Bezpieczeństwo żywnościowe Polski jest zagrożone? Sprawdź!

Decyzja o wstrzymaniu produkcji nawozów, dwutlenku węgla, jak i suchego lodu spowodowała, że bezpieczeństwo żywnościowe Polski zostało zachwianie. Skutki tej decyzji odczuwają nie tylko rolnicy, ale także przedstawiciele branży spożywczej. Organizacje sektorowe i branżowe apelują do premiera o natychmiastowe wznowienie produkcji nawozów, a także surowców wykorzystywanych w branży spożywczej i mleczarskiej.

Wstrzymanie produkcji nawozów przez krajowe spółki Grupa Azoty i Anwil stwarza problemy nie tylko dla rolników. Również branża spożywcza i mleczarska odczuwa skutki drastycznego ograniczenia produkcji ciekłego dwutlenku węgla oraz suchego lodu. Zdaniem organizacji sektorowych i branżowych z powodu wstrzymania produkcji nawozów i innych surowców bezpieczeństwo żywnościowe Polski jest zagrożone.

Reklama

Bezpieczeństwo żywnościowe Polski zachwiane przez wstrzymanie produkcji nawozów?

Przypomnijmy, że 22 i 23 sierpnia 2022 r. krajowe spółki Grupa Azoty i Anwil podjęły decyzję o czasowym wstrzymaniu lub zawieszeniu produkcji nawozów. Ta decyzja pociąga za sobą negatywne skutki również dla branży spożywczej. Zatrzymanie produkcji nawozów, a w konsekwencji dostaw surowego dwutlenku węgla i suchego lodu doprowadziło do ich niedoborów. Wymienione surowce są krytyczne dla branży napojowej, piwowarskiej, mięsnej jak i mleczarskiej, a ich brak doprowadzi nawet do wstrzymania produkcji.

Jak podaje PFPŻ na ograniczeniu produkcji dwutlenku węgla i suchego lodu może ucierpieć produkcja żywności i napojów. A następnie bezpieczeństwo żywnościowe Polski.

Brak dostępności na rynku niezbędnych do produkcji substancji tj. dwutlenek węgla uniemożliwi utrzymanie ciągłości produkcji wielu przedsiębiorstw z sektora spożywczego, a w konsekwencji ograniczy całkowitą podaż żywności, napojów i wód, co wpłynie na bezpieczeństwo żywnościowe polskiego społeczeństwa – zaznaczył Andrzej Gantner, wiceprezes i dyrektor generalny PFPŻ.

Organizacje branżowe i sektorowe apelują więc do premiera Mateusza Morawieckiego o natychmiastowe wznowienie produkcji nawozów, a także surowców wykorzystywanych w innych branżach, niż w rolnictwie.

Wznowienie produkcji nawozów – czy sytuacja ustabilizuje się?

Zaledwie po kilku dniach decyzję o ponownym wznowieniu produkcji nawozów, jak i dostaw surowego dwutlenku węgla podjęła spółka Anwil. O czym poinformowała spółka w komunikacie opublikowanym w dniu 29 sierpnia 2022 r.:

W trosce o zagwarantowanie bezpieczeństwa żywnościowego kraju oraz ochrony zdrowia Polaków, pomimo trudnych warunków ​makroekonomicznych, ANWIL z Grupy ORLEN podjął decyzję o wznowieniu produkcji nawozów azotowych. Tym samym spółka zapewni również dostarczanie surowego CO2, który po przetworzeniu wykorzystywany jest m.in. w produkcji żywności oraz przemyśle farmaceutycznym. ANWIL na bieżąco monitoruje sytuację na rynku i podejmuje działania, które uwzględniają zarówno wyzwania biznesowe, jak i społeczną odpowiedzialność firmy.

W związku z tą decyzją można przypuszczać, że bezpieczeństwo żywnościowe Polski nie jest całkowicie zagrożone. A sytuacja na rynku nawozów, jak i w branży spożywczej niebawem ustabilizuje się.

Czytaj również: Usługi rolnicze – cennik na koniec sierpnia 2022 r. Sprawdź!

Źródło: Polska Federacja Producentów Żywności; Polskie Towarzystwo Gospodarcze; Anwil S.A.


[materiał promocyjny]
Jeśli chcesz zredukować dawki nawożenia azotowego skorzystaj z rozwiązania Rhizosum N Plus, zawierającego bakterie azotowe Azotobacter salinestris. Dowiedz się więcej na temat wykorzystania azotu z powietrza i wynikających z tego oszczędności. Skorzystaj z atrakcyjnej oferty i uzyskaj 5% rabatu wpisując hasło AZOT w formularzu zamówieniowym.

Kliknij w poniższy link:
Jak obniżyć dawki nawożenia azotem?


 

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 5 / 5. Liczba głosów 6

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *