Biesiada wielkanocna w Lubrzy

Biesiady wielkanocne to ceremoniał kultywowany na śląskiej wsi od lat. Tradycja przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. W wielu wsiach przed Wielkanocą członkinie Kół Gospodyń Wiejskich i Związku Kobiet Śląskich organizują pokazy swoich wyrobów.
Biesiada wielkanocna którą odwiedziliśmy, organizowana jest po raz 16-ty przez Gminny Ośrodek Kultury w Lubrzy.
– Jest to nasza cykliczna, coroczna impreza w gminie, o zasięgu już można powiedzieć międzynarodowym (…). Cieszy się to coraz większym powodzeniem u nas i myślę że jest co pooglądać i popróbować przed świętami – mówi Mariusz Kozaczek, wójt gminy Lubrza.
Spis treści
Zaproszone są wszystkie koła gospodyń z gminy
– Pomysł pojawił się dawno temu, żeby troszeczkę przybliżać kulturę związaną z kulinariami. Przede wszystkim, z kulinariami wielkanocnymi. My zapraszamy rokrocznie tak naprawdę wszystkich, którzy by chcieli przyjechać. (…) Wszystkie koła gospodyń z naszej gminy, wszystkie wsie dookoła naszej gminy, gminy ościenne, a także naszych partnerów, przyjaciół z Czech – mówi Piotr Charczuk, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Lubrzy.
Co dobrego gospodynie postawiły na stole?
– Dzisiaj mamy chrzanówkę, smażonkę, kiełbaski, swojską szynkę, swojski boczek, serniczek, babkę i mazurek – wymienia Elżbieta Wiśniewska, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Skrzypcu.
– (…) Tradycyjny taki produkt, to jest wielkanocna Naczynka. Naczynkę podajemy z jajkami gotowanymi, ze swojską kiełbaską krojoną w plasterki, jak również ze swojską szynką – dodaje Irena Lesiak, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Kazimierzu.
Potrawy z całej gminy
Wielkanocne potrawy zaprezentowały gospodynie z 13-tu Kół gminy Lubrza. Nie zabrakło też 3 zaprzyjaźnionych sołectw w Czechach: Divči Hrad, Hlinka i Osoblaha.
– Przyjeżdżamy co roku od 16-tu lat. Przywieźliśmy tradycyjne wielkanocne czeskie potrawy, jakim są słodkie judaszki, czyli drożdżowe ciastka z miodem, mazaniec, czyli kołacz, potrawy jajeczne i mięsne oraz nalewki – mówi Zdenka Bezdiekova z gminy Divci Hrad w Czechach.
Tego dnia w Lubrzy każdy mógł posmakować świątecznych potraw z jaj, przetworów mięsnych i ciast. Dla wystawców i kucharzy, przygotowano nagrody.
