Bydło mięsne: jak zacząć hodowlę?

Otwarcie nowych rynków dla polskiego mięsa wołowego może stwarzać pokusę rozpoczęcia hodowli bydła mięsnego. Jak zacząć? Czy jest jeden uniwersalny sposób dla wszystkich?

Każda sytuacja jest inna, dlatego też każdy, kto chce rozpocząć produkcję bydła mięsnego, musi rozważyć wszystkie warunki związane z własną sytuacją – mówi Zbigniew Kwiatkowski, specjalista ds. bydła Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu. – Warto porozmawiać z doradcą, nawet z kilkoma doradcami. Bo sposobów jest kilka.

Pierwszy, który wydaje się chyba najprostszy, to znany doskonale z produkcji trzody chlewnej chów w cyklu otwartym.

Znamy dobrze ten rodzaj chowu – dodaje specjalista. – Hodowca kupuje kilkutygodniowe cielęta, tuczy i sprzedaje.

bydło mięsne

fot. AgroFoto.pl, użytkownik: Pikus2182

Przy przechodzeniu z produkcji mlecznej na produkcję mięsa jest jednak kilka wariantów.

Jeśli mamy naprawdę dobre krowy mleczne, to warto popytać wśród hodowców bydła mlecznego, jaką cenę moglibyśmy za nie uzyskać, bo naprawdę dobre krowy mleczne są w cenie – dodaje specjalista. – Za uzyskane pieniądze można kupić bydło mięsne: nie trzeba kupować od razu krów cielnych, mogą być jałówki, rasowe, a nawet mieszańce. Gdy jałówki zostaną pokryte byczkami z ras mięsnych, za rok będziemy mieli stado mięsnego bydła.

Jest jeszcze jedna metoda.

Można krowy mleczne pokryć bykami ras mięsnych – mówi Zbigniew Kwiatkowski. – Pierwsze pokolenie będzie miało 50% genów mięsności, drugie pokolenie – już 75%, czyli prawie będzie to już bydło mięsne. Każdy z tych sposobów jest dobry, ale każdy kto planuje rozpoczęcie hodowli bydła mięsnego, musi sam wybrać najlepszy dla swoich warunków sposób.

 

Zobacz także:

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4.3 / 5. Liczba głosów 4

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Z forum
debrzyna
Skąd jesteś? Mógłbym Ci pomóc w temacie ale to temat rzeka i musiałbyś do mnie sie pofatygować  na rozmowę i zobaczenia jak i co zobacz więcej »
kyeelt
Dzień dobry  Chciałbym zacząć z bydłem mięsnym hereford. Mam 18 ha większość na razie w pakiecie rolno-środowiskowym. 100% łąki kl 3, 3 ha mocno zdziczałe - może zimą... zobacz więcej »
12345678900
Dnia 1.02.2023 o 13:35, Sandra14 napisał: Witam serdecznie, mam 18 hektarów pola, chlewnie która mogę przekształcić w oborę. Czy jest możliwość zysku na hodowli byk... zobacz więcej »

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarze
  1. Najważniejsze to żeby bydło miało trochę przestrzeni, wtedy jak się trochę „uchodzi” to lepiej później smakuje. Okrutne, ale prawdziwe. Tylko, że pastwisko musi być zabezpieczone, najlepiej dobrze ogrodzone. U mnie wypasa się pod lasem to tym bardziej. Kupiłem pastucha z Horizont i działa już 4 rok z kolei.