Aktualności z rynku. Najnowsze ceny warzyw luty 2024

Jakie są aktualne ceny warzyw luty 2024? Sprawdzamy, co działo się na rynku warzyw w minionym tygodniu oraz jakie są najnowsze ceny warzyw korzeniowych i porów. 

Przedstawiam cotygodniowe aktualności z rynku warzyw, w tym najnowsze ceny warzyw na luty 2024 r.

Reklama

Jakie ceny buraków ćwikłowych?

Na rynku buraków ćwikłowych stabilizacja na poziomie niezadowalającym rolników. Od wielu tygodni ceny są względnie stałe, a ich poziom mieści się w granicach od 0,65 do maksymalnie 1,30 zł/kg, w zależności od odmiany, kalibru i jakości warzyw. W ostatnich dniach ceny minimalne buraków czerwonych nawet nieznacznie się obniżyły, co zdaniem uczestników rynku wynikało z mniejszego zainteresowania kupujących, a większej podaży. Buraki ćwikłowe zadowalającej jakości z odbiorem u rolnika można było sprzedać po 0,65–0,85 zł/kg. Z kolei na rynkach hurtowych i u bezpośrednich dostawców sieci handlowych maksymalne ceny osiągały 1,10–1,30 zł/kg.

Warto zaznaczyć, że dostarczając do sieci handlowych trzeba spełnić wysokie wymagania, co do kalibru, sposobu przygotowania itd. Tymczasem na rynku detalicznym zainteresowanie buraczkami jest relatywnie niskie. Nieco większe zapotrzebowane zgłaszane jest przez podmioty zbiorowego żywienia, bo ceny buraków są dla takich firm atrakcyjnie niskie w porównaniu do warzyw kapustnych czy korzeniowych. Tak więc buraki ćwikłowe stają się częstym dodatkiem do dań w stołówkach. Stawki za warzywa kierowane do przetwórstwa wynoszą najczęściej 0,40–0,50 zł/kg.

Ile kosztuje 1 kg marchwi?

Na rynku marchwi pod względem cen w lutym br. sytuacja była bardziej stabilna niż w styczniu. Utrzymywały się ceny zbliżone do tych sprzed miesiąca, choć w przypadku ofert sprzedaży z gospodarstw, zaobserwowano w niektórych przypadkach niższe stawki, które mogły wynikać z gorszej jakości części oferowanych warzyw. W kolejnych tygodniach okaże się, w jakim kierunku będą podążać ceny. Jak informowali handlowcy dostarczający do sieci, dostawy marchwi wysokiej jakości nie wzrosły istotnie w lutym.

Uszkodzenia mrozowe w przypadku marchwi, która nie została zebrana w odpowiednim czasie, były znacznie bardziej dotkliwe i często eliminowały ze sprzedaży na świeżym rynku. Ceny sprzedaży korzeni w jakości akceptowanej przez rynek detaliczny wynosiły w drugim tygodniu lutego od 1,60 do 3,00 zł/kg, w zależności od regionu i wymagań odbiorcy. Pośrednicy oferowali najczęściej stawki zbliżone do 2,00 zł/kg. W ofertach rolników ceny za mytą marchew z odbiorem w gospodarstwie rozpoczynały się od 1,60–1,80 zł/kg. Z kolei na rynkach hurtowych obowiązywały ceny 2,25–3,00 zł/kg. Przy czym marchew importowana wyceniana była na 2,85–3,20 zł/kg. Za krajową marchew do mycia płacono najczęściej od 1,00 do 1,30 zł/kg, w zależności od jakości towaru. Odpadowa marchew wyceniana była na 0,10–0,60 zł/kg. Najniższe stawki z podanych obowiązywały za warzywa odpadowe, przeznaczane na pasze.

Aktualne notowania warzyw innych gatunków znajdziesz w dziale: ceny warzyw.

Czy ceny pietruszki będą spadać?

W przypadku cen pietruszki, w 2. tygodniu lutego br., odnotowano nieznaczną tendencje spadkową notowań. Bowiem na rynku pojawiły się większe ilości tego warzywa. Stawki za pietruszkę przeznaczaną na rynek świeży wynosiły na rynkach hurtowych 5,50–7,00 zł/kg. W ofertach rolników ceny za to warzywo były bardzo zróżnicowane. Wysokiej jakości pietruszkę przygotowaną na rynek świeży można było kupić u niektórych rolników za 4,00–5,00 zł/kg. Warzywa do mycia, w handlowym kalibrze sprzedawano w granicach 2,50–4,50 zł/kg, w zależności od jakości i regionu. Trafiały się też oferty wynoszące nawet 5,00–5,50 zł/kg. Dotyczyły one pietruszki nie mytej, ale kopanej przed mrozami i przetrzymywanej w chłodniach.

Pietruszkę do przetwórstwa, niespełniającą wymagań rynku świeżego, sprzedawano po 0,80 zł/kg w przypadku niższej jakości do 2,00 zł/kg. W najbliższym czasie, jeśli utrzyma się tendencja wzrostowa rynkowych dostaw pietruszki, możliwe są redukcje cen. Część pietruszki trafiającej na rynek, zwłaszcza wykopywanej obecnie, jest zdaniem uczestników rynku niższej jakości. Taką pietruszkę trzeba sprzedać od ręki, co niemal automatycznie przekłada się na spadek średnich cen tego warzywa.

Coraz więcej importowanych porów

Oceniając z perspektywy rolników, na rynku porów w pierwszej dekadzie lutego br. sytuacja ulegała dalszemu pogorszeniu. Nastąpiły bowiem kolejne obniżki cen skupu, wskutek zwiększenia podaży rynkowej. Obniżki, zdaniem uczestników rynku, wynikały z dużego importu porów z zachodniej Europy, a także nawet z Turcji. Importowane warzywa na rynkach hurtowych wyceniano na 4,00–5,00 zł/kg. W ofertach importerów można było kupić warzywa jeszcze taniej. W związku z tym, redukcji uległy również stawki za krajowego pora. Na rynkach hurtowych ceny porów krajowych zrównały się z ich importowanymi odpowiednikami i wynosiły najczęściej 4,00–5,00 zł/kg. Pory w ofertach rolników wyceniano na 3,50–4,50 zł/kg. Poniżej 3,00 zł/kg można było sprzedać warzywa niższej jakości.

Czytaj również: Fruit Logistica 2024. Polska reprezentacja

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *