Areał kukurydzy w UE. Co się dzieje?

Areał kukurydzy w Unii Europejskiej spada. Sprawiły to m.in. chłodne marzec i kwiecień oraz obawy przed powtórką ubiegłorocznej suszy. Czynniki te spowodowały, że liczni rolnicy, w szczególności z południowych krajów UE, ograniczyli powierzchnię uprawy kukurydzy.

Areał kukurydzy, który stopniowo spada w Europie, jest jedną z „ofiar” zmian klimatycznych. Mimo że wysoka temperatura sprzyja rozwojowi tego gatunku to susze, jakie towarzyszą zazwyczaj upałom w Europie już nie. Dlatego coraz większa liczba rolników rezygnuje z uprawy kukurydzy, szczególnie tam, gdzie warunki glebowe nie sprzyjają gromadzeniu wody w glebie.

Obniżona prognoza zbiorów kukurydzy w Europie

Firma konsultingowa Strategie Grains obniżyła w maju prognozę zbiorów kukurydzy 2023/24 w Unii Europejskiej.

Jeśli mowa o liczbach, to prognozę produkcji kukurydzy na sezon 2023/24 w UE obniżono do 62,1 mln ton z 62,7 mln ton w marcu. Mimo to wskaźnik ten jest obecnie o 19% wyższy od poziomu z zeszłego roku, kiedy to większą część UE objęła dotkliwa susza.

Częściową przyczyną spadku prognozy jest susza w Hiszpanii. Jednakże na malejący areał kukurydzy wpłynęły też deszcze, które opóźniły siew we wschodniej części UE.

Według analizy w tym sezonie rynek kukurydzy w UE ponownie będzie uzależniony od wysokiego importu. Jednocześnie analitycy Strategie Grains, która specjalizuje się w europejskich i światowych rynkach zbóż i roślin oleistych, przewidują, że w UE ponownie pojawi się nadwyżka pszenicy.

Niemiecki analityk Olaf Zinge, wyjaśnia, że siew kukurydzy w Europie Środkowej rozpoczął się później niż zwykle. Powodem były chłodny i mokry marzec oraz kwiecień. Szacunki dotyczące powierzchni zasiewów u większości dużych europejskich producentów kukurydzy, takich jak Francja, Włochy, Bułgaria, Polska i Rumunia, są mniejsze niż w ubiegłym roku.

Areał kukurydzy spada — a co zyskuje?

Wraz ze spadkiem powierzchni zasiewów kukurydzy można zaobserwować, że w UE jednocześnie wzrastają areały zbóż ozimych i rzepaku. Ponadto europejscy rolnicy coraz częściej sięgają po gatunki bardziej odporne na suszę, takie jak słonecznik, soja czy nowość, jaką jest sorgo.

Pomimo mokrych i zimnych warunków pogodowych w Europie Środkowej inne kraje UE już teraz borykają się z niedoborami wody. Biorąc pod uwagę opady poniżej średniej w wielu ważnych regionach produkcyjnych, szacunki plonów dla większości głównych krajów UE, w których uprawia się kukurydzę, są dość konserwatywne.

Czytaj również: Prognoza zbiorów pszenicy 2023

Źródło: agrotimes.ua

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 5 / 5. Liczba głosów 3

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *