Afrykański pomór świń: co dalej?

Afrykański pomór świń: co dalej?

Obszar objęty ograniczeniami na Podlasiu w związku z tym, że w Polsce pojawił się afrykański pomór świń, został powiększony. KE do wcześniej wyznaczonej tzw. „czerwonej strefy” dopisała gminy: Narewka, Białowieża i Narew, a także część gminy Zabłudów.

Obszar objęty ograniczeniami na Podlasiu w związku z tym, że w Polsce pojawił się afrykański pomór świń, został powiększony. Taką decyzję podjęła Komisja Europejska i do wcześniej wyznaczonej tzw. „czerwonej strefy” dopisała gminy: Narewka, Białowieża i Narew, a także część gminy Zabłudów.

Unia Europejskiej tłumaczy swoją decyzję zwiększoną liczbą padłych dzików noszących wirus odpowiedzialny za afrykański pomór świń przy granicy z tzw. „żółtą strefą”, która nakłada na producentów trzody dodatkowe obowiązki związane z higieną gospodarstw.

Do tej pory na terenie naszego kraju odnotowano 75 przypadków ASF u dzików i jedynie 3 przypadki zachorowań u świń.

Czerwona strefa

Tymczasem tzw. „czerwona strefa” to teren objęty ograniczeniami. Rolnicy nie mogą chociażby wywozić świń poza tę strefę bez zgody lekarzy weterynarii. Obowiązkowo przeprowadzane są tam także badania trzody chlewnej i wystawiane zostają świadectwa zdrowia. Zdaniem podlaskich hodowców wprowadzone przez Unię Europejską restrykcje są coraz bardziej uciążliwe. Obostrzenia mają jednak nie dopuścić do rozprzestrzenienia się wirusa.

Odszkodowania i rekompensaty

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki zaznacza, że hodowcy z Podlasia nie są pozostawieni sami sobie i otrzymują od rządu konieczne wsparcie. – Od zeszłego roku rolnicy otrzymują pomoc finansową. W tym roku na odszkodowania i rekompensaty rząd przeznaczył 13 mln zł, w kolejnych latach będzie to większa kwota – 16,1 mln zł – podkreśla minister. Pomoc ma obowiązywać również w następnych latach.

Producenci również stratni

Należy jednak nadmienić, że afrykański pomór świń skazał na straty nie tylko hodowców, ale również producentów żywności. – Sytuacja finansowa branży mięsnej zmieniła się na niekorzyść. Z roku na rok jest coraz trudniej, mięso tanieje, a firmy wchodzące w ten segment muszą nadrabiać obrotem – twierdzi Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso.

Minęło dużo czasu

Pierwszy przypadek afrykańskiego pomoru świń w Polsce wykryto w lutym ubiegłego roku. Od tego czasu ASF spędza sen z powiek hodowcom i producentom w całym kraju. W tym roku ruszył program bioasekuracji, mający na celu zwalczanie wirusa.

Do tej pory na terenie naszego kraju odnotowano 75 przypadków ASF u dzików i jedynie 3 przypadki zachorowań u świń.

Drożdże piwne w żywieniu zwierząt gospodarskich

Jak i kiedy powinno się stosować w żywieniu drożdże piwne? Dlaczego hodowcy zwrócili na nie większą uwagę?

13 grudnia 2017

Spożycie mięsa w Polsce nadal stabilne?

Choć wieprzowina wciąż króluje, na naszych talerzach coraz częściej pojawia się drób i wołowina. Co wpływa na zmianę preferencji żywieniowych Polaków?

8 grudnia 2017

Pomoc dla producentów mięsa – jak zdobyć wsparcie?

Środki wspierające produkcję mięsa mogą pochodzić nie tylko z budżetu państwa, ale również z funduszy unijnych.

4 grudnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij