Czy na talerzach chińskich konsumentów znajdzie się więcej drobiu z Polski? [AKTUALNOŚCI]
Na marginesie trwających właśnie międzynarodowych targów SIAL China w Szanghaju trwają negocjacje polsko-chińskie w sprawie zwiększenia eksportu drobiu.
O czym jeszcze piszemy w dzisiejszych Aktualnościach rolniczych?
• Minister Ardanowski o polskiej białej gęsi
• Konkurs fotograficzny „Polska smakuje”
• Więcej polskiego drobiu pojedzie do Chin?
Spis treści
Minister Ardanowski o polskiej białej gęsi
Minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski uczestniczył w kujawskim spotkaniu zorganizowanym przez Fundację Hodowców Polskiej Białej Gęsi w ramach forum gospodarczego Polska-Japonia. Rozmawiano przede wszystkim o możliwościach zwiększenia eksportu pierza i puchu gęsiego na rynek japoński. Szef resortu rolnictwa wskazywał na bogate tradycje hodowli gęsi na Kujawach i Pomorzu oraz na fakt, że mogą one stanowić impuls do polepszenia dochodów rolniczych.
Hodowcy podkreślali natomiast proekologiczny charakter chowu i jego stosunkowo niskie koszty (do hodowli gęsi nie potrzeba drogich budynków i skomplikowanych technologii). Z eksportowanych do Japonii polskich produktów rolno-spożywczych niemal jedną czwartą stanowią puch i pierze, natomiast sama gęsina dobrze sprzedaje się w Niemczech.
Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Konkurs fotograficzny „Polska smakuje”
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zaprasza do udziału w konkursie fotograficznym „Polska smakuje”. Podstawowym celem zabawy jest promowanie polskich produktów rolnych i żywnościowych. Organizatorzy zachęcają w szczególności do przysyłania zdjęć wytworów regionalnych i ekologicznych. Mogą to być fotografie bazarów, targowisk, pól uprawnych, dokumentacja przygotowywania żywności etc.
Jury konkursowe będzie oceniać estetykę zdjęcia i nawiązanie do regionu, z którym praca jest powiązana. Laureaci otrzymają wartościowe aparaty fotograficzne. Zgłoszenia przyjmowane są do 24 czerwca, można już rejestrować się za pomocą formularza.
Źródło: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa
Więcej polskiego drobiu pojedzie do Chin?
Trwają międzynarodowe targi rolno-spożywcze SIAL China w Szanghaju. Jest to największa tego typu impreza w Azji. Uczestniczy w nich wiceminister rolnictwa Ryszard Zarudzki. Jego wizyta na targach jest związana z udziałem w innym ważnym wydarzeniu – dorocznym spotkaniu ministrów rolnictwa Chin i państw Europy Środkowo-Wschodniej, które odbędzie się dziś w Hangzhou. – Główne cele wizyty w Chinach to wsparcie polskich producentów wystawiających się na targach SIAL oraz rozmowy z chińskimi urzędnikami na temat odblokowania możliwości eksportu do tego wielkiego kraju naszych produktów rolno-spożywczych – mówił wiceminister.
Przede wszystkim chodzi o rozszerzenie asortymentu drobiowego o produkty uboczne, a także m.in. otwarcie rynku mięsa wołowego i mąk: pszennej, żytniej i orkiszowej. – Rozpoczynamy cały proces polityczny otwierania tych rynków i dlatego rozmowy muszą być prowadzone na szczeblu odpowiednika wiceministra – kontynuował. – Chcemy wrócić do stanu naszego eksportu z okresu przed grypą ptaków. Tu jest duża szansa, bo już byliśmy na tym rynku – mówił Ryszard Zarudzki. W 2018 r. Chiny uchyliły zakaz eksportu drobiu i zdecydowały się na współpracę z pięcioma polskimi zakładami drobiarskimi i jedną chłodnią składową. Celem polsko-chińskich negocjacji jest zwiększenie liczby polskich firm drobiarskich na rynku Państwa Środka.
Źródło: Polska Agencja Prasowa