Botoma to dorodne i zdrowe pomidory szklarniowe

W rozwój produkcji inwestują nie tylko nowo powstające grupy producentów pomidorów szklarniowych, ale także te mające już swoją pozycję na rynku. Jedną z nich jest grupa Botoma  w Mroczkach Małych w gminie Błaszki. Spółka ta została założona ponad 7 lat temu, obecnie liczy sześciu członków – współudziałowców firmy i jest jedną z najnowocześniejszych grup producentów pomidorów szklarniowych w województwie łódzkim i w Polsce.

Obecnie całkowita powierzchnia uprawy pomidora szklarniowego producentów zrzeszonych w grupie Botoma wynosi około 30 ha. Do dyspozycji członków jest firmowa sortownia  o powierzchni 3 600 m2 wyposażona w elektroniczną, 4-ścieżkową linię do sortowania pomidorów Smart-Sort CD295D firmy Greefa którą oddano do użytku wiosną 2010 r.

W sortowni przy linii sortującej pracuje 10 osób, a wydajność maszyny wynosi 16 ton pomidorów na godzinę. W hali pracuje ponadto automat do sklejania i formowania kartonów FP-4/D z układarką AMB hiszpańskiej firmy Boix, maszyna do spinania palet i zakładania kątowników oraz automatyczna linia do nawarzania , pakowania i etykietowania pomidorów ‘FLOW-PACK’ firmy Sorma. Do transportu wewnątrz hali używane są wózki widłowe firmy Junghainrich.

Botoma to nowoczesność w uprawie

Botoma to jedna z najnowoczesniejszych grup prowadzących uprawę pomidorów w szklarniach

Odbiorcami pomidorów są klienci z całej Europy.

Wiosną owoce oferowane są na rynku krajowym oraz eksportowane do krajów Europy Wschodniej, latem towar kierowany jest do państw Unii Europejskiej, a jesienią – ponownie na rynki wschodnioeuropejskie, a także do Skandynawii. Na rynku krajowym towar jest sprzedawany przez pośredników do sieci handlowych. Mniejsze ilości pomidorów są wysyłane na giełdy towarowe, m.in. do Łodzi, Sandomierza i Wrocławia.

Botoma wspiera się fachowym doradztwem

W szklarniach grupy Botoma doradztwem uprawowym zajmuje się holenderska firma GreenQ. W nasadzeniach dominują odmiany Admiro F1 i Growdena F1. Obiekty wyposażone są w komputery klimatyczne, sterujące pracą urządzeń grzewczych, wietrzników i kurtyn termoizolazyjnych. Dodatkowo komputery monitorują dane dotyczące wilgotności i EC podłoża. W uprawie prowadzona jest ochrona biologiczna.

Do obiektów grupy wprowadzane są entomofagi, będące naturalnymi wrogami mączlika szklarniowego. To dziubałeczek mączlikowy (Macrolophus caliginosus), dobrotnica szklarniowa (Encarsia formosa), oraz do zwalczania przędziorków – dobroczynek szklarniowy (Phytoseiulus persimilis). Do zapylania kwiatów roślin wykorzystuje się trzmiele. Stosowanie entomofagów pozwala praktycznie wyeliminować ochronę chemiczną.

Botoma bardzo dba o naturalne zapylanie kwiatów roślin

Do zapylania kwiatów wykorzystuje się trzmiele

Doradcy uprawowi opracowują zalecenia klimatyczne (nastawy w komputerze klimatycznym) oraz analizy klimatu. Prowadzą również jego zdalną kontrolę za pomocą programu Time Viewer. Przygotowują ponadto zalecenia dotyczące zarządzania użyciem kurtyn lub podwieszonej folii i temperatury rur dolnego ogrzewania. Pozwala to na oszczędności w zużyciu energii cieplnej.

Plony zależą od nawożenia i nawodnienia

Nawożenie odbywa się na podstawie zaleceń opartych na regularnych analizach chemicznych wyciągu z mat uprawowych (zawartości poszczególnych składników w macie). Dzięki temu program nawożenia jest dostosowany do potrzeb roślin. Pozwala to na duże oszczędności w zużyciu nawozów, szczególnie potasowych.

Producenci grupy przykładają dużą wagę do właściwego nawadniania i dostosowania częstotliwości cykli i dawek pożywki, w zależności od pory roku oraz fazy wzrostu roślin.

W ubiegłym roku w gospodarstwach członków grupy Botoma odnotowano wzrost plonów. Uzyskano go bez dodatkowych nakładów produkcyjnych. Według producentów, wynikało głównie z prawidłowego prowadzenia roślin dzięki zapewnieniu optymalnych warunków wzrostu roślin i właściwej pielęgnacji roślin.

Botoma uprawia różne odmiany pomidorów

Botoma uprawia takie odmiany pomidorów jak Growdena czy Admiro

W uprawie pomidorów odmiany Growdena F1, sadzonych w szklarni 10 stycznia 2017 r. uzyskano plon nieco ponad 60 kg/m2 – o 8 kg/m2 więcej niż w 2016 r. Wysoki był także plon wczesny – tylko do końca kwietnia zebrano ponad 6 kg owoców z 1 m2 uprawy. W przypadku odmiany Admiro F1, której rośliny ustawiano na matach 18 stycznia 2017 r najwyższy plon uzyskany przez członków grupy wyniósł 58,1 kg/m2.

Tak dobre wyniki produkcyjne grupa uzyskała dzięki optymalizacji produkcji prowadzonej na podstawie szczegółowych analizach danych z fitomonitoringu oraz analiz wyciągu z mat. Właściwe zarządzanie zużyciem energii w szklarniach, oprócz oszczędności energii cieplnej przekłada się na korzyści finansowe.

Gospodarstwa zrzeszone w Grupie posiadają Europejski Certyfikat Jakości Eurogap, natomiast Grupa posiada certyfikat BRC.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *