Ceny mleka pną się w górę: wzrost aż o 7,6%!

Koniec 2016 jest dobry dla polskich producentów mleka, bo ceny mleka idą w górę. Według GUS cena skupu mleka w październiku 2016 r. wynosiła 120,29 zł/hl. W porównaniu z wrześniem, kiedy za mleko płacono średnio 111,81 zł/hl, nastąpił wzrost o 7,6%! Widać więc, że rynek się stabilizuje.

Ceny mleka i masła w 2016 r.

– Pierwsza połowa 2016 r. była bardzo trudna dla producentów mleka. Od początku bieżącego roku ceny skupu mleka pozostawały w tendencji spadkowej. W czerwcu średnia cena litra mleka w skupie spadła poniżej poziomu 1 zł, co oznaczało spadek o 9% w relacji rocznej. Co istotne, średnia cena we wskazanym miesiąc ubyła najniższa od końca 2009 r. Niski poziom cen wynikał głównie  z wysokiego skupu mleka oraz  z utrzymujących się trudności ze sprzedażą zagraniczną artykułów mlecznych, co wynikało z dużej podaży na rynku unijnym i światowym – wyjaśnia Grzegorz Rykaczewski, analityk z Banku Zachodniego WBK. W II kwartale sytuacja na rynku globalnym zaczęła się stabilizować. Większy import artykułów mlecznych przez Chiny oraz stopniowa poprawa koniunktury w pozostałych krajach Azji, w USA oraz na rynku unijnym sprawiły, że w drugiej połowie roku nastroje w branży zaczęły się poprawiać.

Jak przełożyło się to na ceny mleka w Polsce?

światowy rynek ziemniaka / ceny mleka

Grzegorz Rykaczewski, analityk Banku Zachodniego WBK.

– Na rynku krajowym od lipca ceny skupu nieprzerwanie rosły. W październiku średnia cena przekroczyła poziom 120 zł/100 l, czyli o 7,6% więcej niż we wrześniu i o 7,4 % w stosunku do ubiegłego roku. Warto odnotować, że we wszystkich województwach przeciętna cena przekroczyła 105 zł za 100 l, natomiast w najbardziej rozwiniętym pod względem chowu bydła mlecznego woj. podlaskim wyniosła 126,5 zł/100 l – mówi  Grzegorz Rykaczewski z Banku Zachodniego WBK.

Na rynkach międzynarodowych ceny mleka i produktów mlecznych rosną. Ten trend światowy przekłada się na poprawę sytuacji na rynku mlecznym w Polsce.

Listopad był przełomowy dla zwyżkujących cen masła. W połowie listopada 2016 r. średnia ważona cena masła w Unii Europejskiej wynosiła 4,15 euro/kg i była wyższa w porównaniu do analogicznego okresu w 2015 r. o 35,01%. Warto w tym miejscu wspomnieć, że Polska jest czwartym krajem (za Niemcami, Francją i Irlandią) w UE pod względem wielkości produkcji masła. W dniu 13 listopada 2016 r. jego cena wyniosła 4,03 euro/kg, a więc była o 1,7% niższa niż przed miesiącem (17,52 zł/kg). Jednocześnie następuje zbliżanie się do polskich cen masła do cen UE, które świadczy, że nasze masło jest bardzo dobre, a nawet coraz lepsze. Jest ono w dodatku tańsze niż na rynku naszego głównego importera – Niemiec; tam cena kształtowała się na poziomie 4,40 euro/kg.

ceny mleka

Polska jest czwartym producentem masła w UE (za Niemcami, Francją i Irlandią).

Ceny mleka: analiza podstawowych uwarunkowań

Przez 2 lata na rynku mleka było ciężko. Niestabilna sytuacja na rynku mleka surowego wymusiła zastosowanie rozwiązania przez UE wsparcia sektora mlecznego. W 2016 r. nastąpiło zniesienie kwot mlecznych, co oznaczało za dużo mleka i spadek cen. To wielu rolnikom przyniosło bankructwo, ponieważ sporo z nich miało zaciągnięte kredyty na rozwój gospodarstwa. Producenci mleka przez kilkanaście miesięcy produkowali za dużo, więc ceny mleka spadały. Przez długi okres coraz niższe ceny skupu mleka zniechęciły skutecznie do zwiększania produkcji mleka, dały w efekcie zmniejszenie produkcji mleka i przetworów mlecznych.

Sygnały z rynku globalnego wskazują, że obserwowane zmiany mogą mieć charakter trwały.

Grzegorz Rykaczewski z Banku Zachodniego WBK

Jednocześnie w latach 20152016 nastąpiło szczególnie szybkie tempo ograniczania pogłowia bydła mlecznego w Polsce. W grudniu 2016 r. pogłowie krów mlecznych może liczyć 2208 tys. szt., czyli o 2,5% niższym niż rok wcześniej. Natomiast w 2017 r. dynamika spadku liczby krów powinna utrzymać się na poziomie ok. 2%. Bessa w końcu roku 2016 faktycznie odeszła. Teraz sytuacja się odwróciła. Jak długo potrwa ten dobry czas dla producentów mleka? Zupełnej pewności nie ma, ponieważ ten rynek czasem rządzi się  swoimi prawami, a nie prawami ekonomii. Na zysk producentów mleka ma wpływ wiele czynników.  Dobra koniunktura to jednak nie wszystko. Ważna jest również wydajność stada.

