Belgijska biało-błękitna czyli mięsny olbrzym! Sprawdź jakie ma przyrosty!

Belgijska biało-błękitna, czyli Belgian Blue Beef to rasa bydła mięsnego doskonalona przez wiele lat w Belgii. Praca hodowlana nad specyficznymi cechami genetycznymi rozpoczęła się prawie 100 lat temu. Sprawdź jakie przyrosty osiąga belgijska biało-błękitna!

Belgowie, w 1919 roku rozpoczęli na bazie ras lokalnych pracę hodowlaną nad utworzeniem nowej rasy. Do 1950 roku Belgijska biało-błękitna była selekcjonowana na produkcję zarówno mięsną, jak i mleczną (4 500 l). W latach 70-tych nastąpił przełom, zaczęły się uwidaczniać wybitne cechy mięsne. Rasa charakteryzowała się bardzo dobrym umięśnieniem, prawidłową budową i wytrzymałością kośćca. W 1973 roku podzielono rasę na dwa typy użytkowe – mięsny i mięsno-mleczny.

Charakterystyka rasy

Belgijska biało-błękitna przyrasta bardzo dobrze, nawet do 2000 g na dobę. Najlepiej ubijać w wieku 18 miesięcy w wadze około 600 kg.

Hubert Broniec, producent żywca wołowego

Bydło tej rasy występuje w trzech odmianach kolorystycznych -białej, szaroniebieskiej i czarnej (najrzadziej). Pierwszego ocielenia można się spodziewać w 29-30 miesiącu życia, w chowie intensywnym mówi się nawet o wycieleniach w 24 miesiącu. Ciąża średnio trwa 282 dni, natomiast okres międzywycieleniowy około 14 miesięcy. Ponad 50% krów w Belgii poddawanych jest inseminacji. Ciąże bliźniacze zdarzają się rzadko, około 2,3%.

Belgian Blue Beef

Bydło BBB wygląda imponująco na pastwisku. Widoczny jest każdy mięsień z osobna. Fot. https://www.hbbbb.be/en/

Belgijska biało-błękitna posiada szereg zalet, przemawiających za jej hodowlą.

  • wybitne umięśnienie
  • znakomita jakość mięsa kulinarnego
  • wysoka wydajność rzeźna
  • wysokie przyrosty
  • rasa wcześnie dojrzewająca
  • znakomicie wykorzystuje pasze na kg przyrostu mc
  • bardzo dobra mleczność i opiekuńczość matek

Mamy mieszańce różnych ras, w tym Belgijskie biało-błękitne. Zacielamy nasieniem BBB. Byczki sprzedajemy wcześnie, bo rozrabiają. Cieliczki zostawiamy, są ubijane po roku w wadze 500-600 kg. Nie zostawiamy ich do dalszego rozrodu, bo porody są ciężkie, wymagają cesarskiego cięcia- mówi Dorota Magnuszewska, producent żywca wołowego z miejscowości Stare Bajki z powiatu monieckiego, z województwa podlaskiego.

Charakterystyka Buhaje Krowy
Masa ciała dorosłego bydła (kg) 1100-1250 850-900
Wysokość w kłębie dorosłego bydła (cm) 145-150 140
Waga urodzeniowa cielęcia (kg) 47 44
Przyrosty dzienne (kg) bydła w wieku 7-13 mcy 1,6 1,5
Masa ubojowa (kg) /wiek (mc) 650/ 18-19 500/14-15
Wydajność rzeźna (%) 82 78

Belgijska biało-błękitna przyrasta bardzo dobrze, nawet do 2000 g na dobę. Najlepiej ubijać w wieku 18 miesięcy w wadze około 600 kg. Akurat u tej rasy, jeśli chodzi o masę ubojową to nie ma takiego znaczenia kiedy się je ubija, bo nie przerastają tłuszczem tak bardzo jak inne rasy mięsne. Tusza jest bardzo ładna, nawet kiedy ubój jest znacznie później. U mnie buhajki dostają śrutę, kiszonkę z kukurydzy, siano i lizawki. Teraz mam do sprzedania 5 letniego buhaja BBB, waży około 1100 kg i daje dosyć małe cielęta, a krowy cielą się same- chwali się Hubert Broniec, producent żywca wołowego z Kątów Węgierskich, z powiatu legionowskiego, z województwa mazowieckiego

Belgijska biało-błękitna nie ocieli się sama

Głównym powodem braku zainteresowania hodowlą czystorasową tych zwierząt w Polsce jest  konieczność przeprowadzania każdorazowo podczas porodu cesarskiego cięcia. Cielęta rodzą się duże, a prawdopodobieństwo i ryzyko powikłań jest bardzo duże. Dlatego większość hodowców, bojąc się problemów okołoporodowych krów decydują się na cesarkę.

Z badań belgijskich naukowców wynika, że komplikacje okołoporodowe zdarzają się w podobnej częstotliwości jak u ras Limousine i Blonde d’Aquitaine. Mimo wszystko jest to powód, który przemawia za szybką sprzedażą jałówek i zaniechaniem hodowli tej rasy w Polsce w czystości rasy.

W Polsce głównie mieszańce BBB

belgijska biało-błękitna

Krowy BBB są opiekuńcze i mają bardzo dobrą mleczność. Fot. https://www.hbbbb.be/en/

W Polsce bydło w czystej rasie Belgijska biało-błękitna jest utrzymywana bardzo rzadko. Hodowcy najczęściej decydują się na krzyżówki mięsne LM x BBB, SM x BBB lub mięsno-mleczne HF x BBB. Wykorzystując nasienie buhajów rasy BBB do krzyżowania, raczej nie zostawiają jałówek do dalszego chowu z obawy przed trudnymi porodami.

U mnie w hodowli jeszcze cesarki nie było. Faktycznie, jeden cielak się udusił, ale to nie była wina dużej masy urodzeniowej, ale był poród pośladkowy i jeszcze do tego zawinięta nóżka cielaka. Nie zdążyłem pomóc. Pierwiastki po moim buhaju BBB cieliły się same- dodaje Broniec

Podjęcie decyzji w sprawie hodowli jest trudne. Zalet jest szereg. Cielęta czystorasowe można sprzedać drożej niż inne mięsne rasy, opas jest efektywny, szybkie i wysokie przyrosty, tusza o podwójnym umięśnieniu, najwyższe wynagrodzenie za wołowinę (klasa S,E,U). Wdzięczna hodowla. Niestety jest też kilka wad hodowli w czystości rasy. Największą z nich jest konieczność przeprowadzania cesarskiego cięcia.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4.3 / 5. Liczba głosów 19

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *