Agroklimat w Polsce: jak wpływa na rolnictwo?
Agroklimat w ujęciu podręcznikowym jest opisem wszystkich stanów pogodowych na określonym obszarze, który – korzystnie lub nie – wpływa na rozwój roślin. Jest to główny czynnik, obok gleby, który określa efektywność uprawy zbóż, warzyw czy owoców. Jak agroklimat wygląda na terenie naszego kraju?
W Polsce wskaźnik agroklimatu ma się następująco. Dane statystyczne o plonach zbierane przez wiele lat na terenie kraju mają odzwierciedlenie we wskaźniku agroklimatycznym, który w Polsce jest najkorzystniejszy w woj. dolnośląskim i wynosi 100 punktów w 100-punktowej skali (maksimum). Różnice w wahaniach punktacji w innych województwach nie są jednak duże i przyjmują mniej więcej od 85 do 100 punktów.
Wspomniane dane wpływające na ogólną definicję agroklimatu oczywiście ulegają zmianie. Temperatura w ostatnich latach wzrasta, a co za tym idzie następuje ogólne ocieplenie klimatu. Jest to korzystne dla rozwoju większości upraw w Polsce, jednakże oprócz tego, że rośliny mogą rozwijać się szybciej, także szkodniki i chwasty zdecydowanie przyspieszają tempo rozwoju. Równie istotna jest zmiana gospodarki glebowej i wodnej.
Stan gleb
Większą część naszego kraju pokrywają gleby zdecydowanie lekkie i piaszczyste. Tego typu gleby szczególnie podatne są na suszę, z racji tego, że nie mają możliwości utrzymania odpowiednich zasobów wody. Postępująca wraz ze zmianą klimatu zmiana stosunku wody negatywnie przyczyni się do stanu gleb, które i tak są już wystarczająco słabe. Konsekwencją takich zmian będzie zdecydowane ograniczenie uprawy roślin na takich glebach, a co za tym idzie znaczny spadek ilości upraw w kraju.
Obserwowane od lat zmiany klimatyczne z jednej strony mają korzystne skutki dla rozwoju roślin, a z drugiej zdecydowanie negatywne. Niestety nie jest możliwe zahamowanie procesu tych zmian, pozostaje jedynie przystosować się do zmian agroklimatycznych w Polsce. Jedyna w pewnym sensie pociecha polega na tym, że upłynie jeszcze wiele, wiele lat, zanim nasz klimat przypominać będzie przynajmniej śródziemnomorski.
Koniecznie porównaj: Strefy mrozoodporności: jaki wpływ mają na polskie uprawy?