Aminokwasy w żywieniu bydła
W dobie spadających cen mleka, hodowcy coraz częściej zmuszeni są do poszukiwania nowych rozwiązań umożliwiających zwiększenie wydajności oraz poprawy parametrów mleka, przy jednoczesnej kontroli kosztów związanych z żywieniem. Do tej pory stosowano wyższe poziomy białka ogólnego w dawkach. Jednak teraz zasadne jest ograniczenie stosowania drogich surowców białkowych. Wynika to z faktu, iż krowa nie potrzebuje białka, a aminokwasów (tj. metionina), z których białko się składa.
Należy więc skupić się na zaspokojeniu zapotrzebowania na poszczególne aminokwasy w żywieniu bydła. Ponadto dodatki białkowe mogą powodować zwiększenie puli wszystkich aminokwasów wchłanianych jelitowo. Także tych, których zwiększona podaż nie jest konieczna, na przykład aminokwasów endogennych. Nadmierna podaż aminokwasów wymaga ich usunięcia z organizmu, co niepotrzebnie obciąża wątrobę oraz nerki krowy. Dlatego należy pamiętać, że aby w pełni wykorzystać potencjał produkcyjny stada, przy jednoczesnym zachowaniu zdrowotności krów, dawka powinna wprowadzać odpowiednią ilość aminokwasów.
Jakie aminokwasy w żywieniu bydła są najważniejsze?
Najważniejszymi aminokwasami dla bydła są niewątpliwie metionina, lizyna i histydyna. Ich niedobór powoduje zmniejszenie wydajności mleka, a także zawartości i wydajności białka mleka. Może mieć również negatywny wpływ na zdrowie krów oraz wskaźniki rozrodu.
Na szczególną uwagę zasługuje w tym miejscu metionina, bez której synteza białka byłaby niemożliwa. Bierze ona także udział w syntezie:
- glukozy — prawidłowy bilans energii.
- lipoprotein — prawidłowe funkcjonowanie wątroby,
- glutationu oraz tauryny — sprawne działanie układu odpornościowego.
Metionina — jeden z kluczowych aminokwasów w żywieniu bydła

Firma Blattin Polska wychodzi naprzeciw oczekiwaniom hodowców wprowadzając na rynek produkty z linii Blattin Meta.
Szybki powrót do dodatniego bilansu energii w okresie wczesnej laktacji, prewencja zaburzeń wątrobowych, a także sprawny system odpornościowy to fundamenty dobrego zdrowia krowy (mniejsza zachorowalność krów na ketozę, przemieszczenie trawieńca, zapalenie błony śluzowej macicy oraz zapalenie gruczołu mlekowego). Efektem tego jest wysoka wydajność mleka. Ponadto metionina pozytywnie wpływa na wskaźniki rozrodu krów w stadzie, przede wszystkim przez poprawę jakości embrionów i zmniejszenie ich zamieralności, zwłaszcza u krów wieloródek.
Warto zatem bilansować aminokwasy w dawce pokarmowej, najlepiej poprzez stosowanie preparatów z aminokwasami w formie chronionej. Ochrona aminokwasów uniemożliwia ich przemiany w żwaczu, dzięki czemu wchłaniane są w jelicie cienkim. Po przeanalizowaniu doświadczeń wykonanych z zastosowaniem dodatków chronionej metioniny stwierdzono wzrost pobrania paszy w pierwszych tygodniach laktacji o około 2 kg SM/dzień, wydajności mleka o 1-2 litry/dzień oraz zawartości białka w mleku o 0,10–0,20%.
Problemy z niedoborem metioniny u bydła
Mimo tylu argumentów przemawiających za stosowaniem chronionej metioniny w żywieniu krów, niestety nadal w 99% stad w Polsce obserwuje się niedobór tego aminokwasu w dawce. Należy pamiętać, że precyzyjne żywienie, oparte na poszczególnych aminokwasach wymaga większej świadomości hodowców oraz nowoczesnych rozwiązań i produktów.
Rozwiązanie — produkty z linii Blattin Meta
Firma Blattin Polska wychodzi naprzeciw oczekiwaniom hodowców wprowadzając na rynek produkty z linii Blattin Meta. W ich skład wchodzi mieszanka paszowa z chronioną metioniną Blattin Meta Blend oraz Blattin Meta Aktiv — połączenie chronionej metioniny z żywymi kulturami drożdży, które dodatkowo odpowiadają za stabilne pH w żwaczu oraz prawidłową fermentację.
Ich skuteczność w dostarczaniu wymaganej dawki metioniny jest bardzo wysoka. Dokonując wyboru jednego z nich, najlepiej skorzystać z porady doświadczonego doradcy w zakresie żywienia krów. Wówczas wybierzemy odpowiedni na podstawie oczekiwanych rezultatów.
Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.
ciekawe rozwiazanie