Afrykański pomór świń: co dalej?

Obszar objęty ograniczeniami na Podlasiu w związku z tym, że w Polsce pojawił się afrykański pomór świń, został powiększony. KE do wcześniej wyznaczonej tzw. „czerwonej strefy” dopisała gminy: Narewka, Białowieża i Narew, a także część gminy Zabłudów.

Obszar objęty ograniczeniami na Podlasiu w związku z tym, że w Polsce pojawił się afrykański pomór świń, został powiększony. Taką decyzję podjęła Komisja Europejska i do wcześniej wyznaczonej tzw. „czerwonej strefy” dopisała gminy: Narewka, Białowieża i Narew, a także część gminy Zabłudów.

Unia Europejskiej tłumaczy swoją decyzję zwiększoną liczbą padłych dzików noszących wirus odpowiedzialny za afrykański pomór świń przy granicy z tzw. „żółtą strefą”, która nakłada na producentów trzody dodatkowe obowiązki związane z higieną gospodarstw.

Do tej pory na terenie naszego kraju odnotowano 75 przypadków ASF u dzików i jedynie 3 przypadki zachorowań u świń.

Tymczasem tzw. „czerwona strefa” to teren objęty ograniczeniami. Rolnicy nie mogą chociażby wywozić świń poza tę strefę bez zgody lekarzy weterynarii. Obowiązkowo przeprowadzane są tam także badania trzody chlewnej i wystawiane zostają świadectwa zdrowia. Zdaniem podlaskich hodowców wprowadzone przez Unię Europejską restrykcje są coraz bardziej uciążliwe. Obostrzenia mają jednak nie dopuścić do rozprzestrzenienia się wirusa.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki zaznacza, że hodowcy z Podlasia nie są pozostawieni sami sobie i otrzymują od rządu konieczne wsparcie. – Od zeszłego roku rolnicy otrzymują pomoc finansową. W tym roku na odszkodowania i rekompensaty rząd przeznaczył 13 mln zł, w kolejnych latach będzie to większa kwota – 16,1 mln zł – podkreśla minister. Pomoc ma obowiązywać również w następnych latach.

Należy jednak nadmienić, że afrykański pomór świń skazał na straty nie tylko hodowców, ale również producentów żywności. – Sytuacja finansowa branży mięsnej zmieniła się na niekorzyść. Z roku na rok jest coraz trudniej, mięso tanieje, a firmy wchodzące w ten segment muszą nadrabiać obrotem – twierdzi Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso.

Pierwszy przypadek afrykańskiego pomoru świń w Polsce wykryto w lutym ubiegłego roku. Od tego czasu ASF spędza sen z powiek hodowcom i producentom w całym kraju. W tym roku ruszył program bioasekuracji, mający na celu zwalczanie wirusa.

Do tej pory na terenie naszego kraju odnotowano 75 przypadków ASF u dzików i jedynie 3 przypadki zachorowań u świń.

Pójło Farm-O-San reviva: zastrzyk energii w okresie okołowycieleniowym

Czym wzmocnić krowę w okresie okołowycieleniowym krowy? Farm-O-San reviva to pójło energetyczne polecane na ten okres przez Trouw Nutrition Polska

16 lutego 2017

Konferencja Blattin dla hodowców trzody chlewnej

Konferencja Blattin dotycząca żywienia trzody chlewnej, zdrowotności. Sprawdź o czym mówili eksperci na spotkaniu zorganizowanym przez Blattin

23 lutego 2017

Zapalenie wymienia u krów (mastitis): przyczyny i zapobieganie

W ciągu roku ok. 20–50% krów choruje na zapalenie wymienia, co przynosi olbrzymie straty hodowcom. Czy schorzeniu można zapobiec?

11 lutego 2017