Ceny przetworów mlecznych – czy wzrosną w 2018 r.?

Czy dynamiczny wzrost ceny mleka wpłynie na ceny przetworów mlecznych? To pytanie zadają sobie zarówno producenci jak i konsumenci. Jak kształtują się ceny przetworów mlecznych w kraju, a jak za granicą oraz jakie są prognozy na 2018 rok? Zapytaliśmy o to ekspertów.

Jak kształtują się ceny przetworów mlecznych w kraju?

ceny przetworów mlecznych

Ewa Adach-Stankiewicz, dyrektor Departamentu Handlu i Usług w Głównym Urzędzie Statystycznym (GUS)

fot. mat. GUS

W 2017 r. ceny produktów mlecznych wzrosły o 8,7% w porównaniu z 2016 r. Wobec spadku o 1,8% obserwowanego w 2016 r. W 2017 r. wzrosły ceny w ramach wszystkich kategorii produktów mlecznych. Najbardziej podrożało masło tj. o 31,0%. Ceny jogurtów, śmietany, napojów i deserów mlecznych wzrosły o 5,9%. Ceny serów i twarogów zwiększyły się o 5,0%. Najmniejszy wzrost cen, tj. o 3,0%, obserwowano dla mleka – mówi Ewa Adach-Stankiewicz, dyrektor Departamentu Handlu i Usług w Głównym Urzędzie Statystycznym (GUS).

Średnie miesięczne tempo wzrostu cen konsumpcyjnych dla produktów mlecznych w 2017 r. wyniosło 0,79%. W 21016 r. tempo  wzrostu wyniosło o 0,3%. Oznacza to, że było wyższe niż średnie miesięczne tempo wzrostu cen żywności o 0,47% oraz od cen konsumpcyjnych ogółem o 0,17% – analizuje dyrektor Adach-Stankiewicz.

W grudniu 2017 r., pod wpływem słabnącej koniunktury na międzynarodowym rynku mleka, po raz kolejny spadły krajowe ceny zbytu trwałych przetworów mlecznych. Po raz pierwszy, od maja 2017 r., także obniżyły się ceny detaliczne masła. Jednocześnie były notowane różnokierunkowe zmiany cen sprzedaży przetworów świeżych – analizuje dr Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej PIB (IERiGŻ).

Jakie były ceny przetworów mleczarskich w grudniu 2017 r.?

ceny produktów mleczarskich

dr Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej PIB (IERiGŻ)

fot. Ewa Ploplis

Wobec znacznych obniżek cen na światowych rynkach, w grudniu 2017 r. w Polsce pogłębił się spadek cen zbytu trwałych przetworów mlecznych. Głównie dotyczył on masła w blokach które potaniało o 7,4% i masła konfekcjonowanego, którego cena zmniejszyła się o 5,2% w porównaniu z listopadem ub. r. – analizuje dr Szajner.

Ceny chudego mleka w proszku spadły o 5,6%, pełnego mleka w proszku o 4,2%, a serów dojrzewających o 3,7-5,4%. Obniżyły się także ceny zbytu prawie wszystkich przetworów świeżych, zwłaszcza chudego i półtłustego mleka UHT o 1,6-2,0%, jogurtu owocowego o 1,9% oraz serków homogenizowanych smakowych o 1,7% – wynika z analiz IERiGŻ PIB.

Jakie są ceny zbytu przetworów mlecznych?

Ceny producenckie śmietany

Ceny producenckie śmietany 18% tł. (z VAT) w Polsce w latach 2017-2018

fot. Ewa Ploplis

W 2017 r. przeciętny poziom cen zbytu wszystkich przetworów mlecznych był wyższy niż w 2016 r. Najbardziej wzrosły ceny: masła w blokach o 45,4%, masła konfekcjonowanego o 41,1%, masła z dodatkiem oleju o 31,8%, pełnego mleka w proszku 26,6% i serów dojrzewających o 18,7-20,6% – analizuje dr Szajner z IERiGŻ.

W grudniu 2017 r. ceny detaliczne przetworów mlecznych, bez masła, wzrosły średnio o 0,2% w porównaniu z miesiącem poprzednim. Zaważył na tym wzrost cen jogurtów o 1,6%, mleka i śmietany o 0,2-0,3% oraz mleka zagęszczonego i w proszku o 0,1%. Pozostałe przetwory potaniały o 0,2-0,3% – wynika z badań rynkowych IERiGŻ. – Natomiast ceny detaliczne masła, wskutek znacznego spadku cen zbytu, obniżyły się o 2,9%. Od grudnia 2016 r. do grudnia 2017 r. ceny detaliczne przetworów mlecznych wzrosły o 5,6%, a masła o 32,4%. Przeciętny poziom cen przetworów mlecznych w 2017 r. był wyższy o 4,9%, a masła o 31,0% większy niż w 2016 r. – mówi dr Piotr Szajner.

 Jak kształtują się ceny przetworów mlecznych za granicą?

produkty mleczarskie

Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych w banku BGŻ BNP Paribas

fot. Dariusz Iwanski

W pierwszych jedenastu miesiącach 2017 r. średni poziom indeksu światowych cen artykułów mleczarskich FAO był aż o 36% wyższy niż w analogicznym okresie 2016 r. – mówi Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych w banku BGŻ BNP Paribas. Zaznacza, że działo się tak mimo obserwowanego w ostatnim kwartale spadku cen artykułów mleczarskich na świecie. Dodaje, że wzrost cen na rynku światowym był wynikiem ograniczenia podaży mleka w pierwszych miesiącach roku oraz wzrostu popytu na produkty mleczarskie.

Należy zauważyć, że w ostatnim kwartale 2017 r. na rynku światowym obserwowano spadki cen produktów mleczarskich, które przełożyły się na obniżki cen ich  zbytu w Polsce – analizuje Wyrzykowski z BGŻ BNP Paribas.

Dlaczego ceny przetworów mlecznych wykazują tendencję spadkową?

Ceny producenckie twarogu

Ceny producenckie (z VAT) twarogu tłustego w Polsce w latach 2017-2018

fot. Ewa Ploplis

Od października 2017 r. światowe ceny podstawowych artykułów mlecznych wykazują tendencję spadkową, co należy wiązać z rosnącą produkcją w Nowej Zelandii, UE i USA, tj. u czołowych producentów i eksporterów tych artykułów na świecie – komentuje dr Szajner z IERiGŻ.

Jakie są ceny przetworów mlecznych w Europie?

W 2017 r. w Unii Europejskiej detaliczne ceny: mleka serów i jaj wzrosły średnio o 3,1% – wynika z danych Eurostat.

Największy wzrost cen mleka, serów i jaj odnotowano na Łotwie tj. o 12,1%. W Czechach mleko sery i jaja podrożały o 10,9%. W Estonii o 10,4%. Na Litwie były większe o 8,4%. W Niemczech ceny nabiału wzrosły o 8,2%. Na Słowacji o 7,0%. Wysoką, 7% dynamiką charakteryzowała się też Holandia – mówi Paweł Wyrzykowski z BGŻ BNP Paribas.

Ceny sera

Ceny producentów sera dojrzewającego (z VAT) GOUDA w Polsce w latach 2017-2020

fot. Ewa Ploplis

W 2017 r. na giełdach Europy Zachodniej przeciętny poziom cen masła wyniósł 5203 euro/t i był o 64,0% wyższy niż w 2016 r.  W tym czasie przeciętny poziom cen pełnego mleka w proszku wyniósł 2940 euro/t co oznacza, że był o 29,4% wyższy niż w 2016 r. Ceny zbytu sera Cheddar w krajach UE zwiększyły się średnio o 18,9% do 3392 euro/t – mówi dr Szajner z IERiGŻ. – Natomiast ceny chudego mleka w proszku na giełdach zachodnioeuropejskich wzrosły tylko o 0,1% do 1780 euro/t. Było to spowodowane dużymi zapasami tego półproduktu w krajach Unii – dodaje.

Jak mogą kształtować się ceny produktów mlecznych w 2018 r.?

ceny produktów mleczxarskich

Artur Łączyński, dyrektor Departamentu Rolnictwa GUS

fot. Ewa Ploplis

Po dwuletnim okresie wzrostu i wysokich cenach trwałych produktów mleczarskich można spodziewać się, że w drugiej połowie roku może nastąpić spadek ich cen – mówi Artur Łączyński, dyrektor Departamentu Rolnictwa GUS. Dodaje, że wpływ na ceny będzie miała rosnąca podaż mleka. Zaznacza, że przewidywany jest dalszy wzrost produkcji i skupu mleka. Wstępny szacunek pogłowia bydła, wg. stanu z grudnia 2017 r., wykazał wzrost ilości krów mlecznych w Polsce o 1,1%. W takich uwarunkowaniach cena mleka w skupie w 2018 r. może spaść poniżej 125 zł/hl. – Może mieć to także przełożenie na ceny przetworów mlecznych, szczególnie tych z większą zawartością mleka – dodaje.

 

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *