Bakteryjna kanciasta plamistość ogórka

Download PDF

Choroby i szkodniki panoszą się nie tylko na polach uprawnych, ale też na plantacjach warzyw. Na Podkarpaciu pojawiła się bakteryjna kanciasta plamistość ogórka. Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa informuje o zagrożeniu chorobą m.in. w pow. dębickim.

W uprawie polowej ogórka bakteryjna kanciasta plamistość ogórka jest jedną z najgroźniejszych chorób, wyrządzających poważne szkody. W jej zwalczaniu bardzo ważne jest wczesne wykrycie choroby i szybkie podjęcie środków zapobiegawczych. Od połowy czerwca należy więc robić regularne przeglądy plantacji.

– Bakteria powodująca chorobę może zimować w nasionach lub w resztkach po zbiorach w podłożu. Wiosną rozprzestrzenia się przez wiatr i deszcz, może być też przenoszona przez owady zapylające – mówi Leszek Skubiszewski z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.– Pierwsze objawy choroby to niewielkie, jasnozielone plamy na liściach. Później, szczególnie przy dużej wilgotności powietrza, na dolnej stronie liści pojawiają się białe wycieki bakteryjnego śluzu. Jeśli porażenie jest silne, cała blaszka liściowa zamiera. Podobne objawy pojawiają się z biegiem czasu także na pędach, ogonkach liściowych oraz owocach. Zaatakowane ogórki nie nadają się do przetwórstwa.

bakteryjna-kanciasta-plamistosc_53508_466_499902

Bakteryjna kanciasta plamistość ogórka występuje zdecydowanie rzadziej, jeśli plantator zawczasu podejmie środki zapobiegawcze. (fot. AgroFoto.pl, użytkownik: arokrauze)

Zwalczanie bakteryjnej plamistości ogórka należy rozpocząć od razu po zauważeniu pierwszych objawów choroby. Im bardziej choroba się rozprzestrzeni, tym będzie trudniejsza do wyeliminowania. Kolejne zabiegi chemiczne wykonuje się co 7–10 dni w zależności od stopnia nasilenia choroby. Wykonywanie zabiegów w krótkim czasie przed zbiorami wymaga zachowania okresu karencji.

Bakteryjna kanciasta plamistość ogórka występuje zdecydowanie rzadziej, jeśli plantator zawczasu podejmie środki zapobiegawcze. Przede wszystkim, należy robić 2–3-letnie przerwy w uprawie ogórków na tym samym polu. Trzeba stosować zdrowe, zaprawione i sprawdzone nasiona do wysiewu. Warto również wybierać te odmiany, które cechują się podwyższoną odpornością na tę chorobę.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o