Bezpieczeństwo żywnościowe w czasie pandemii tematem Berlińskiego Szczytu

 W zeszłym tygodniu po raz kolejny odbył się Berliński Szczyt Ministrów Rolnictwa przeprowadzony w formie zdalnej. Przedstawiciele poszczególnych państw zastanawiali się w jaki sposób utrzymać bezpieczeństwo żywnościowe w czasie pandemii. Podkreślali, że ważne w tym przypadku jest wspólne działanie i solidarność. 

Jak wyżywić świat w czasie pandemii i zmian klimatycznych? Na to pytania starali się odpowiedzieć ministrowie rolnictwa uczestniczący w Berlińskim Szczycie Ministrów Rolnictwa. Udział w tym wydarzeniu wzięło 91 delegacji państw z całego świata, oraz 14 organizacji i instytucji międzynarodowych. Delegację polską reprezentowała sekretarz stanu Anna Gembicka. Swoje przemówienie wygłosił również minister rolnictwa – Grzegorz Puda.

Bezpieczeństwo żywności w czasie pandemii – wyeliminowanie głodu i chorób

Gospodarzem spotkania była minister wyżywienia i rolnictwa Republiki Federalnej Niemiec Julia Klöckner, która podkreślała, że należy podjąć wspólne działania, aby wyeliminować głód i niedożywienie na świecie. Jest to szczególnie ważne teraz w czasie trwania pandemii COVID-19, oraz w okresie pogłębiających się zmian klimatycznych.

W trakcie Berlińskiego Szczytu tematem rozmów było nie tylko bezpieczeństwo żywnościowe w czasie pandemii, ale także zapobieganie pandemiom. O konieczności podjęcia wspólnych działań wspomniała wiceminister Anna Gemicka:

,, Skuteczne zapobieganie występowaniu chorób zwierząt oraz ich rozprzestrzenianiu musi być podejmowane na poziomie międzynarodowym, w oparciu o wiedzę naukową i ujednolicone działanie. Ma to szczególne znaczenie w przypadku chorób o charakterze transgranicznym, takich jak Afrykański Pomór Świń (ASF) czy wysoce zjadliwa grypa ptaków (HPAI).”

Grzegorz Puda o bezpieczeństwie żywnościowym i zmianach klimatycznych

W związku ze Światowym Szczytem Ministrów Rolnictwa swoje przemówienie przygotował także minister Grzegorz Puda. Przedstawił on stanowisko Polski w zakresie zmian klimatycznych, które coraz bardziej oddziałują na rolnictwo. Odniósł się także do kwestii bezpieczeństwa żywności w czasie pandemii mówiąc:

,, Zapewnienie bezpieczeństwa żywności i żywieniowego jest jednym z największych wyzwań globalnych XXI w. Mimo znacznego wzrostu produkcji w ostatnich dekadach obecne systemy żywnościowe nadal nie wyeliminowały problemu głodu i niedożywienia.”

Minister Puda stwierdził, że w tym przypadku należy dokonać ewolucji systemów żywnościowych w ten sposób, aby były bardziej zrównoważone, wydajne i odporne na kryzysy. Szef resortu rolnictwa przypomniał również, że pandemia COVID-19 ujawniła kluczową rolę rodzinnych gospodarstw rolnych dla zachowania bezpieczeństwa żywnościowego. Silne ekonomicznie rodzinne gospodarstwa są warunkiem zachowania zrównoważonego modelu rolnictwa – podkreślał minister rolnictwa.

Pełne wystąpienie ministra rolnictwa Grzegorza Pudy dostępne jest w serwisie YouTobe – Video Message GFFA 2021: Minister of Agriculture and Rural Development Grzegorz Puda POL

Czytaj również: Bezpieczeństwo żywnościowe tematem rozmów w Berlinie

Źródło: MRiRW

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4.8 / 5. Liczba głosów 6

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Udowodnione wyższe plony!Kup teraz Inwestuj w plon

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *