Jaka będzie cena śruty sojowej?

Prawdopodobnie ceny śruty sojowej nie ulegną dużym zmianom. W pierwszej połowie 2017 r. powinny być relatywnie niskie. O tym, jak mogą kształtować się w br. i kolejnym sezonie ceny śruty sojowej, produkcja, import i zużycie na krajowym i światowym rynku dla agroFaktu mówią eksperci.

Większa światowa produkcja śruty sojowej

W sezonie 2016/2017 produkcja śruty sojowej zwiększy się o 5,7% do 226,4 mln t. Obroty międzynarodowe wyniosą 69,3 mln t, a jej zużycie wzrośnie o 5,1% – wynika z szacunków Oil World.

Marta skrzypczak o rynku rzepaku

Marta Skrzypczyk, starszy analityk BGŻ BNP Paribas

W bieżącym sezonie tj. 2016/17 światowa produkcja śruty sojowej będzie prawdopodobnie o kolejne 4-5% wyższa niż sezon wcześniej, co jest związane z dużą dostępnością soimówi Marta Skrzypczyk, starszy ekspert ds. analiz sektorowych i rynków rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas. Jej zużycie też rośnie, ale w mniejszym stopniu niż we wcześniejszych latach, ze względu na rekordowe zbiory zbóż paszowych i ich konkurencyjne ceny względem soi i produktów oleistych – dodaje.

 Światowe ceny śruty sojowej lekko spadają

Od sezonu 2013/14 jest obserwowany silny wzrost światowej produkcji śruty sojowej, przeciętnie rocznie o 10%. Niemniej, w związku z rosnącym globalnym popytem na produkty pochodzenia zwierzęcego, dynamicznie przyrasta też zapotrzebowanie na ten produkt, co podtrzymywało ceny na wysokich poziomachmówi M. Skrzypczyk z Banku BGŻ BNP Paribas.

olejniczak o cenach warzyw

Dr Wojciech Olejniczak, dyrektor Działu Agro Alior Bank

Od drugiej połowy 2013 r. światowe ceny nasion oleistych oraz produktów ich przerobu stopniowo maleją pod wpływem rekordowo wysokiej produkcji oraz rosnących zapasów analizuje dr Wojciech Olejniczak, dyrektor Działu Agro Alior Bank. Wysoka produkcja zbóż w UE i duża globalna podaż śrut oleistych powodują, że jej ceny pozostaną w pierwszej połowie 2017 r. relatywnie niskie – prognozuje.

W rezultacie światowe ceny śruty sojowej, po silnym wzrośnie w kwietniu-czerwcu 2016 r., pozostają w lekkiej tendencji spadkowej – prognozuje M. Skrzypczyk z BGŻ BNP Parobas. – W porcie w Gdyni ceny śruty na początku kwietnia tego roku kształtowały się na poziomie ok. 1450 zł/t wobec 1600-1670 zł/t notowanych jeszcze w styczniu. Niemniej, są znacznie wyższe niż w poprzednim kwietniu, gdy wynosiły ok. 1300 zł/t.

Produkcja śruty sojowej ma zwolnić

W nadchodzącym sezonie 2017/18 spodziewane jest obniżenie tempa wzrostu produkcji śruty sojowej do 2% – prognozuje M. Skrzypczyk z BGŻ BNP Paribas.

Z analiz Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ) wynika, że import śruty sojowej do Polski w sezonie 2016/2017 wyniesie 2,4 mln ton.

Wzrasta zużycie śruty sojowej w kraju

zdjecie_dzwonkowski

Wiesław Dzwonkowski, analityk IERiGŻ

Zużycie śruty sojowej w bilansie surowców wysokobiałkowych w Polsce systematycznie wzrasta – mówi Wiesław Dzwonkowski z IERiGŻ. W sezonie 2000/2001 wyniosło 1084 tys. t, a sezonie 2017/2017 to już 2235 tys. t – analizuje.

Udział śruty sojowej w zużyciu surowców wysokobiąłkowych w Polsce w sezonie 2000/2001 wyniósł 55,4%. W sezonie 2016/2017 będzie stanowić 59,2% wynika z analiz IERiGŻ.

Duży popyt w Azji – mniejszy w Unii

Nadal wysoki popyt na nią będzie zgłaszany ze strony Chin i innych krajów azjatyckich. W samej Unii zapotrzebowanie na śrutę może być jednak mniejsze prognozuje M. Skrzypczyk z BGŻ. Jej zdaniem, wpływ na to będzie mieć występująca w regionie grypa ptaków, która może przełożyć się na spowolnienie w produkcji.

Mniejsze zapotrzebowanie na pasze dla trzody chlewnej

Mniejsze może być zapotrzebowanie na paszę ze strony sektora trzody chlewnej, choć pod koniec roku jest spodziewany już wzrost pogłowia świń – ocenia M. Skrzypczyk.

ceny śruty sojowej

Ceny śrut oleistych w ciągu ostatnich lat

Wzrost zbiorów rzepaku ma hamować popyt na śrutę

W Polsce prognozowany jest znaczny wzrost zbiorów rzepaku, co częściowo będzie hamowało popyt na śrutę prognozuje M. Skrzypczyk z BGŻ. Jej zdaniem, umocnienie złotego wpływa na spadek cen w imporcie. Tym samym, gdyby przewidywania dotyczące wysokich zbiorów soi, wzrostu produkcji śruty i rzepaku w sezonie 2017/18 się sprawdziły, a złoty się umacniał, jest duże prawdopodobieństwo, ze ceny śruty nie ulegną dużym zmianom.

Ograniczone możliwości zastąpienia importu krajowymi surowcami

Z danych IERiGŻ wynika, że w 2015 r. 77% światowych upraw soi stanowiły odmiany GMO.

Możliwość zastąpienia importowanej śruty sojowej modyfikowanej genetycznie krajowymi surowcami paszowymi są bardzo ograniczone – mówi dr Wojciech Olejniczak, dyrektor Działu Agro Alior Bank. Jego zdaniem, wynika to zarówno z relatywnie ograniczonej produkcji roślin strączkowych, jak również braku możliwości pełnej substytucji śruty sojowej śrutami krajowymi czy innymi krajowymi surowcami białkowymi.

Zużycie śruty sojowej w bilansie surowców wysokobiałkowych w Polsce systematycznie wzrasta
Wiesław Dzwonkowski, IERiGŻ

Ograniczenia zastosowania białkowych surowców krajowych dotyczy w szczególności mieszanek dla drobiu oraz młodych świń. Obecnie w strukturze surowców pasz wysokobiałkowych ok 86% stanowią śruty oleiste, ok 13% nasiona strączkowe pastewne i 1% mączki rybneanalizuje dr W. Olejniczak z Alior Bank.

Eliminacja modyfikowanej śruty zwiększy koszty żywienia

Wyeliminowanie modyfikowanej genetycznie śruty sojowej z pasz dla zwierząt zwiększyłoby koszty żywienia nawet o 10% co obniżyłoby konkurencyjność polskich producentów – wynika z analiz IERiGŻ.

Obecnie tona paszy bez składników modyfikowanych genetycznie jest o ok. 100 dolarów droższa od paszy zawierającej takie składniki – mówi dyr. W. Olejniczak z Alior Bank. Jego zdaniem, problemem jest pozyskiwanie soi niemodyfikowanej genetycznie. Taka soja uprawiania jest m.in. w Rosji i na Ukrainie, państwa te mają jednak problemy z certyfikacją swoich produktów jako wolnych od modyfikacji genetycznych.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *