Agrofagi w uprawach: co „gryzie” buraka?

Agrofagi w uprawach: co „gryzie” buraka?

10–15% plonów na świecie jest „zjadane” przez szkodniki. Jednym z łakomych kąsków są rośliny buraka cukrowego.

Szacuje się, że 10–15% plonów w skali światowej jest „zjadane” przez szkodniki. Jednym z łakomych kąsków dla tych zwierząt są rośliny buraka cukrowego, w przypadku których straty mogą wynosić średnio od 10 do 30%.

Podstawą w ochronie przed szkodnikami roślin jest zaprawianie nasion.

Szczególnie groźne są agrofagi żerujące na początku wegetacji buraka, które mogą w drastyczny sposób zmniejszyć obsadę buraka. Duże szkody powodują drobnica burakowa, pchełka burakowa, nicienie, mszyce, a także wielożerne drutowce, pędraki i rolnice. Podstawą w ochronie przed szkodnikami roślin jest zaprawianie nasion, co w praktyce jest już normą. Insektycydy znajdujące się w otoczce nasion działają bowiem kontaktowo, żołądkowo, a niektóre również gazowo. Należy jednak pamiętać, że oczkowanie nasion zabezpiecza roślinę przed uszkodzeniem, głównie przez szkodniki glebowe występujące w małym lub średnim nasileniu, przed pierwszym pokoleniem śmietki oraz wczesnymi nalotami mszyc. Skuteczność zapraw utrzymuje się jednak przez kilka tygodni. Od początku wegetacji roślin należy więc prowadzić obserwacje łanu, a po stwierdzeniu obecności szkodnika podjąć odpowiednie działania.

co gryzie buraka

Pchełka burakowa. (Źródło: AgroFoto.pl, yacenty)

Wiodącym sposobem ochrony roślin przed agrofagami jest stosowanie chemicznych środków, jednak już prawie od 2 lat zobowiązani jesteśmy przestrzegać integrowanego programu ochrony roślin, którego głównym założeniem jest pierwszeństwo zastosowania wszystkich niechemicznych (agrotechnicznych, mechanicznych, fizycznych, biologicznych, hodowlanych i innych) metod zwalczania agrofagów. Dopiero jeśli ich skuteczność okaże się niewystarczająca, można użyć „chemii”.

Idea integrowanej ochrony roślin nie zakłada całkowitego zniszczenia szkodników, lecz ograniczenie ich liczebności do takiej wielkości, aby nie powodowała strat gospodarczych i środowiskowych. Podejmując decyzję o zwalczaniu agrofaga, powinniśmy przede wszystkim ocenić jego liczebność i określić, czy został przekroczony próg jego szkodliwości.

Jak wygląda rynek buraków cukrowych?

Ostatnie lata pełne było obaw o to jak wyglądać będzie sytuacja na rynku buraka cukrowego. Dziś mamy już pierwsze odpowiedzi na te pytania.

10 października 2017

Gryzonie na polach: czy są groźne?

Wszędzie, gdzie pojawia się człowiek, pojawiają się też gryzonie. Czy i na ile są one groźne dla naszych upraw?

10 października 2017

Zbiory zbóż – wyższe plony, niższa jakość ziarna

Tegoroczne zbiory zbóż przyniosły wyższe niż przed rokiem plony. Jakość zebranego ziarna pozostawiała jednak wiele do życzenia. Wszystkiemu winna pogoda.

6 października 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij