Ceny bydła w 2017: co i jak na nie wpływa?

Ceny bydła w 2017: co i jak na nie wpływa?

Od czego zależy cena wołowiny? Czy ceny na bydło w przeciągu roku 2017 będą wzrastać?

Ceny bydła są zależne od zmian w wielu obszarach, przede wszystkim pogłowia bydła, poziomu produkcji, handlu zagranicznego wołowiną oraz wahania cen w krajach UE. Mając to na uwadze – Czy ceny bydła mogą być względnie stabilne?

Zwiększa się pogłowie bydła

W Polsce w  2016 r. pogłowie bydła było większe o 3,9% niż przed rokiem i wyniosło 5 985 tys. sztuk.  Najbardziej  wzrosła liczba cieląt i młodego bydła (od 1 do 2 lat).

Zmiany pogłowia bydła w Polsce w 2016 r w porównaniu do 2015 r. (stan na grudzień). Nastąpił wzrost pogłowia ogółem o 3,9% w stosunku do poprzedniego okresu. Ponadto widoczny jest wzrost pogłowia bydła młodego (w wieku 1–2 lat) o 6,9%, cieląt o 6,2% i bydła w wieku powyżej 2 lat – plus 0,6%. Pogłowie krów zwiększyło się o  1,4% .  (źródło: GUS, 30.01.2017 r)

W sytuacji wzrostu pogłowia można się spodziewać nieco zwiększonej produkcji żywca w 2017 r. w porównaniu z 2016 r. Ale czy wzrost produkcji wpłynie na ceny bydła?

Wzrasta produkcja

Na współczesnym rynku rolnym polskie ceny bydła i wołowiny są zależne od wahań cen w pozostałych krajach UE i z kursem euro.W UE nastąpił wzrost produkcji wołowiny blisko o 1% w porównaniu  do 2015 r. W 2017 r spodziewane w Polsce zwiększenie pogłowia bydła na skutek zmian we wspieraniu profilu mięsnej produkcji, spowoduje zwiększenie skupu żywca rzeźnego t.j. krów i jałówek.

Można więc mówić, że wzrost  pogłowia sprzyja poszerzanie  profilu mięsnego produkcji przez kolejnych rolników.

Handel zagraniczny  UE

Ranking największych eksporterów w UE wg rodzaju towaru eksportowanego jest różny. W UE bydło pochodziło z: Hiszpanii, Francji, Chorwacji, Rumunii i Węgier. Najwięcej mięsa z UE wyeksportowały państwa: Polska, Niemcy, Hiszpania, Holandia i Irlandia. Do krajów spoza UE tzw. „krajów trzecich” sprzedawano produkty wołowe głównie do Turcji. Najwięcej importowano wołowiny z Brazylii  Trafiała ona głównie do  Holandii, Włoch i Wielkiej Brytanii.

Eksport produktów wołowych z UE w2016 (w porównaniu do 2015) wynosił:

  • Turcja (71 tys. ton, wzrost o 24%),
  • Hongkong (58 tys. ton, wzrost o 29%),
  • Liban (47 tys. ton, spadek o 6%),
  • Izrael (42 tys. ton, wzrost o 121%),
  • Bośni i Hercegowiny (39 tys. ton, spadek o 3%).

 Import wołowiny z UE w 2016 z:

  • Brazylii (141 tys. ton, wzrost o 3%),
  • Urugwaju (57 tys. ton, wzrost o 22%),
  • Argentyny (44 tys. ton, wzrost o 3%).

Polski eksport kwitnie, a jak ceny bydła?

Wiele wskazuje na to, że w 2017 r. eksport produktów wołowych i cielęcych z Polski może być większy niż w 2016 r. Złożą się na to: konkurencyjne ceny bydła, dalszy wzrost krajowej produkcji i kontynuowanie eksportu do krajów trzecich. Import wołowiny do Polski jest i będzie niewielki, mimo wzrostu w 2016 r.  wzrost importu dotyczył tak mięsa, jak i żywca, w tym cieląt (o 4%, do 43,4 tys. sztuk niewielki. Spożycie krajowe w bieżącym roku nie będzie pobudzało  produkcji wołowiny, ponieważ ma się ono utrzymać na niezmienionym poziomie w porównaniu do 2016 r. i wynieść 1,4 kg na jednego mieszkańca.

Skutkiem działania w/w uwarunkowań prognoza cen bydła w Polsce tak oto wygląda:

Wyszczególnienie j.m. czerwiec 2017 r.wrzesień 2017 r.
Bydło ogółem zł/kg 5,90–6,20 5,90–6,30
Młode bydło rzeźne zł/kg 6,20–6,50 6,20–6,60

Żródło: ARR, 29 marca 2017

Susza jest – trzeba szacować straty!

Nie zostawimy rolników bez pomocy - mówi minister rolnictwa. Zapowiada pomoc i apeluje o szacowanie strat!

22 czerwca 2018

Konkurs KRUS dla dzieci rozstrzygnięty!

Znamy już wyniki VIII Ogólnopolskiego Konkursu Plastycznego dla Dzieci!

20 czerwca 2018

Ciekawostki rolnicze w 100 sekund – m.in. jakość żywności

UE walczy z podwójną jakością produktów żywnościowych, a szkocka projektantka prezentuje kolekcję ubrań zainspirowaną rolnictwem.