Ceny polskich jaj najwyższe w Unii

Ceny polskich jaj najwyższe w Unii

Cena skupu jaj przeznaczonych do przemysłowego przetwórstwa wyniosła we wrześniu br. 3779 zł/tonę, co oznacza, że była o 1% wyższa niż w analogicznym miesiącu poprzedniego roku.

Cena skupu jaj przeznaczonych do przemysłowego przetwórstwa wyniosła we wrześniu br. 3779 zł/tonę, co oznacza, że była o 1% wyższa niż w analogicznym miesiącu poprzedniego roku. Średnia cena skupu jaj przerobowych z 9 miesięcy 2015 r. przewyższała natomiast poziom ubiegłoroczny o 6%.

Przeciętna opłacalność produkcji jaj konsumpcyjnych poprawiła się w sierpniu 2015 r. w porównaniu z rokiem poprzednim. Średnie ceny jaj uzyskiwane przez producentów wzrosły o 3,4%, a ceny mieszanek pasz przemysłowych dla kur niosek były niższe o 6,2%. Relacja cen jaj do cen paszy była więc korzystniejsza niż przed rokiem.

Ceny detaliczne jaj konsumpcyjnych od dłuższego czasu wahają się w granicach 0,50 zł/szt. Jest to w znacznym stopniu następstwem spadkowej tendencji spożycia bezpośredniego, jaka ujawniała się na podstawie analizy budżetów gospodarstw domowych.

Ceny detaliczne jaj konsumpcyjnych od dłuższego czasu wahają się w granicach 0,50 zł/szt.

W sierpniu 2015 r. średnia cena jaj spożywczych w handlu detalicznym obniżyła się o 2% w porównaniu z rokiem poprzednim. Przeciętna miesięczna cena detaliczna jaj w okresie od stycznia do sierpnia br. była o ok. 2,5% niższa niż rok wcześniej, ale nadal o ponad 13% przewyższała poziom z 2011 r.

Średnie miesięczne ceny sprzedaży jaj klasy L i M w Unii Europejskiej były w sierpniu 2015 r. o 2,6% niższe od polskich cen wyrażonych w euro. 12 miesięcy wcześniej ceny unijne były niższe tylko o 1,5% od cen polskich. Relacje cenowe pogorszyły się więc na niekorzyść towaru polskiego.

Przeciętnie w Unii Europejskiej za 100 kg jaj konsumpcyjnych trzeba było zapłacić o 3,54 euro mniej niż w Polsce, podczas gdy przed rokiem o 1,81 euro mniej.

Cielę po narodzeniu – praktyczne wskazówki pielęgnacyjne

Cielę po narodzeniu wymaga szybkiej bardzo starannej i skutecznej opieki. W ciągu kilku godzin trzeba podać mu siarę, najbogatszego źródła pokarmu.

13 listopada 2017

Stół paszowy: jak powinien być skonstruowany?

Jak powinien być skonstruowany stół paszowy i jaką rolę odgrywa we współczesnym żywieniu bydła mlecznego i mięsnego?

16 listopada 2017

Rynek drobiu i jaj – co przyniesie 2018 rok?

Polski rynek drobiu i jaj pozytywnie wyróżnia się na tle innych krajów UE. Jakie są prognozy na najbliższy rok?

20 listopada 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij