Bezpieczeństwo i higiena pracy w gospodarstwie rolnym

Wiele mówi się o wypadkach na wsi. Nieraz są one tragiczne w skutkach. A bardzo często nie zdajemy sobie sprawy, że to my jesteśmy winni wystąpieniu potencjalnie niebezpiecznych zdarzeń. Wystarczą – tak często pokazywane w bajkach – źle odłożone widły. Bezpieczeństwo i higiena pracy w gospodarstwie rolnym powinny być przez nas kontrolowane!

Aby zadbać o bezpieczeństwo swoje i innych osób mieszkających lub przebywających na wsi, musimy wiedzieć, co stanowi zagrożenie. A są to przede wszystkim niezabezpieczone otwory, szamba, zbiorniki, kanały. Ogólnie mówiąc, miejsca, do których możemy wpaść i poważnie się poranić lub zatruć – w przypadku miejsc, w których będą szkodliwe substancje. Niebezpieczne są też dachy, drabiny, silosy, schody – szczególnie stare i uszkodzone. Upadek z wysokości jest jedną z przyczyn wypadków na wsi. Zwróćmy też uwagę na miejsca, w których trzymane są zwierzęta.

Nie należy we własnym zakresie wchodzić do szamba, gdyż stwarza to zagrożenie dla życia i zdrowia ludzi

Piotr Mokrzycki, specjalista ds. technicznych

Trzeba pamiętać, że każde zwierze może okazać się niebezpieczne, szczególnie, gdy ma do czynienia z obcym albo znajduje się w stresującej sytuacji. Na zwierzęta trzeba uważać zwłaszcza, kiedy w pobliżu znajdują się dzieci. Kolejne zagrożenie stanowią źle zabezpieczone, niechlujnie odłożone maszyny i urządzenia rolnicze, znajdujące się w niezamkniętych warsztatach. Uważajmy też na to, w jaki sposób przechowujemy środki ochrony roślin i inne substancje szkodliwe – czy na pewno nikt nie ma do nich dostępu? My może wiemy jak się z nimi obchodzić, ale niekoniecznie wie to dziecko bądź nasz gość.

Bezpieczeństwo i higiena pracy w gospodarstwie rolnym

Najlepszą sytuację mamy wtedy, gdy cześć mieszkalna naszego gospodarstwa jest wyraźnie odgrodzona. Wtedy mamy większą pewność, że nasi domownicy są bezpieczni i nie mają dostępu do niebezpiecznych miejsc i narzędzi. Nie zawsze jest to jednak możliwe. Niezależnie od tego, to my musimy zadbać o to, aby na terenie gospodarstwa panował porządek. Niestety, pilnowanie, żeby wszystko znajdowało się na swoim miejscu przez cały czas jest trudne, szczególnie, gdy mamy dużo pracy. Dlatego bezpieczeństwo i higiena pracy w gospodarstwie rolnym powinny być elementem wiedzy, którą przekazujemy na co dzień naszym dzieciom. Niech one też pilnują porządku.

Bezpieczeństwo i higiena pracy w gospodarstwie rolnym

Kombajn podczas pracy jest bardzo niebezpieczny. Może nas wciągnąć i doprowadzić do śmierci.

Niebezpieczne maszyny i narzędzia rolnicze

Maszyny rolnicze powinni obsługiwać wyłącznie dorośli. Każda z nich jest niebezpieczna. Po pierwsze są ciężkie i potężne. Samo przygniecenie czy potrącenie może skutkować nawet zgonem. Do tego przy takich urządzeniach znajdują się elementy ruchome, które mogą człowieka pochwycić, wciągnąć. Dlatego też osoby postronne nie powinny przebywać w pobliżu pracujących maszyn. Kierowca nie zawsze będzie w stanie nas zauważyć. Nawet jeśli pojazd stoi, nie wchodzimy do niego, aby przypadkowo go nie uruchomić. Jako właściciele nie powinniśmy prosić osób nieletnich, niedoświadczonych o pomoc przy sprzęcie rolniczym.

Niebezpieczeństwo nie polega tylko na opisanym wyżej ryzyku. Gdy zbliżamy się do pracującej piły, możemy spodziewać się, że trafi nas jakiś odprysk. Pracująca kosiarka może odrzucić kamyk, który boleśnie nas zrani. Dlatego musimy zachować rozsądek.

Narzędzia rolnicze to nie zabawki. Nawet prosty błąd – pozostawienie na ziemi grabi – może skutkować nadepnięciem na nie. Sytuacja jak z niejednej bajki, wcale nie jest śmieszna. Nie możemy mieć pretensji do osoby, której przytrafi się taka historia. To nie jej, lecz nasza nieuwaga jest problemem. Nie pozwalajmy też bawić się narzędziami rolniczymi. One do tego nie służą i nie są przystosowane.

Szambo

szambo

Zanim zabierzemy się za opróżnianie szamba, sprawdźmy czy wiemy jak to prawidłowo zrobić, aby bezpieczeństwo i higiena pracy w gospodarstwie rolnym zostały zachowane.

 Podczas opróżniania szamba (osadnika bezodpływowego) należy zachować szczególne środki ostrożności. W zamkniętym zbiorniku bezodpływowym panują warunki beztlenowe, gdzie zachodzą różnego rodzaju procesy biologiczne i chemiczne. Opróżnianie szamb należy zlecić profesjonalnym firmom posiadającym odpowiednie zezwolenie i doświadczenie. Nie należy we własnym zakresie wchodzić do szamba, gdyż stwarza to zagrożenie dla życia i zdrowia ludzi, a tym bardziej nie należy wylewać ścieków na pole, gdyż zawierają one bakterie i wirusy (Escherichia coli, Salmonella), które zanieczyszczają glebę i wody podziemne – wyjaśnia pan Piotr Mokrzycki, specjalista ds. technicznych z firmy KPWIK.

 Jeżeli już ktoś planuje we własnym zakresie opróżnić (czyścić) szambo należy najpierw otworzyć właz oraz wywietrzyć zbiornik (nawet do 30 minut) aby znajdujący się w środku siarkowodór i metan mógł ulotnić się do atmosfery. Przed zejściem do szamba należy czujnikiem gazów sprawdzić panujące warunki w zbiorniki, aby stężenie tlenu było w granicach 79%, oraz żeby nie było gazów toksycznych dla organizmu – dodaje pan Piotr.

Czy na tym środki ochronne, które należy zastosować, kończą się i można już zejść do szamba? Okazuje się, że sprawa jest bardziej skomplikowana.

 Następnie należy wyposażyć się w jednorazowy kombinezon ochronny, który ubierzemy na siebie podczas czyszczenia, szelki zabezpieczające, trójnóg oraz półmaskę z filtrem ABK1, która będzie chroniła nasze drogi oddechowe. Do szamba zostajemy spuszczeni na trójnogu przez 2 osoby, które nas asekurują (w razie stracenia przytomności mogą szybko nas ewakuować i rozpocząć reanimację) – mówi dalej pan Piotr. – Najlepiej jest, aby osoby czyszczące szambo zmieniały się co jakiś czas, aby czas narażenia organizmu na niebezpieczne gazy czy bakterie nie był zbyt długi. Po wyczyszczeniu szamba należy dokładnie umyć całe ciało oraz wyprać odzież roboczą, aby nie przenosić bakterii do domu czy mieszkania.

Zwierzęta

zapotrzebowanie zwierząt gospodarskich na wodę

Krowa, choć wydaje się powolna i niegroźna, dysponuje dużą siłą i może być niebezpieczna zwłaszcza dla dzieci.

Są wyjątkowym zagrożeniem, bo dzieci garną się do nich nie zdając sobie sprawy z potencjału zwierzęcia. Nawet psy i koty mogą być agresywne, zwłaszcza te trzymane na dworze, niemające często do czynienia z ludźmi. A zwierzęta gospodarskie? Przede wszystkim są nieraz potężne i silne. Wystarczy podejść do konia od tyłu i nieszczęście gotowe. Ostrzegajmy tych, którzy nie zdają sobie z tego sprawy. Odradzajmy podchodzenie do samic, które mają młode. Za wszelką cenę będą chciały ochronić swoje dziecko.

Nie pozwalajmy dzieciom uczestniczyć w uboju czy zabiegach weterynaryjnych. To praca wyłącznie dla dorosłych. Broniące się zwierze jest przestraszone, a przez to jeszcze bardziej niebezpieczne. Zwierzęta mogą być nosicielami różnych chorób – myjmy ręce po każdym kontakcie z nimi.

Zagrożenie ze strony środków chemicznych

W gospodarstwie trzymamy bardzo różne środki chemiczne. Są to środki ochrony roślin, nawozy sztuczne, ale też płyny dezynfekujące. Możemy się nimi zatruć, poparzyć, podrażnić i wywołać reakcję alergiczną. Nie tylko spożycie ich jest niebezpieczne. Także wdychanie. Chemia przedostaje się do naszego organizmu również przez skórę. Dlatego pilnujmy właściwego przechowywania, niedostępnego dla dzieci, ale też osób, które mogą nie rozpoznać z czym mają do czynienia. Z tego samego powodu trzymajmy niebezpieczne substancje w oryginalnych pojemnikach – mają one specjalne ostrzeżenia i instrukcje. Podczas pracy z chemikaliami powinniśmy mieć na sobie odzież i sprzęt ochronny (rękawice, buty, okulary itp.).

środki ochrony roślin

Bezpieczeństwo i higiena pracy w gospodarstwie rolnym zakładają też znajomość zagrożeń ze strony środków ochrony roślin.

W sprawie mądrego stosowania środków ochrony roślin wypowiadał się listownie Prezes KRUS, pan Adam Sekścińki, pisząc m.in tak:

Pamiętajcie Państwo, że zabiegi agrotechniczne z użyciem chemicznych środków mogą wykonywać jedynie osoby dorosłe, zdrowe, posiadające odpowiednią wiedzę i doświadczenie. Nie zapominajcie też, że wrażliwość na zatrucie pestycydami wzrasta, jeżeli na organizm działają jednocześnie leki, alkohol, rozpuszczalniki, farby, a nawet używki, takie jak tytoń czy kawa.

Na co jeszcze trzeba uważać?

Pamiętam jak kilka lat temu wybuchł pożar w domu sąsiada. Jego żona poszła szukać czegoś na strychu, a że nie miała latarki to poszła ze świecą – opowiada pan Jan, z województwa podlaskiego. – Nie wiem jak to zrobiła, ale zaprószyła ogień. W takiej chwili człowiek panikuje i nie wie co robić. Ja pewnie też bym nie wiedział. Zanim wezwano pomoc to połowa domu się spaliła.

Bezpieczeństwo i higiena pracy w gospodarstwie rolnym to temat bardzo szeroki. My podajemy jedynie wybrane, przykładowe sytuacje i rozwiązania. Nie wspomnieliśmy jeszcze o tym, aby uważać na odsłonięte kable instalacji elektrycznej, złamane słupy elektryczne. Jako właściciele gospodarstwa nie powinniśmy dopuścić do pojawienia się takich niebezpieczeństw! Zwróćmy też uwagę na to jak przechowujemy paliwa. Ogień w gospodarstwie rolnym może pojawić się w każdej chwili. Przyczyn bywa wiele. Wypalanie traw, ogniska, które wymknęły się spod kontroli, zapalenie się maszyny rolniczej i tak dalej. Pamiętaj, że jeśli już dojdzie do pożaru to trzeba jak najszybciej ewakuować się z gospodarstwa i wezwać pomoc.

 

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *