Rynek drobiu w końcu 2016: ceny jaj w górę, ceny brojlerów w dół

W okresie świątecznym w kraju wyraźnie widać ożywienie na rynku drobiu. Średnia cena sprzedaży jaj w Polsce na tle średnich cen w UE wypada znacznie lepiej w porównaniu do cen kurcząt brojlerów. Niestety ceny brojlerów są najniższe w całej UE. Czy sytuacja poprawi się w 2017?

Notowania bieżące

bariery handlu wołowiną / produkcja mleka / ceny brojlerów

Grzegorz Rykaczewski, analityk Banku Zachodniego WBK.

Z danych MRiRW wynika, że w listopadzie średnia cena kilograma żywca kurcząt rzeźnych wynosiła 3,12 zł, zaś indyków rzeźnych 4,85 zł, co oznacza spadek w relacji rocznej odpowiednio o  7% i 17% – podaje Grzegorz Rykaczewski, analityk z Banku Zachodniego WBK.

Ceny brojlerów – kurcząt (tuszki 65%) w  Polsce są najniższe w UE. W tygodniu od 28. listopada do 5 grudnia 2016 cena w Polsce wynosiła 457,1 zł/100 kg i stanowiła tylko 58,9% średniej ceny unijnej (776,02 zł/100 kg).

Średnia cena sprzedaży jaj w Polsce na tle średnich cen w UE wypada znacznie lepiej w porównaniu do cen tuszek kurcząt. Cena w UE wynosi 569,17 zł/100 kg (w tygodniu 28.11–5.12.2016), podczas gdy w Polsce jest to 599,6 zł/100 kg . Na 25 krajów polska zajęła 11 miejsce w rankingu poziomu cen. Najwyższa cena wystąpiła w Szwecji (855,90 zł/100 kg).

Kura z mojej fermy jest zdrowa, jajo ładne i dorodne, a to się sprzedaje. Do mnie klient wraca.

Andrzej Lewandowski, właściciel „Fermy Drobiu Lewandowski”

Od półtora miesiąca bardzo wzrósł popyt na jaja. Popyt wzrósł o 200%, czyli tak znacząco, że nawet przewyższa podaż. Teraz jest cena zadowalająca, bo wynosi ok. 30 gr/szt. Prowadzę chów jaj klatkowy i ściółkowy, ale popyt w obu przypadkach jest podobny, tylko z 5-procentową różnicą w cenie. Sądzę, że do Wielkanocy przyszłego roku dobra cena się utrzyma. Kura z mojej fermy jest zdrowa, jajo ładne i dorodne, a to się sprzedaje. Do mnie klient wraca. Jestem na liście firm, które mogą eksportować, zatwierdzanej przez Głównego Lekarza Weterynarii. Eksportuję do Rumunii, Czech, na Węgry, do  Iraku, gdzie ostatnio wysłałem 2 tiry – tak o bieżącej sytuacji na rynku jaj mówi właściciel „Fermy Drobiu Lewandowski” Andrzej Lewandowski. Od 20 lat z żoną i grupą współpracowników prowadzi fermę na 5-hektarowym placu, ma ok. 100 tys. kur. –  Jest bardzo duże zainteresowanie moimi jajami. Telefony wciąż dzwonią. Jeszcze wczoraj miałem telefon od konsula z Poznania z propozycją eksportu jaj do Iraku na przyszły rok. W drobiarstwie żyje się „od krzywdy” „do krzywdy”, co oznacza, że jeżeli konkurencyjna firma ma jakiekolwiek problemy i wypada z rynku”, to pozostali na tym zyskują.

Podsumowanie roku 2016

Od początku 2016 r. nastąpił spadek cen drobiu w kraju. Z danych IERiGŻ wynika, że od stycznia do listopada średnia cena jaj konsumpcyjnych w zakładach pakujących była niższa o 9% w relacji rocznej, kształtując się na poziomie 0,32 zł/szt. W dodatku przez znaczną część roku pasze dla kur niosek były droższe. W rezultacie nastąpiło pogorszenie opłacalności produkcji jaj. Poza Polską spadek cen notowany był w większość krajów unijnych. W ciągu 9 miesięcy br. średnia cena pasz przemysłowych dla drobiu kształtowała się na poziomie tylko nieznacznie niższym niż w analogicznej części 2015 r. W rezultacie pogorszyła się opłacalność produkcji drobiu –  mówi Grzegorz Rykaczewski z Banku Zachodniego WBK.

ceny brojlerów

Ceny brojlerów na rynku unijnym obniżały się stopniowo od maja br.

fot. Fotolia

Ceny brojlerów na rynku unijnym obniżały się stopniowo od maja br. z uwagi na spadek cen pasz i wzrost produkcji stymulowany wyższą opłacalnością. [Fammu/Fapa, 16 grudnia 2016]

