Biostymulacja kukurydzy po stresie

Podtopienia, chłody, susza, upał, gradobicia, agrofagi — to tylko kilka spośród puli stresowych czynników abiotycznych i biotycznych, na które narażona jest kukurydza. Na wiele z nich nie mamy wpływu. Jednak biostymulacja kukurydzy przyspieszy regenerację roślin po stresie. W ten sposób zapobiegniemy stratom plonu.
Kukurydza, gatunek ciepło- i światłolubny jest wyjątkowo wrażliwa na niską temperaturę. Tegoroczna wiosna nie należy do ciepłych, a przedłużające się okresy chłodów spowalniają i osłabiają wschody roślin oraz przyczyniają się do spadku odporności. Dlatego konieczna jest biostymulacja kukurydzy poprawiająca kondycję młodych roślin i zwiększająca tolerancję na stres. Doskonałym rozwiązaniem jest zastosowanie biostymulatorów bazujących na aminokwasach.
Spis treści
Dlaczego biostymulacja kukurydzy jest wskazana?
Stres termiczny
Kukurydza jest gatunkiem pochodzącym z rejonów klimatu tropikalnego i subtropikalnego, dlatego przez całą wegetację wymaga ciepła. Siew do ciepłej gleby sprzyja szybkiemu kiełkowaniu nasion. Ogranicza też zagrożenie ze strony patogenów powodujących choroby siewek. Już w temperaturze 0°C, na wschodzących roślinach pojawiają się chlorozy i żółknięcia — objawy uszkodzeń chłodowych. Często też obserwujemy fioletowe przebarwienia liści będące efektem małej aktywności systemu korzeniowego w zimnej glebie. Tegoroczna dość chłodna wiosenna aura, z lokalnie pojawiającymi się nocnymi przymrozkami hamuje wschody, co z pewnością osłabi kondycję młodych roślin. Stres termiczny to jednak nie jedyne zagrożenie dla kukurydzy…
Stres wodny
Odpowiednie uwilgotnienie gleby jest konieczne dla skiełkowania nasion i prawidłowego dalszego rozwoju roślin. W tym wypadku również decydującą rolę odgrywa pogoda. Okresy wiosennej suszy w minionych latach były sporym problemem dla wschodów kukurydzy i jej początkowego wzrostu.
W tym sezonie na brak opadów nie narzekamy na południu kraju. Lokalnie mamy nawet problemy z zastoiskami wody. Ich obecność również jest niekorzystna dla kondycji roślin. Przyczynia się bowiem do opóźnienia wzrostu kukurydzy, żółknięcia liści oraz rozwoju patogenów.
Inaczej wygląda sytuacja wilgotnościowa w centrum i północnych regionach Polski. Już teraz docierają stamtąd sygnały o deficycie wody i szybkim przesychaniu wierzchnich warstw gleby. Do tego jeśli sprawdzą się prognozy — susza będzie się pogłębiać.
Fitotoksyczność herbicydów
Kukurydza w początkowych fazach wzrostu jest bardzo podatna na zachwaszczenie. Uprawa rozwija się wolniej niż chwasty. Dlatego zachodzi konieczność wczesnego zwalczania niechcianej roślinności. I znowu plantacja narażona jest na stres… Herbicydy stosowane niewłaściwie (np. na uszkodzone liście, kukurydzę w złej kondycji) lub w nieodpowiednich warunkach (np. zbyt wysoka lub za niska temperatura) mogą zaszkodzić roślinom i powodować fitotoksyczność. Wówczas przybierają postać zmian morfologicznych (np. liściozwój), chlorotycznych plam i odbarwień, czy zahamowania wzrostu.
Biostymulacja kukurydzy — działania naprawcze
Czynniki stresogenne — związane z klimatem oraz te, wynikające z wykonywanych na polu zabiegów — osłabiają kondycję roślin. Konieczne jest wdrożenie takich rozwiązań naprawczych, które zregenerują uprawę. Zastosowanie biostymulatorów bazujących na aminokwasach wspomaga procesy biochemiczne i fizjologiczne zachodzące w komórkach roślinnych i przyczynia się do poprawy ich potencjału plonotwórczego. Biostymulatorem o sprawdzonym i skutecznym działaniu jest Kaishi®, bazujący na pełnowartościowych L-aminokwasach pochodzenia roślinnego, uzyskanych w procesie hydrolizy enzymatycznej białek.
Aktywność biologiczna wolnych aminokwasów
Wolne aminokwasy typy L, w przeciwieństwie do aminokwasów typu D, są aktywne biologicznie i mają bezpośredni wpływ na produktywność roślin. Ich funkcje polegają m.in. na:
- stymulacji rozwoju systemu korzeniowego (arginina);
- uczestniczeniu w procesach metabolicznych, w tym intensyfikacji fotosyntezy (alanina, arginina, lizyna, kwas asparginowy);
- budowaniu struktur komórkowych (wzmacnianie ścian komórkowych, uelastycznianie błon komórkowych), tkanek roślinnych i chlorofilu (glicyna, kwas glutaminowy);
- udziale w procesach wydłużania się pędów i korzeni (tryptofan);
- udziale w procesach zapylenia i zapłodnienia (lizyna, metionina, kwas glutaminowy, prolina);
- inicjacji produkcji fitohormonów i substancji wzrostowych, które wpływają na poprawę ogólnej kondycji roślin (prolina, metionina, tryptofan).
Regeneracja kukurydzy po stresie
Rośliny samodzielnie wytwarzają ww. organiczne związki chemiczne, pełniące funkcje strukturalne i budulcowe, metaboliczne i transportowe. Jednak stresory, pojawiające się w trakcie wegetacji spowalniają ich produkcję. Konieczne jest więc dostarczenie kukurydzy niezbędnych aminokwasów z zewnątrz. Dlatego po ustąpieniu stresu warto zastosować biostymulator Kaishi®, w dawce 2,0 l/ha. Produkt można zastosować 2 razy w ciągu sezonu wegetacyjnego z zachowaniem 7–10-dniowych odstępów między zabiegami. Zastosowany w mieszaninie ze środkami ochrony roślin i nawozami zwiększa ich efektywność, a w nalistnym zabiegu herbicydowym dodatkowo łagodzi skutki fitotoksyczności.
Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.