Jak kształtują się ceny na rynku wołowiny?

Jak kształtują się ceny na rynku wołowiny?

Jak przedstawiają się ceny na rynku wołowiny w pierwszym kwartale 2017 r.? Omawiamy trendy w produkcji i eksporcie tego mięsa w Polsce i Unii Europejskiej.

Ceny wołowiny poszły lekko w górę, ale tylko w porównaniu do roku ubiegłego. Konsumpcja mięsa wołowego w Unii Europejskiej wzrasta w relatywnie w wolnym tempie.

W porównaniu do roku ubiegłego wyższe są, choć nieznacznie ceny żywca wołowego.

mariusz dziwulski

Mariusz Dziwulski, PKO BP

Według MRiRW w marcu 2017 r. przeciętna cena skupu bydła (średnia arytmetyczna dla notowań tygodniowych) w kraju wyniosła 6,27 zł/kg (+2,7 %) w porównaniu do marca poprzedniego roku . Wzrost cen w Polsce odbywał się pomimo zwiększającej się produkcji (wspomaganej większymi ubojami krów) oraz przy braku tendencji wzrostowych w popycie na rynkach zagranicznych- jak twierdzi Mariusz Dziwulski, ekspert ds. analiz rynku  rolno-spożywczego, PKO Bank Polski.

O kosztach produkcji, które powinna pokryć cena i zysku z produkcji tak mówi Piotr Depta, Kujawsko-Pomorski Związek Hodowców bydła:- Obecnie produkcja mięsa wołowego jest za droga. Bardzo dużo jest u nas połaci nieużytków, na których można byłoby wypasać bydło. Na zachodzie na nieużytkach wypasa się bydło mięsne, bo to zdrowy i najtańszy chów. U nas prowadzi się chów alkierzowy, intensywny i jest to droga produkcja, czego przyczyną jest mały zysk.

Wzrost cen w Polsce odbywał się pomimo zwiększającej się produkcji (wspomaganej większymi ubojami krów) oraz przy braku tendencji wzrostowych w popycie na rynkach zagranicznych.

Nowe rynki zbytu wołowiny

Według danych Eurostat eksport wołowiny (świeżej i mrożonej) z Polski w 2016 r. obniżył się o 2,8% w porównaniu do roku ubiegłego przy jednoczesnym 18% wzroście eksportu wołowiny z UE-28. O 15% zmniejszyła się natomiast sprzedaż zwierząt żywych.

Czynnikiem pozytywnym jest jednak wzrost zainteresowania polską wołowiną na rynkach trzecich, takich jak Turcja, Egipt czy też Izrael. Wzrost cen w 2016 r. na rynku krajowym był wynikiem w głównej mierze osłabienia polskiej waluty w stosunku do euro i dolara. Oddziaływanie to wciąż jest widoczne, zmiany na rynkach walutowych w pierwszym kwartale 2017 r. miały odzwierciedlenie w spadku notowań żywca na rynku krajowym – zauważa Mariusz Dziwulski.

wołowina na hakach

Ceny wołowiny w Polsce w dużej mierze zależą od rynków europejskich.

Prognoza dla UE

Produkcja (netto) krajów UE w 2017 r. wyniesie 7 mln 960 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 1,2% więcej niż rok wcześniej. Wzrost wyniknie ze zwiększonej liczby krów i jałówek kierowanych na ubój, ze względu na postępującą restrukturyzację w sektorze mleczarskim. Z kolei w 2018 r. produkcja netto tego gatunku mięsa w UE obniży i to po raz pierwszy od czterech lat – o 1,7% do 7 mln 822 tys. ton. Zaznaczyć należy, że poziom tego spadku jest obecnie trudny do oszacowania, ponieważ nie ma pewności, kiedy nastąpi spadek produkcji. Wobec  tego, że UE wciąż stara się o otwarcie nowych rynków zbytu dla mięsa wołowego, prognozuje się, że w 2017 r. eksport wołowiny z UE powinien zwiększyć się o 5% do 256 tys. ton, a w 2018 r. w ciągu dalszym wzrosnąć o 1% do 259 tys. ton. (Fammu/Fappa 17.03.2017)

W 2017 r. możliwe są lekkie wzrosty cen żywca wołowego w relacji rocznej na poziomie UE. Obserwowana poprawa sytuacji na rynku mleka może ograniczyć wzrost podaży wołowiny na rynku unijnym i przy wzrastającym popycie na rynkach pozaunijnych i wspierać wzrosty cen – mówi Mariusz Dziwulski.

 Produkcja (netto) krajów UE w 2017 r. wyniesie 7 mln 960 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 1,2% więcej niż rok wcześniej.

Spożycie wołowiny

Spożycie wołowiny ogółem według prognoz Komisji Europejskiej w 2017 r. zwiększy się o 1,2%, natomiast w 2018 r. obniży się o 1,6%. Spadek spożycia w przyszłym roku będzie spowodowany redukcją produkcji wołowiny na rynku UE. Spożycie wołowiny przypadające na jednego mieszkańca w Unii zwiększyło się w 2016 r. o 1,6% do 10,8 kg/osobę. W 2017 spodziewany jest wzrost spożycia wołowiny na osobę o 0,9%, po czym w 2018 r. zmniejszy się o 2%.(Fammu/Fappa)

Finansowanie rolnictwa nakierowane na potrzeby

Jaka jest sytuacja finansowa rolników i w co inwestują? - najnowsze badania firmy Martin & Jacob we współpracy z Bankiem BGŻ BNP Paribas.

21 maja 2018

Jakie będą ceny truskawek w sezonie 2018?

Szybciej niż zwykle rozpoczął się sezon truskawkowy. Jakie są i jakie mogą być ceny w hurcie i detalu? Ile zarobią producenci?

20 maja 2018

Jak przezimowały uprawy – dane GUS

Bez większych strat w 2018 r. Małe ubytki zbóż. W sadach też nie najgorzej. Mniejsze zaawansowanie siewu warzyw gruntowych…

9 maja 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close