Jakie są przewidywania wielkości produkcji mleka i poziomu cen w woj. podlaskim (gdzie utrzymuje się najwyższa cena mleka w Polsce) na tle kraju w przyszłym roku?

ceny mleka

Antoni Sowiński, członek zarządu Podlaskiej Izby Rolniczej.

Na to pytanie odpowiada dla nas Antoni Sowiński, członek zarządu Podlaskiej Izby Rolniczej: Produkcja będzie rosła, ale dzięki wzrostowi wydajności. Mamy odpowiednie tereny na hodowlę krów mlecznych i rolnik nie kupuje drogich pasz. Kierunek ten będzie nadzorowany przez PFHBiPM, poprzez ocenę i eliminowanie z rynku najsłabszych producentów mleka. W woj. podlaskim dużo rolników przebranżowiło się z produkcji buraka cukrowego na produkcję mleka, bo upadła cukrownia w Łapach. Do gospodarstw kupiono nowoczesne maszyny, ale przetrwały najsilniejsze gospodarstwa.

Jakie ceny będą w 2017 r.? – zastanawia się Antoni Sowiński: – Prognozowanie cen mleka to jak gra w totolotka – trudno przewidzieć. Teraz ceny mleka idą szybko w górę, ale najważniejsze, żeby były stabilne, by nie wprowadzić się w „ślepy zaułek”. Wahania cen : do 10 gr. Moim życzeniem świątecznym jest, żeby ceny wzrosły tak do poziomu… 1,70 netto, a potem niech się zatrzymają – dodaje z uśmiechem.

ceny mleka

W woj. podlaskim dużo rolników przebranżowiło się z produkcji buraka cukrowego na produkcję mleka.

Ceny mleka: prognoza na rok 2017

Według szacunków Komisji Europejskiej w drugiej połowie 2016 r. miały się zmniejszyć dostawy mleka o 2% w porównaniu do 2015 r. Ogółem w całym 2016 r. dostawy miały wzrosnąć o 0,6% i wynieść 153,2 mln t. Ten niewielki wzrost wg analityków KE ma związek z działaniami ograniczającymi produkcję mleka w UE oraz zwiększonymi ubojami krów mlecznych [FAMMU/FAPA, 14 października 2016].

– Sygnały z rynku globalnego wskazują, że obserwowane zmiany mogą mieć charakter trwały. Z informacji Komisji Europejskiej wynika, że w Australii do października produkcja mleka spadła o 10,3%, zaś w Nowej Zelandii o 2,4%. Niespełna 2-procentowy wzrost produkcji został zanotowany w USA. Niemniej w całym III kwartale produkcja mleka w 5 krajach należących do czołówki eksporterów była o 1,2% niższa wobec analogicznego okresu przed rokiem. Jednocześnie utrzymuje się wysokie zapotrzebowanie na przetwory mleczne ze strony Chin oraz duży popyt na masło oraz sery w UE oraz USA. Sytuacja za rynku mleka jest zatem znacznie bardziej zbilansowana, niż przed kilkoma miesiącamimówi Grzegorz Rykaczewski z Banku Zachodniego WBK.

Utrzymuje się wysokie zapotrzebowanie na przetwory mleczne ze strony Chin oraz duży popyt na masło oraz sery w UE oraz USA. Sytuacja za rynku mleka jest zatem znacznie bardziej zbilansowana niż przed kilkoma miesiącami.

Grzegorz Rykaczewski z Banku Zachodniego WBK

Obecne pozytywne trendy światowe powinny sprzyjać poprawie sytuacji w Polsce. Może wzrosnąć cena produktów mlecznych – wydaje się, że podwaliny korzystnej poprawy są mocne. W kluczowych regionach świata występuje ograniczanie produkcji mleka (m.in. UE, Stany Zjednoczone, Nowa Zelandia, Australia, Argentyna). Z drugiej strony wzrost popytu w kraje azjatyckie, w tym Chiny, zgłaszają coraz większy popyt na produkty mleczne.

– Biorąc pod uwagę sytuację na rynku światowym oraz niższe ceny zbóż, nawozów i energii, w drugiej połowie bieżącego roku oraz w 2017 r. spodziewamy się poprawy opłacalności produkcji mleka twierdzi  Grzegorz Rykaczewski.

Prognozy KE zakładają, że w 2017 r. dynamika wzrostu dostaw ma być jeszcze słabsza niż w 2016 r. i ma osiągnąć poziom +0,5%. W odniesieniu do produktów mleczarskich zakłada się, że eksport większości produktów mleczarskich poza UE będzie w 2017 r. większy niż w 2016 r. Szczególnie będzie się rozwijać eksport produktów świeżych, jak np. mleka pitnego, napojów fermentowanych, śmietany. Ich sprzedaż może wzrosnąć nawet o 15%. W 2017 r. będzie się także rozwijać eksport pozostałych produktów mlecznych, jak np. masła (do prognozowanego poziomu 231 tys. t, czyli 8% niż wcześniej szacowano). Eksport serów wzrośnie o 2%, czyli wyniesie 798 tys. t, a pełnego mleka w proszku będzie na tym samym poziomie co w 2016 r., czyli 408 tys. t. [FAMMU/FAPA, 14 października 2016].

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *