Afrykański pomór świń: co dalej?

Obszar objęty ograniczeniami na Podlasiu w związku z tym, że w Polsce pojawił się afrykański pomór świń, został powiększony. KE do wcześniej wyznaczonej tzw. „czerwonej strefy” dopisała gminy: Narewka, Białowieża i Narew, a także część gminy Zabłudów.

Obszar objęty ograniczeniami na Podlasiu w związku z tym, że w Polsce pojawił się afrykański pomór świń, został powiększony. Taką decyzję podjęła Komisja Europejska i do wcześniej wyznaczonej tzw. „czerwonej strefy” dopisała gminy: Narewka, Białowieża i Narew, a także część gminy Zabłudów.

Unia Europejskiej tłumaczy swoją decyzję zwiększoną liczbą padłych dzików noszących wirus odpowiedzialny za afrykański pomór świń przy granicy z tzw. „żółtą strefą”, która nakłada na producentów trzody dodatkowe obowiązki związane z higieną gospodarstw.

Do tej pory na terenie naszego kraju odnotowano 75 przypadków ASF u dzików i jedynie 3 przypadki zachorowań u świń.

Tymczasem tzw. „czerwona strefa” to teren objęty ograniczeniami. Rolnicy nie mogą chociażby wywozić świń poza tę strefę bez zgody lekarzy weterynarii. Obowiązkowo przeprowadzane są tam także badania trzody chlewnej i wystawiane zostają świadectwa zdrowia. Zdaniem podlaskich hodowców wprowadzone przez Unię Europejską restrykcje są coraz bardziej uciążliwe. Obostrzenia mają jednak nie dopuścić do rozprzestrzenienia się wirusa.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki zaznacza, że hodowcy z Podlasia nie są pozostawieni sami sobie i otrzymują od rządu konieczne wsparcie. – Od zeszłego roku rolnicy otrzymują pomoc finansową. W tym roku na odszkodowania i rekompensaty rząd przeznaczył 13 mln zł, w kolejnych latach będzie to większa kwota – 16,1 mln zł – podkreśla minister. Pomoc ma obowiązywać również w następnych latach.

Należy jednak nadmienić, że afrykański pomór świń skazał na straty nie tylko hodowców, ale również producentów żywności. – Sytuacja finansowa branży mięsnej zmieniła się na niekorzyść. Z roku na rok jest coraz trudniej, mięso tanieje, a firmy wchodzące w ten segment muszą nadrabiać obrotem – twierdzi Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso.

Pierwszy przypadek afrykańskiego pomoru świń w Polsce wykryto w lutym ubiegłego roku. Od tego czasu ASF spędza sen z powiek hodowcom i producentom w całym kraju. W tym roku ruszył program bioasekuracji, mający na celu zwalczanie wirusa.

Do tej pory na terenie naszego kraju odnotowano 75 przypadków ASF u dzików i jedynie 3 przypadki zachorowań u świń.

Dezynfekcja kurnika i chlewni: jak przeprowadzić ją prawidłowo?

Bioasekuracja to rodzaj prewencji, dzięki której zabezpieczymy stada przed ASF i wirusem ptasiej grypy. Jaki środek wybrać do dezynfekcji?

28 kwietnia 2017

Paratuberkuloza – czy nasze stada bydła są zagrożone?

Paratuberkuloza bydła jest trudna do zdiagnozowania, niemożliwa do wyleczenia i może powodować wysokie straty. Czy nasze krowy są bezpieczne?

24 kwietnia 2017

Jaka pasza pełnoporcjowa dla kur niosek w przydomowym chowie?

Kury w przydomowym chowie potrzebują tyle samo składników pokarmowych, co kury w chowie intensywnym. Jak należy je karmić?

17 kwietnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij