Azot w pszenicy ozimej – dwie czy trzy dawki?

Azotowanie pszenicy ozimej determinuje jej plonowanie. Zobacz, za co odpowiedzialne są poszczególne dawki azotu i sprawdź, czy poprawnie nawozisz azotem

Nawożenie zbóż jest decydującym czynnikiem mającym wpływ na rozwój roślin. Według wielu badań nawożenie odpowiada w bardzo dużym stopniu za to jak będą się rozwijać zboża. Jak to wygląda w przypadku nawożenia azotem pszenicy ozimej? Z reguły pszenica przeznaczona na cel spożywczy wymaga przynajmniej trzech dawek azotu. Czy można jednak zastosować dwie dawki?

Dawka pierwsza, podawana wiosną ma określone zadanie, a polega ono na stymulowaniu zboża do rozpoczęcia krzewienia, a także uzyskania satysfakcjonującej ilości źdźbeł. Ponadto, pierwsza dawka azotu w pszenicy ozimej ma za zadanie wybudzić roślinę, dlatego podaje się ją przed ruszeniem wegetacji. Należy jednak uważać, żeby pierwszy zabieg nawożenia azotem pszenicy nie został wykonany zbyt wcześnie, jeśli po nawożeniu azotem przyjdą ponowne przymrozki – pszenica może wymarznąć. Ilość pierwszej dawki azotu według standardowych norm powinna wnosić połowę całości azotu na dany okres jednej uprawy.

drugą dawkę podajemy w momencie gdy pszenica rozpoczyna fazę strzelania w źdźbło

Druga i trzecia dawka azotu

Kolejną, drugą dawkę podajemy w momencie gdy pszenica rozpoczyna fazę strzelania w źdźbło. Druga dawka azotu odpowiada za ograniczenie zmniejszenia źdźbeł kłosonośnych, wpływa także na ilość ziaren w kłosie. Masa tej dawki powinna wynosić przynajmniej trzydzieści lub czterdzieści procent pozostałości z początkowej dawki. Ostatnią dawkę podajemy w momencie gdy pszenica rozpoczyna kłoszenie. Trzecia dawka azotu odpowiada za wydłużenie pracy aparatu asymilacyjnego pozwalając pszenicy zwiększyć masę tysiąca sztuk. Efektywność trzeciej dawki azotu jest tym wyższa, im lepiej nawodniona jest gleba, dlatego efektywność tego zabiegu może być zmniejszona w suchych okresach. Masa ostatniej dawki wynosi pozostałość tego co zostało z wykorzystanego nawożenia podczas pierwszej i drugiej dawki.

azotowanie pszenicy ozimej

Prawidłowe nawożenie azotem jest ważnym czynnikiem decydującym o plonowaniu

 

Dlaczego trzy dawki?

Pszenica jest najważniejszym zbożem uprawnym, mnogość jej zastosowań i pożądań na cele przemysłowe jest bardzo duża. Konieczne jest więc stosowanie prawidłowych metod uprawy tego zboża. Każdemu rolnikowi zależy na otrzymaniu ziaren w najwyższej jakości i ilości. Potrzebne są do tego odpowiednie zabiegi takie jak właśnie nawożenie, a w przypadku pszenicy bardzo ważny jest azot. Jest to jednak pierwiastek, który bardzo szybko przemieszcza się w głębsze warstwy gleby. Azotowanie pszenicy z wykorzystaniem dwóch dawek stwarza ryzyko, że rośliny nie zdążą pobrać pierwiastka z gleby zanim ten zmieni swoją formę, jest to jednak uzasadnione np. w przypadku produkcji pszenicy paszowej.

Ubezpieczenie upraw rolnych z dopłatami z budżetu państwa!

Od kwietnia rolnicy mogą ubezpieczać uprawy rolne na nowych, warunkach! Warto zastanowić się czy zabezpieczyć się przed ewentualnymi stratami

21 kwietnia 2017

Ochrona herbicydowa zbóż a jakość ziarna

Czy ochrona herbicydowa zbóż ma wpływ na jakość ziarna dostarczanego do przemysłu spożywczego? Czy stanowi zagrożenie dla zdrowia?

14 kwietnia 2017

Jak wybrać herbicyd? Na co zwrócić uwagę przed zakupem

W związku ze stałymi zmianami temperatur na wybór herbicydu w tym roku wpływ będzie miała temperatura, przy jakiej dany środek zacznie działać!

20 kwietnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij