Bydło mięsne: jak zacząć hodowlę?

Bydło mięsne: jak zacząć hodowlę?

Bydło mięsne: jak zacząć hodowlę, przechodząc z bydła mlecznego? Czy jest jeden uniwersalny sposób dla wszystkich?

Otwarcie nowych rynków dla polskiego mięsa wołowego może stwarzać pokusę rozpoczęcia hodowli bydła mięsnego. Jak zacząć? Czy jest jeden uniwersalny sposób dla wszystkich?

Każda sytuacja jest inna, dlatego też każdy, kto chce rozpocząć produkcję bydła mięsnego, musi rozważyć wszystkie warunki związane z własną sytuacją – mówi Zbigniew Kwiatkowski, specjalista ds. bydła Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu. – Warto porozmawiać z doradcą, nawet z kilkoma doradcami. Bo sposobów jest kilka.

Pierwszy, który wydaje się chyba najprostszy, to znany doskonale z produkcji trzody chlewnej chów w cyklu otwartym.

Znamy dobrze ten rodzaj chowu – dodaje specjalista. – Hodowca kupuje kilkutygodniowe cielęta, tuczy i sprzedaje.

bydło mięsne

fot. AgroFoto.pl, użytkownik: Pikus2182

Przy przechodzeniu z produkcji mlecznej na produkcję mięsa jest jednak kilka wariantów.

Jeśli mamy naprawdę dobre krowy mleczne, to warto popytać wśród hodowców bydła mlecznego, jaką cenę moglibyśmy za nie uzyskać, bo naprawdę dobre krowy mleczne są w cenie – dodaje specjalista. – Za uzyskane pieniądze można kupić bydło mięsne: nie trzeba kupować od razu krów cielnych, mogą być jałówki, rasowe, a nawet mieszańce. Gdy jałówki zostaną pokryte byczkami z ras mięsnych, za rok będziemy mieli stado mięsnego bydła.

Jest jeszcze jedna metoda.

Można krowy mleczne pokryć bykami ras mięsnych – mówi Zbigniew Kwiatkowski. – Pierwsze pokolenie będzie miało 50% genów mięsności, drugie pokolenie – już 75%, czyli prawie będzie to już bydło mięsne. Każdy z tych sposobów jest dobry, ale każdy kto planuje rozpoczęcie hodowli bydła mięsnego, musi sam wybrać najlepszy dla swoich warunków sposób.

 

Zobacz także:

Komentarze

  1. Najważniejsze to żeby bydło miało trochę przestrzeni, wtedy jak się trochę „uchodzi” to lepiej później smakuje. Okrutne, ale prawdziwe. Tylko, że pastwisko musi być zabezpieczone, najlepiej dobrze ogrodzone. U mnie wypasa się pod lasem to tym bardziej. Kupiłem pastucha z Horizont i działa już 4 rok z kolei.

Z forum

Powiązany temat:

czy hodowla bydła mięsnego jest opłacalna?
Cielaki
Witam mam na sprzedaż 11 żarłaków rasy NCB,MM,HO waga byczków 120-150 kg wiek 4 miesiące cena od 1600 do 1900. Więcej info pod nr tel 721152950
zobacz więcej »
BENNY82
Na opasówce to z 20 szt opasa trzeba mieć na okrąglo a nie wszystkiego razem bo ciężko bedzie kleić koniec z końcem. Ja zaczynam w to się bawić ale jako hobby podstawa to zboża k...
zobacz więcej »
tomaszmab
Jałówki już mam .. mam 2 krowy starsze ncb , 2 krowy SM po ocieleniu z 2-ma jalowkami. Do tego 10 młodych jalowek 6-7 miesięcznych głównie sm x hf i jakieś bbxhf , hh itp oraz 4 ...
zobacz więcej »
...
Zobacz pozostałe wpisy

Kiedy i jak bielić oborę? Czy jesień to dobry czas?

Bielenie obory powinno wykonać się co najmniej raz w roku. Jest wiele metod bielenia, którą wybrać?

15 września 2018

Jaki ciągnik sprawdzi się w twojej oborze?

Żadna krowa nie uzbroi się w cierpliwość, gdy zepsuje się ciągnik. Jak wybrać niezawodną i poręczną maszynę do obory?

8 września 2018

Technika uboju mięsa wpływa na jego jakość!

Jakością mięsa wieprzowego można manipulować. Dowiedz się jak!

21 września 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close