BSE (choroba szalonych krów) a program jej zwalczania

Lepiej dmuchać na zimne. Wprawdzie przypadki BSE są w Polsce i Europie coraz rzadsze, ale rząd przygotował program zwalczania choroby szalonych krów na 2017 r. Jego celem jest wykrycie każdego przypadku BSE wśród bydła.

Ostatni przypadek BSE w Polsce wykryto w 2013 r. Mimo to choroba szalonych krów pozostaje na liście chorób zwalczanych z urzędu. I to zwalczanych bardzo aktywnie. Ministerstwo rolnictwa przygotowało właśnie projekt rozporządzenia „w sprawie wprowadzenia programu zwalczania gąbczastej encefalopatii bydła na 2017 r.” Dokument został już przesłany do zatwierdzenia przez Komisję Europejską, która ma go jednocześnie współfinansować.

Tylko w tym roku służby weterynaryjne zamierzają przebadać prawie 177 tys. szt. bydła.

Kontrola BSE na terytorium Polski będzie w tym roku polegać na badaniu każdej zdrowej sztuki bydła przeznaczonej do uboju w wieku powyżej 108 miesięcy życia lub bydła zaliczanego do grup ryzyka (np. zwierzęta padłe, poddane ubojowi z konieczności, wykazujące nietypowe objawy w trakcie badania przedubojowego lub skarmiane przetworzonym białkiem zwierzęcym). W drugim przypadku próbki pobierane są od zwierząt w wieku powyżej 48 miesiąca życia.

Ile będzie kosztować zwalczanie choroby szalonych krów?

I te właśnie próbki są największym kosztem monitorowania i zwalczania BSE. Tylko w tym roku służby weterynaryjne zamierzają przebadać prawie 177 tys. szt. bydła. Koszt jednego testu to 31,74 zł. Oznacza to, że program zwalczania choroby szalonych krów będzie w 2017 r. kosztować ponad 5,6 mln zł. Koszty te są i tak niższe niż w latach poprzednich z powodu stopniowego podnoszenia wieku krów poddawanych obowiązkowemu badaniu.

Z ogólnej sumy szacowanych kosztów programu strona polska wystąpi z wnioskiem o współfinansowanie ze środków Unii Europejskiej, w odniesieniu do 75% kosztów kwalifikowalnych, tj. 926 tys. zł. Jakie będą ostateczne koszty programu, okaże się pod koniec roku, kiedy będzie wiadomo, czy wystąpiły jakieś przypadki BSE. Wtedy budżet państwa musi się liczyć jeszcze z odszkodowaniami na rzecz rolników oraz kosztami zniszczenia niebezpiecznego mięsa.

bse choroba szalonych krów

W przypadku wykrycia BSE niszczy się nie tylko mięso zakażonej sztuki, ale również wszystkie części tuszy zwierząt sąsiadujących z zakażoną tuszą na linii ubojowej.

W przypadku otrzymania dodatniego wyniku badania laboratoryjnego w kierunku BSE niszczy się bowiem wszystkie części tuszy zakażonego zwierzęcia oraz wszystkie części tuszy zwierząt sąsiadujących z zakażoną tuszą na linii ubojowej. Jednocześnie przeprowadza się szczegółowe dochodzenie epizootyczne. Wszystkie zwierzęta, które zostały w trakcie dochodzenia epizootycznego uznane za potencjalnie zakażone BSE, zabija się, a następnie niszczy mięso. Niszczy się również produkty, które zostają uznane za potencjalnie skażone BSE.

Zwalczanie choroby szalonych krów polega również na zidentyfikowaniu pozostałych zwierząt w gospodarstwie, w którym przebywało zwierzę, u którego stwierdzono BSE oraz ich potomstwa.

BSE choroba szalonych krów

Ile przypadków BSE stwierdzono w Polsce w latach 2002–2015?

Kilka słów o chorobie BSE (ang. Bovine Spongiform Encephalopathy)

Pierwszy przypadek BSE w Polsce wykryto w maju 2002 r. w Małopolsce. W tym też roku ogólna liczba wykrytych przypadków BSE wyniosła 4. W kolejnych latach liczba przypadków niebezpiecznie rosła. W 2003 r. wykryto 5 przypadków, a w 2004 r. – 11. Rok później wykryto ogółem 20 przypadków BSE, co stanowi największą liczbę przypadków BSE wykrytych rocznie w Polsce. Od 2006 r. liczba ta wyraźnie spadała, aż do roku 2011. W 2006 r. stwierdzono 10 przypadków BSE, w 2007 r. – 9 przypadków, w 2008 r. – 5 przypadków, w 2009 r. – 4 przypadki, w 2010 r. – 2 przypadki, w 2011 r. – 1 przypadek, w 2012 r. – 3 przypadki, natomiast w 2013 r. – 1 przypadek. W 2014 r. i w 2015 r. nie stwierdzono żadnego przypadku BSE. Co ważne, wszystkie sztuki bydła, u których wykryto BSE, były urodzone w Polsce.

Naukowcy cały czas nie znaleźli odpowiedzi na pytanie, co jest bezpośrednią przyczyną choroby. Podejrzewano, że mogło to być skarmianie bydła bogatymi w białko mączkami mięsno-kostnymi. Dlatego właśnie od listopada 2003 r. w Polsce obowiązuje zakaz ich stosowania!

 

Zobacz też: Hodowla opasów: jak zabezpieczyć bydło mięsne przed chorobami?

Poprzedni felieton: Szkody łowieckie po nowemu?

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *