Analiza gleby – kto ją wykonuje?
Wielu rolników chce poznać dokładnie zasobność swoich pól w makro – oraz mikroelementy. W tym celu należy pobrać próbki glebowe i sprawdzić co kryje się w naszej ziemi. Analiza gleby może nam w tym pomóc.
Spis treści
Analiza gleby – kto się nią zajmuje?
Do dyspozycji rolników są pracownicy terenowi, którzy wskażą sposób pobrania próbek gleby i je odbiorą
Badaniami gleby zajmuje się Krajowa Stacja Chemiczno-Rolnicza w Warszawie. Oczywiście nie musimy w żadnym wypadku pobierać próbek glebowych z naszego pola i zawozić ich do stolicy. Struktura organizacyjna Krajowej Stacji Chemiczno-Rolniczej jest tak przemyślana, aby kontakt dla rolnika był maksymalnie prosty. Poza centralną stacją działają stacje wojewódzkie, okręgowe. Swoim zasięgiem działania obejmują one tereny powiatów wchodzących w skład danego województwa, a w niektórych przypadkach również gmin województw sąsiednich (zachowując podział sprzed reformy administracyjnej). W każdym jednak razie do dyspozycji rolników są pracownicy terenowi, którzy wskażą nam sposób pobrania próbek i to im możemy przekazać zebraną przez nas ziemię.
Co możemy zbadać?
Stacje chemiczno-rolnicze mogą zbadać zawartość w glebie makroelementów (P,K, Mg) czy mikroelementów. W swojej ofercie SCHR-y mają również analizy odczynu (pH)metali ciężkich, nawozów, płodów rolnych. We współpracy ze stacją chemiczno-rolniczą możemy sporządzić profesjonalny plan nawozowy, bilans składników pokarmowych czy mapę odczynu i zasobności gleby.
Próbki gleby powinny zostać pobrane na głębokości 0-15 cm w kilku punktach na polu
Aby próba była jak najbardziej miarodajna należy wykonać ją na głębokości 0-15 cm, czyli w warstwie ornej. Pamiętajmy o tym, że powinna być pobrana z kilku punktów na polu. Jedna ogólna nic nam nie da. Przed wykonaniem analizy gleby warto skontaktować się z pracownikami stacji chemiczno-rolniczej w danym regionie. Z pewnością podpowiedzą, co powinniśmy sprawdzić w naszym gospodarstwie przede wszystkim i w jaki sposób pobrać prawidłowo próbki glebowe.