Przez 9 miesięcy trwała bessa, której przyczyny może tkwiły i w nadprodukcji? Ceny spadły do 11 gr/szt., a w sklepach tego nie było widać. Rynek drobiarski wtedy stanął. Klienci „poszli” w stronę nowalijek. Jest tak co roku. Straty były. Zazwyczaj wiosna i lato to zły czas dla firm drobiarskich. Koszt produkcji to 20 gr/szt., a ja sprzedawałem wtedy po 11–12 gr. Jedno stado w maju byłem zmuszony wybić. Było trudno, a mam kredyty i muszę je spłacać – dodaje Andrzej Lewandowski.

ceny brojlerów

W drobiarstwie żyje się „od krzywdy” „do krzywdy”, co oznacza, że jeżeli konkurencyjna firma ma jakiekolwiek problemy i wypada z rynku”, pozostali na tym zyskują – twierdzi Andrzej Lewandowski.

Prognoza produkcji

Produkcja mięsa drobiowego na świecie w 2016 r. miała wzrosnąć o 0,9% do 115,8 mln t, co miało wynikać głównie ze wzrostów produkcji w krajach UE, Indiach, Brazylii, USA, Meksyku i Argentynie. Zmniejszenie miało z kolei nastąpić w Chinach. [Fammu/Fapa, 30 listopada 2016]

Przewidujemy, że w pierwszej połowie 2017 r. podaż mięsa drobiowego na rynku unijnym pozostanie wysoka, co w połączeniu z czasowym ograniczeniem eksportu z Polski na rynki pozaunijne będzie powodowało, że ceny skupu będą kształtować się na niskim poziomie – podaje analityk z Banku Zachodniego WBK.

A jak na ceny brojlerów i jaj wpłynie ptasia grypa?

Koniec roku zakłócają kolejne przypadki ptasiej grypy. Jak podaje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz: – W Polsce jest 8 stwierdzonych ognisk grypy ptaków. 4 ogniska grypy ptaków w woj. lubuskim, a 1 w podkarpackim. Szóste i siódme ogniska wykryto w gminie Deszczno w woj. lubuskim. Ósme ognisko to niewielka hodowla przyzagrodowa w województwie małopolskim. [stan na dzień 21 grudnia 2016r] 

Przewidujemy, że w pierwszej połowie 2017 r. podaż mięsa drobiowego na rynku unijnym pozostanie wysoka.

Grzegorz Rykaczewski, Bank Zachodni WBK

W związku z tym regionalizacja, czyli wyłączanie z handlu z niektórymi krajami, będzie dotyczyło województw, w których stwierdzono ww. przypadki zachorowań.

Niedawno pojawiły się również kolejne ogniska ptasiej grypy u drobiu na Węgrzech, we Francji i Niemczech oraz kilka nowych przypadków u dzikiego ptactwa w Niemczech, Rumunii, Finlandii, Szwecji i Szwajcarii. [Fammu/Fapa, 30 listopada 2016]

Problem ten widzi również Grzegorz Rykaczewski: – Czynnikiem kluczowym jest tempo wzrostu produkcji w następnym roku oraz dalszy rozwój sytuacji związanej z „ptasią grypą”. W 2017 r. dla branży istotną kwestią będzie, podobnie jak dla producentów mięsa, „ptasią grypa”. Dużo też będzie zależało od rozwoju sytuacji na rynku unijnym, który dla polskich producentów jest najważniejszym rynkiem eksportowym.

Komisja Europejska przewiduje, że w 2017 r. eksport drobiu z UE zwiększy się prawdopodobnie tylko o 2% do 1,51 mln t. Jednym z powodów takiego stanu rzeczy będzie silna konkurencja na rynkach zagranicznych, czyli Brazylii i USA. W 2017 r. największą dynamikę wzrostu będą miały dostawy do Chin.

ceny brojlerów

Wiktor Szmulewicz, prezes KRIR.

O to, jakich cen skupu drobiu i jaj hodowcy powinni się spodziewać w przyszłym roku, zapytaliśmy również Wiktora Szmulewicza, prezesa KRIR? Czy ma dobre wieści dla producentów drobiu?

– Trudno przewidzieć, jaka będzie tendencja na rynku w przyszłym roku. Zwłaszcza w przypadku hodowców drobiu sytuacja może się skomplikować z powodu wykrywania kolejnych ognisk grypy ptaków w woj. lubuskim. Media donoszą, że polski eksport mięsa drobiowego w ostatnich dniach został poważnie ograniczony ze względu na wykrycie w naszym kraju ptasiej grypy, co może mieć przełożenie na ceny w przyszłym roku. Prognozy sprzedaży jaj w Europie Zachodniej cały czas są dobre, co pozwala mieć nadzieję na wzrost popytu na polski eksport, a co za tym idzie wzrost cen – odpowiada prezes KRIR.

 

Koniecznie przeczytaj:

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *