Jak będą się zmieniać ceny na rynku bydła?

Jesteśmy w okresie powtarzającego się co roku spadku cen byków, który może potrwać nawet do maja. Ceny żywca wołowego będą zależeć od cen w UE i od kursu euro. Jak wyglądają prognozy cen?

Ceny na rynku bydła na w Polsce początku roku

Ceny skupu bydła od lutego 2017 r. są względnie stabilne. W dniach 6–12 marca 2017 r. za żywiec wołowy przeciętne ceny wynosiły 6,32 zł/kg (w poprzednim tygodniu 6,35 zł/kg i 6,32 zł/kg przed miesiącem). Cena ta była o 3% wyższa w porównaniu do 2016 r. [dane ZSRIR MRiRW].

Warto się przyjrzeć cenom byków. Jak informuje Jerzy Wierzbicki, prezes zarządu Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego: – Od początku roku ceny za byki spadały i ta tendencja prawdopodobnie utrzyma się przez następne jeden–dwa miesiące. Jesteśmy w okresie cyklicznego spadku cen, który w ostatnich latach trwał do maja i po lipcowym spadku cen ponownie ceny wzrastały do końca roku.

 

średnie ceny byków

Cykliczne kształtowanie się cen zakupu byków w latach 2015-2017.

 

– W ostatnim miesiącu cena buhajków ustabilizowała się na poziomie ok. 13,80 zł/kg WBC. Cena jałówek po wzrostach w lutym nieco obniżyła się do poziomu 13,60 zł/kg WBC. Średnia cena jałówek zbliża się do średniej ceny buhajków – dodaje Jerzy Wierzbicki.

Należy w tym miejscu również nadmienić, że cena na bydło hodowane w systemie QMP Dobra Wołowina jest ceną wyższą!

– Ceny utrzymywały się tym okresie na poziomie o ok. 1,60 zł/kg wyższym niż cena średnia na rynku za buhajki w klasie R3 w ocenie poubojowej oraz o 2,1 zł/kg wyższym za jałówki w klasie  R3 – mówi Jerzy Wierzbicki.

Jałówki jak zwykle mają niższą cenę (patrz tabela poniżej).

 

Tygodniowa cena byków i jałówek (WBC).

Tygodniowa cena byków i jałówek (WBC).

 

Wyższa cena na rynku europejskim niż na światowym

W styczniu 2017 r. średnia cena mięsa wołowego na rynku unijnym osiągnęła poziom 376,07 euro/100 kg. Była ona o 2% wyższa w porównaniu z notowaniami na rynku światowym i wyniosła  368,68 euro/100 kg. W ujęciu rocznym średnia cena wołowiny w Unii obniżyła się o 1,3%, podczas gdy na rynku światowym zwyżkowała o 11,7%. Natomiast w porównaniu do poprzedniego miesiąca w UE cena wołowiny pozostała na niezmienionym poziomie, natomiast na rynku światowym zwiększyła się o 1,0%. [FAMMU/FAPA, na podstawie danych Komisji Europejskiej]

Od początku roku ceny za byki spadały i ta tendencja prawdopodobnie utrzyma się przez następne jeden–dwa miesiące.

Jerzy Wierzbicki, prezes zarządu Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego

Ponadto w UE w drugim tygodniu marca 2017 r. był niewielki spadek cen zakupu bydła rzeźnego. Za żywiec wołowy klasy R3 cena przeciętna wynosiła 372,99 euro/100 kg masy poubojowej schłodzonej, czyli była o 0,3% niższa  niż w pierwszym tygodniu marca  i o 1% niższa niż przed miesiącem (dane ARR).

Prognoza cen dla Polski

W 90% polska wołowina trafia do Europy, wobec czego ceny żywca wołowego będą zależeć od cen w UE i od kursu euro. Trwająca restrukturyzacja w sektorze mleczarskim, idąca w kierunku zmniejszania potencjału produkcyjnego wołowiny, wraz z rosnącym spożyciem wołowiny w skali globalnej, może sprzyjać spadkowi cen w UE. Podobnie wzrost światowej produkcji wołowiny (zwłaszcza w USA i Brazylii ) będzie sprzyjał spadkowi cen. Wobec czego przewiduje się, że ceny skupu bydła w marcu w 2017 r. będą podobne do notowanych w grudniu 2016 r., ale będą wyższe o 916% od cen w marcu 2016 r., które były wyjątkowo niskie. Z kolei w czerwcu 2017 r. ceny skupu bydła mogą być nieco wyższe niż w marcu 2017 r. i zbliżone do cen z 2016 r. [dane ARR]

Tab.1. Prognoza cen skupu żywca [źródło: dane ARR]
Wyszczególnienie marzec 2017 czerwiec 2017
Bydło ogółem 6,00–6,30 zł/kg 6,0–6,4 zł/kg
Młode bydło rzeźne 6,30–6,60 zł/kg 6,3–6,7 zł/kg

Popyt na polską wołowinę może być osłabiony.

– Popyt na jałówki z Polski utrzymuje się na wysokim poziomie. Natomiast co do wołowiny należy zwrócić uwagę, że w Holandii trwają wzmożone uboje bydła, w szczególności krów z powodu konieczności zmniejszenia obsady bydła na 1 ha, co może w najbliższych miesiącach dodatkowo osłabiać popyt na polską wołowinę – komentuje Jerzy Wierzbicki.

ceny na rynku bydła

Trwająca restrukturyzacja w sektorze mleczarskim, idąca w kierunku zmniejszania potencjału produkcyjnego wołowiny, wraz z rosnącym spożyciem wołowiny w skali globalnej, może sprzyjać spadkowi cen w UE.

Promowanie produkcji bydła mięsnego

Agencja Rynku Rolnego informuje, że od dnia 18 marca do dnia 7 kwietnia 2017 r. można składać wnioski o udzielenie pomocy w ramach poniższych mechanizmów uruchomionych w oparciu o przepisy dotyczące nadzwyczajnej pomocy dostosowawczej dla producentów mleka i świń:

  • Pomoc dla producentów mleka w formie refundacji kosztów zakupu bydła hodowlanego mięsnego,
  • Pomoc dla producentów świń (strefa objęta restrykcjami z tytułu ASF) w formie refundacji kosztów zakupu bydła hodowlanego mięsnego.

Zdaniem Piotra Depty z Kujawsko-Pomorskiego Związek Hodowców Bydła, ta nadzwyczajna pomoc nie zmieni  dotychczasowej konkurencyjności na rynku wołowym.

– Przejście hodowców z hodowli bydła mlecznego na chów mięsny – nie będzie to duża skala. Na to zdecydują się małe gospodarstwa (do 10 krów), które nie mają następców, mają trudności z silą roboczą – mówi Piotr Depta.

 

O aktualnych prognozach przeczytać można w tekście: Ceny bydła w 2017: co i jak na nie wpływa?

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *