Branża winiarska rośnie jak na drożdżach

Download PDF

Prawie 98 mln l win owocowych wyprodukowano w kraju w ubiegłym roku. To o 3,5% więcej niż w roku 2013. Przewiduje się, że tegoroczne wyniki również będą wyższe. Branża winiarska w Polsce się rozwija – to dobra wiadomość dla sadowników!

Ilościowy wzrost produkcji winiarze zawdzięczają w szczególności cydrom i perry. Także wina gronowe stanowią w Polsce rosnącą kategorię. Jak podaje Jerzy Kwaśniewski, nowy prezes Polskiej Rady Winiarstwa, produkcja polskich win zwiększyła się 5-krotnie, a do 2020 r. ma wzrosnąć o 80 mln l. Branża winiarska ma więc potężny potencjał wzrostowy.

Ważnym filarem przemysłu winiarskiego jest polskie rolnictwo. Obecnie przemysł jest w stanie zagospodarować ok. 100 tys. ton surowca. To niewiele, ale winiarze zapewniają stabilność popytu.

Branża winiarska musi jednak stawić czoła wielu wyzwaniom. Jednym z nich jest interpretacja nomenklatury scalonej wykorzystywanej na potrzeby podatku akcyzowego. Krajowe produkty winiarskie wytwarzane tradycyjnymi metodami klasyfikowane są bowiem jako wyroby spirytusowe. Tymczasem ich importowane odpowiedniki traktowane są jako wyroby fermentowane oraz pośrednie i obłożone są nawet 5-krotnie niższą stawką akcyzy.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o