Ceny mięsa w górę: co zdrożało i czemu?

W lutym ceny mięsa na światowych rynkach ukształtowały się średnio o 1 pkt wyżej w stosunku do stycznia – donoszą analitycy Banku BGŻ BNP Paribas. Najbardziej zyskali producenci mięsa wołowego i wieprzowego.

W Polsce, w ostatnim tygodniu lutego, za trzodę chlewną E referencyjna cena wyniosła 126,73 euro/100 kg, bydła klasy U+R+O – 298,72 euro/100 kg, a kurcząt i tuszek 120,43 euro/100 kg.

Cieszy nas, że ceny powoli się zmieniają. Za dobre, wysokiej jakości mięso stawki powinny utrzymywać się na wyższym poziomie. Mamy wysokie standardy produkcji, co też powoli zostaje doceniane. Mam nadzieję, że ten trend, szczególnie dla najwyższych klas mięsa, się utrzyma – mówi Tomasz Rasiński, wiceprezes zarządu Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.

Ekonomiści zwracają też uwagę, że wzrost cen wynikał z mniejszej podaży w Australii i Stanach Zjednoczonych. Oczekiwany wzrost stawek za wieprzowinę miał być, według FAO, spowodowany wsparciem przez UE mechanizmu prywatnego przechowalnictwa. Nieco niższe ceny za mięso drobiowe na świecie wiązały się natomiast przede wszystkim z niskimi cenami pasz.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *