Ceny młodych warzyw
Sezon nowalijkowy już w pełni. Wszystkie młode warzywa są droższe niż w ubiegłym roku. Sprawdzamy, które nowalijki podrożały najbardziej!
– Z naszych obserwacji wynika, że obecnie wszystkie młode warzywa są droższe niż rok temu. Znacznie, bo o około 50 groszy podrożała botwinka. Za kapustę młodą białą trzeba teraz zapłacić o ponad 40 groszy więcej, a za cebulę ze szczypiorkiem o 30 groszy więcej niż rok temu – mówi dla portalu agrofakt Bożena Nosecka, ekspert rynku warzyw i owoców Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Spis treści
Botwinka, szczypiorek i natka
I tak: botwinka to obecnie koszt około 1 zł/pęczek, cebula ze szczypiorkiem 1,20 groszy/pęczek, a kapusta biała młoda 2,10 zł/sztukę. Natka pietruszki wyceniana jest na 0,77 gr/pęczek, rzodkiewka na 0,9 gr/pęczek, sałata spod osłon na 1 zł/sztukę, a szczypiorek na 1,2 zł/pęczek. Z czego wynika wzrost cen młodych warzyw krajowych w tym roku?
Drożej niż rok temu
– Wpłynęły na to zarówno warunki pogodowe jak i to, że młode warzywa krajowe „weszły na rynek” po gorszym sorcie warzyw ze starych zbiorów z przechowalni – ocenia Bożena Nosecka z IERiGŻ. – Było dość sucho i młode warzywa miały gorsze warunki do tego, żeby odpowiednio rosnąć. Tymczasem warzywa ze starych zbiorów nie były zbyt dobrej jakości. Rolnicy skarżyli się na duże straty podczas ich przechowywania. A teraz pojawiły się warzywa o lepszej jakości, młode i ładniejsze – dodaje.
Ceny młodych warzyw
W sprzedaży dostępne są również szparagi w cenie 13 zł/kg. Polskie młode ziemniaki oferowane są za około za 2,5 zł/kg, pomidory malinowe za 4 zł/kg, kopertek za 1 zł/pęczek, a ogórki tzw. gruntowe do kiszenia za 3 zł/kg. Można kupić młode buraki, których cena plasuje się od 2,3 zł/kg, młodą włoszczyznę (4zł/kg) i ogórki spod osłon (3,5 zł/kg).