Bakterie wiążące azot z powietrza – rodzaje

Z roku na rok wśród rolników rośnie popularność preparatów mikrobiologicznych. Bakterie można efektywnie wykorzystywać w różnych aspektach działalności rolniczej. Z pewnością jednym z nich jest wspomaganie nawożenia. Sprawdźmy zatem, co mogą nam zapewnić bakterie wiążące azot z powietrza.
Kwestia nawożenia azotowego co roku wywołuje wiele dyskusji. A to z powodu dopuszczalnego terminu podania pierwszej dawki azotu, a to z powodu zanieczyszczenia wód azotanami, albo jak w ostatnim czasie – ze względu na drastyczny wzrost cen nawozów. Co ważne, niezależnie od tego, która z wymienionych przyczyn skłania nas do zwrócenia uwagi na bakterie wiążące azot z powietrza, to z pewnością znajdziemy tu adekwatne rozwiązanie.
Spis treści
Preparaty mikrobiologiczne w rolnictwie
Z uwagi na dużą intensywność upraw rolniczych utrzymującą się od wielu lat, w pewnym zakresie zakłócona została naturalna równowaga środowiska. Intensyfikacja ochrony upraw czy nawożenia, choć konieczna i w pełni uzasadniona potrzebuje przeciwwagi. Bardzo efektywnym sposobem na wspomaganie odbudowy dobrej i naturalnej kondycji gleby jest włączenie do użytkowania rozwiązań mikrobiologicznych.
Jedną z bolączek, z jakimi zmaga się rolnictwo, jest kwestia nawożenia azotowego.
Nie dość, że jest ono kosztowne, to jeszcze, ze względu na ulatnianie lub wymywanie azotu w głąb profilu glebowego, bywa nieefektywne.
Temu zjawisku ulega azot w formie azotanowej. Wypłukiwanie azotu powoduje wymierne straty, ale także prowadzi do zanieczyszczenia wód azotanami.
Na tym tle świetnie widać jak korzystne jest sięgnięcie po bakterie wiążące azot z powietrza. Rodzaje mikroorganizmów mających tę zdolność są różne, w związku z tym charakteryzują się nieco innymi mechanizmami działania.
Bakterie wiążące azot z powietrza – rodzaje
Możemy wyróżnić trzy rodzaje bakterii wiążących azot z powietrza z wykorzystaniem nitrogenazy. Choć wszystkie one mają tę zdolność, to różnią się jednak znacząco mechanizmami działania.
Symbiotyczne bakterie wiążące azot
Zaliczamy do nich bakterie z rodzajów: Rhizobium, Bradyrhizobium, Azorhizobium, Sinorhizobium czy Frankia. Bakterie te żyją w symbiozie z roślinami bobowatymi, której efektem jest powstawanie brodawek korzeniowych i wiązanie N2.
Asymbiotyczne bakterie wiążące azot
Do tej grupy zaliczamy bakterie z rodzajów: Azotobacter, Azospirillum, Pseudomonas lub Azomonas. Bytują one w ryzosferze i wiążą N2, gdy ograniczony jest dostęp do tlenu, a inne formy azotu nie są dostępne. Jednak jest to wariant powszechnie spotykany na rynku. Preparaty te stosuje się przedsiewnie.
Endofity
Są to bakterie z rodzajów: Methylobacterium, Herbaspirillum czy Gluconacetobacter. Endofity wnikają do roślin przez otwarte aparty szparkowe. System immunologiczny roślin w pełni je akceptuje, więc bez przeszkód przemieszczają się w roślinie i kolonizują jej tkanki.
Jakie bakterie wiążące azot wybrać?
Warto zwrócić uwagę na bakterie Methylobacterium symbioticum SB0023/3 T zaliczane do endofitów. Podane dolistnie wnikają w roślinę i zasiedlając fyllosferę tworzą różowo zabarwione kolonie produkujące metylobaminę, dlatego bakterie zwiększają intensywność fotosyntezy.

Bakterie wiążące azot z powietrza — rodzaje tych mikroorganizmów są różne, dlatego warto poznać ich sposoby działania.
Dzięki zwiększonemu metabolizmowi roślina wytwarza więcej energii, która potrzebna jest do aktywowania kompleksu nitrogenazy. To z kolei pozwala na przekształcenia azotu atmosferycznego w formę dostępną dla roślin (NH4+).
Bakterie Methylobacterium symbioticum dostępne są w preparacie mikrobiologicznym BlueN®. Pozyskany dzięki nim azot jest od razu wbudowywany w roślinę w postaci glutaminy. Bakterie te, dzięki azotowi atmosferycznemu (pobieranemu z powietrza), intensyfikują wzrost roślin przez cały cykl wegetacji.
Proces ten jest niezależny od ilości azotu dostępnego w glebie. Bakterie wiążące azot z powietrza zawarte w BlueN® wspierają realizację założeń Zielonego Ładu. Mianowicie azot przez nie dostarczany roślinie nie wchodzi w bilans nawożenia azotowego.
Azot z powietrza – ile?
Bakterie wiążące azot z powietrza, Methylobacterium symbioticum, mogą być wykorzystywane w bardzo wielu uprawach. W zależności od zastosowania dzięki BlueN® można uzyskać od 30 do 70 kg dodatkowego azotu.
Doświadczenia prowadzone na plantacjach pszenicy ozimej wykazały, że poziom plonowania został utrzymany pomimo zmniejszenia dawki azotu mineralnego o 50 kg/ha. Z kolei zastosowanie Methylobacterium symbioticum w uprawie rzepaku pozwoliło na uzyskanie plonu wyższego o 600 kg/ha i to pomimo zmniejszenia nawożenia azotem mineralnym o 50 kg/ha.
Doskonałe wyniki przyniosło zastosowanie BlueN® w uprawie kukurydzy. Średnia ilość azotu uzyskanego z powietrza wyniosła aż 76 kg/ha, a w 95% przypadków bakterie wiążące azot z powietrza dostarczyły co najmniej 30 kg N/ha. Dlatego stosowanie właśnie tych bakterii wiążących azot z powietrza należy uznać za sprawdzoną i efektywną metodę wspomagania odżywiania roślin.
Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

Artykuł jest fajny??? 🤔🤔🤔🤔A😁Temat przyciąga bo spodziewasz się po nim ze usłyszysz o wszystkich bakteriach na polskim rynku i o wszystkich firmach które je sprzedają. A słyszymy tylko o BlueN. Czyli nie rodzaje tylko rodzaj!!!
I jak jesteśmy już tutaj to mogę się domyślić kto sponsorował ten artykuł ????
A za tym idzie następna informacja….???
Raczej mało to obiektywne gdy płaci za to jedna firma.
I z tym was zostawiam. Reszta należy do was…😉