Askochytoza liści: jak walczyć z chorobą?

Askochytoza liści to choroba grzybicza występująca powszechnie w uprawach roślin zbożowych. Powoduje znaczne straty gospodarcze. Jak można z nią walczyć?

Askochytoza liści jest wywoływana przez grzyby należące do klasy grzybów niedoskonałych z rzędu kulnicowców a rodziny Sphaerioidae. Najczęściej choroba ta atakuje jęczmień i pszenicę. Również wrażliwe na tego grzyba są owies oraz jęczmień. Jednak przede wszystkim należy go uznać za pasożyta zarażającego rośliny osłabione.

Zwykle askochytoza liści pojawia się już w okresie wschodów, czyli jesienią. Często po stopieniu śniegów, na obumarłych lub zainfekowanych liściach występuje ona na jęczmieniu ozimym.

Charakterystycznym objawem askochytozy liści są owalne bądź wydłużone martwicze plamy.

Charakterystycznym objawem askochytozy liści są owalne bądź wydłużone martwicze plamy. Przeważnie widoczne są one w ostatniej, trzeciej części długości liścia. W miarę rozwoju choroby, plamy te stopniowo się zlewają. W konsekwencji tego liść żółknie lub brunatnieje i usycha. Na pszenicy oraz jęczmieniu zainfekowane są również plewy. W późniejszym etapie choroby silnie się odbarwiają. Jednak zachowują one ostre ciemnobrązowe obrzeża.

W przypadku owsa zarażone liście askochytozą zwykle zmieniają barwę na czerwonawą. Ten niebezpieczny grzyb by przetrwać, lokalizuje się na resztach słomy oraz liści. Na porażenie roślin tą infekcją narażone są wszystkie rodzaje zbóż uprawnych. Również chwasty polne są podatne na zwiększone ryzyko wystąpienia tej choroby. Przykład tego stanowi perz, który jest podstawowym żywicielem tego grzyba.

Wzmożone natężenie askochytozy liści przede wszystkim powodują warunki pogodowe. Chłodne dni, wyższy stopień wilgotności oraz duża ilość opadów diametralnie zwiększają niebezpieczeństwo wystąpienia tej choroby. Również zbyt zagęszczony płodozmian sprzyja rozwojowi askochytozy.

Skuteczną metodą ograniczającą pojawienie się wśród roślin zbożowych tej choroby jest przede wszystkim uprawa zbóż odpornych takich jak pszenica ozima. Rolnik powinien odpowiednio przyorać resztki pożniwne a także ogólnie rozrzedzić płodozmian.

Przeczytaj również:

  1. Pszenica wymaga uwagi: jakie choroby na nią czyhają?
  2. Mszyce: jesienne zwalczanie szkodników zapobiega żółtej karłowatości jęczmienia

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Udowodnione wyższe plony!Kup teraz Inwestuj w plon

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *