Ceny bydła w 2017: co i jak na nie wpływa?

Ceny bydła w 2017: co i jak na nie wpływa?

Od czego zależy cena wołowiny? Czy ceny na bydło w przeciągu roku 2017 będą wzrastać?

Ceny bydła są zależne od zmian w wielu obszarach, przede wszystkim pogłowia bydła, poziomu produkcji, handlu zagranicznego wołowiną oraz wahania cen w krajach UE. Mając to na uwadze – Czy ceny bydła mogą być względnie stabilne?

Zwiększa się pogłowie bydła

W Polsce w  2016 r. pogłowie bydła było większe o 3,9% niż przed rokiem i wyniosło 5 985 tys. sztuk.  Najbardziej  wzrosła liczba cieląt i młodego bydła (od 1 do 2 lat).

Zmiany pogłowia bydła w Polsce w 2016 r w porównaniu do 2015 r. (stan na grudzień). Nastąpił wzrost pogłowia ogółem o 3,9% w stosunku do poprzedniego okresu. Ponadto widoczny jest wzrost pogłowia bydła młodego (w wieku 1–2 lat) o 6,9%, cieląt o 6,2% i bydła w wieku powyżej 2 lat – plus 0,6%. Pogłowie krów zwiększyło się o  1,4% .  (źródło: GUS, 30.01.2017 r)

W sytuacji wzrostu pogłowia można się spodziewać nieco zwiększonej produkcji żywca w 2017 r. w porównaniu z 2016 r. Ale czy wzrost produkcji wpłynie na ceny bydła?

Wzrasta produkcja

Na współczesnym rynku rolnym polskie ceny bydła i wołowiny są zależne od wahań cen w pozostałych krajach UE i z kursem euro.W UE nastąpił wzrost produkcji wołowiny blisko o 1% w porównaniu  do 2015 r. W 2017 r spodziewane w Polsce zwiększenie pogłowia bydła na skutek zmian we wspieraniu profilu mięsnej produkcji, spowoduje zwiększenie skupu żywca rzeźnego t.j. krów i jałówek.

Można więc mówić, że wzrost  pogłowia sprzyja poszerzanie  profilu mięsnego produkcji przez kolejnych rolników.

Handel zagraniczny  UE

Ranking największych eksporterów w UE wg rodzaju towaru eksportowanego jest różny. W UE bydło pochodziło z: Hiszpanii, Francji, Chorwacji, Rumunii i Węgier. Najwięcej mięsa z UE wyeksportowały państwa: Polska, Niemcy, Hiszpania, Holandia i Irlandia. Do krajów spoza UE tzw. „krajów trzecich” sprzedawano produkty wołowe głównie do Turcji. Najwięcej importowano wołowiny z Brazylii  Trafiała ona głównie do  Holandii, Włoch i Wielkiej Brytanii.

Eksport produktów wołowych z UE w2016 (w porównaniu do 2015) wynosił:

  • Turcja (71 tys. ton, wzrost o 24%),
  • Hongkong (58 tys. ton, wzrost o 29%),
  • Liban (47 tys. ton, spadek o 6%),
  • Izrael (42 tys. ton, wzrost o 121%),
  • Bośni i Hercegowiny (39 tys. ton, spadek o 3%).

 Import wołowiny z UE w 2016 z:

  • Brazylii (141 tys. ton, wzrost o 3%),
  • Urugwaju (57 tys. ton, wzrost o 22%),
  • Argentyny (44 tys. ton, wzrost o 3%).

Polski eksport kwitnie, a jak ceny bydła?

Wiele wskazuje na to, że w 2017 r. eksport produktów wołowych i cielęcych z Polski może być większy niż w 2016 r. Złożą się na to: konkurencyjne ceny bydła, dalszy wzrost krajowej produkcji i kontynuowanie eksportu do krajów trzecich. Import wołowiny do Polski jest i będzie niewielki, mimo wzrostu w 2016 r.  wzrost importu dotyczył tak mięsa, jak i żywca, w tym cieląt (o 4%, do 43,4 tys. sztuk niewielki. Spożycie krajowe w bieżącym roku nie będzie pobudzało  produkcji wołowiny, ponieważ ma się ono utrzymać na niezmienionym poziomie w porównaniu do 2016 r. i wynieść 1,4 kg na jednego mieszkańca.

Skutkiem działania w/w uwarunkowań prognoza cen bydła w Polsce tak oto wygląda:

Wyszczególnienie j.m. czerwiec 2017 r. wrzesień 2017 r.
Bydło ogółem zł/kg 5,90–6,20 5,90–6,30
Młode bydło rzeźne zł/kg 6,20–6,50 6,20–6,60

Żródło: ARR, 29 marca 2017

Opieka w zagrodzie – gospodarstwo opiekuńcze, kolejny projekt KPODR

Kujawsko – Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego nie spoczął na laurach. Rolnicy biorą udział w kolejnej odsłonie programu dla seniorów

11 grudnia 2018

Najczęstszy błąd hodowców trzody w zimie – wentylacja

Przed nadejściem zimy warto sprawdzić sprawność i wydajność wenylacji w chlewni. Co oznacza brak właściwego przepływu powietrza?

4 grudnia 2018

Zakaz hodowli zwierząt futerkowych po kolejnych wyborach?

Hodowcy obawiają się, że niebawem wprowadzone zostaną tak restrykcyjne wymogi, że hodowla zwierząt futerkowych przestanie się opłacać!

8 grudnia 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close