9 nowych odmian ziemniaka: co je charakteryzuje?

Centralny Ośrodek Badania Roślin Uprawnych w Słupi Wielkiej pozytywnie zaopiniował wpisanie do rejestru nowych odmian ziemniaka. Co je charakteryzuje?
Wcześniej członkowie Komisji spotkali się z przedstawicielami jednostek zgłaszających oraz zaproszonymi użytkownikami odmian ziemniaka. Przy tej okazji mieli możliwość przedstawienia swoich uwag oraz dodatkowych informacji.
Plantatorzy chcą się wyróżniać na tle innych i próbować nowych odmian. Ostatecznej weryfikacji dokonuje jednak zawsze rynek.
– Każda odmiana ziemniaka w końcu się wyeksploatowuje. Niewiele też jest takich, które pozostają na rynku przez 50–60 lat. W Polsce mamy dodatkowo problem z nasiennictwem, przez co są one mniej odporne na wirusy, co dodatkowo sprzyja szybszemu wysadzaniu się. O tym, czy dana odmiana się przyjmie, decyduje też wiele innych czynników. Plantatorzy chcą się wyróżniać na tle innych i próbować nowych odmian. Ostatecznej weryfikacji dokonuje jednak zawsze rynek – mówi prof. dr hab. Waldemar Marczewski z Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin Państwowego Instytutu Badawczego oddział w Młochowie.
Prezentujemy nowe odmiany:
- Aldona – odmiana jadalna średniowczesna, typ konsumpcyjny ogólnoużytkowy lekko mączysty;
- Amarant – odmiana skrobiowa średniopóźna;
- Lawenda – odmiana jadalna wczesna, typ konsumpcyjny ogólnoużytkowy;
- Lady Rosetta – odmiana jadalna wczesna, typ konsumpcyjny ogólnoużytkowy lekko mączysty do mączystego. Przeznaczona głównie do produkcji chipsów;
- Lech – odmiana jadalna średniowczesna, typ konsumpcyjny ogólnoużytkowy do ogólnoużytkowego lekko mączystego;
- Madeleine – odmiana jadalna wczesna, typ konsumpcyjny ogólnoużytkowy;
- Manitou – odmiana jadalna średniowczesna, typ konsumpcyjny sałatkowy do ogólnoużytkowego;
- Tacja – odmiana jadalna bardzo wczesna, typ konsumpcyjny ogólnoużytkowy;
- Tonacja – odmiana jadalna bardzo wczesna, typ konsumpcyjny sałatkowy.