Jak kształtują się ceny na rynku wołowiny?

Jak kształtują się ceny na rynku wołowiny?

Jak przedstawiają się ceny na rynku wołowiny w pierwszym kwartale 2017 r.? Omawiamy trendy w produkcji i eksporcie tego mięsa w Polsce i Unii Europejskiej.

Ceny wołowiny poszły lekko w górę, ale tylko w porównaniu do roku ubiegłego. Konsumpcja mięsa wołowego w Unii Europejskiej wzrasta w relatywnie w wolnym tempie.

W porównaniu do roku ubiegłego wyższe są, choć nieznacznie ceny żywca wołowego.

mariusz dziwulski

Mariusz Dziwulski, PKO BP

Według MRiRW w marcu 2017 r. przeciętna cena skupu bydła (średnia arytmetyczna dla notowań tygodniowych) w kraju wyniosła 6,27 zł/kg (+2,7 %) w porównaniu do marca poprzedniego roku . Wzrost cen w Polsce odbywał się pomimo zwiększającej się produkcji (wspomaganej większymi ubojami krów) oraz przy braku tendencji wzrostowych w popycie na rynkach zagranicznych- jak twierdzi Mariusz Dziwulski, ekspert ds. analiz rynku  rolno-spożywczego, PKO Bank Polski.

O kosztach produkcji, które powinna pokryć cena i zysku z produkcji tak mówi Piotr Depta, Kujawsko-Pomorski Związek Hodowców bydła:- Obecnie produkcja mięsa wołowego jest za droga. Bardzo dużo jest u nas połaci nieużytków, na których można byłoby wypasać bydło. Na zachodzie na nieużytkach wypasa się bydło mięsne, bo to zdrowy i najtańszy chów. U nas prowadzi się chów alkierzowy, intensywny i jest to droga produkcja, czego przyczyną jest mały zysk.

Wzrost cen w Polsce odbywał się pomimo zwiększającej się produkcji (wspomaganej większymi ubojami krów) oraz przy braku tendencji wzrostowych w popycie na rynkach zagranicznych.

Nowe rynki zbytu wołowiny

Według danych Eurostat eksport wołowiny (świeżej i mrożonej) z Polski w 2016 r. obniżył się o 2,8% w porównaniu do roku ubiegłego przy jednoczesnym 18% wzroście eksportu wołowiny z UE-28. O 15% zmniejszyła się natomiast sprzedaż zwierząt żywych.

Czynnikiem pozytywnym jest jednak wzrost zainteresowania polską wołowiną na rynkach trzecich, takich jak Turcja, Egipt czy też Izrael. Wzrost cen w 2016 r. na rynku krajowym był wynikiem w głównej mierze osłabienia polskiej waluty w stosunku do euro i dolara. Oddziaływanie to wciąż jest widoczne, zmiany na rynkach walutowych w pierwszym kwartale 2017 r. miały odzwierciedlenie w spadku notowań żywca na rynku krajowym – zauważa Mariusz Dziwulski.

wołowina na hakach

Ceny wołowiny w Polsce w dużej mierze zależą od rynków europejskich.

Prognoza dla UE

Produkcja (netto) krajów UE w 2017 r. wyniesie 7 mln 960 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 1,2% więcej niż rok wcześniej. Wzrost wyniknie ze zwiększonej liczby krów i jałówek kierowanych na ubój, ze względu na postępującą restrukturyzację w sektorze mleczarskim. Z kolei w 2018 r. produkcja netto tego gatunku mięsa w UE obniży i to po raz pierwszy od czterech lat – o 1,7% do 7 mln 822 tys. ton. Zaznaczyć należy, że poziom tego spadku jest obecnie trudny do oszacowania, ponieważ nie ma pewności, kiedy nastąpi spadek produkcji. Wobec  tego, że UE wciąż stara się o otwarcie nowych rynków zbytu dla mięsa wołowego, prognozuje się, że w 2017 r. eksport wołowiny z UE powinien zwiększyć się o 5% do 256 tys. ton, a w 2018 r. w ciągu dalszym wzrosnąć o 1% do 259 tys. ton. (Fammu/Fappa 17.03.2017)

W 2017 r. możliwe są lekkie wzrosty cen żywca wołowego w relacji rocznej na poziomie UE. Obserwowana poprawa sytuacji na rynku mleka może ograniczyć wzrost podaży wołowiny na rynku unijnym i przy wzrastającym popycie na rynkach pozaunijnych i wspierać wzrosty cen – mówi Mariusz Dziwulski.

 Produkcja (netto) krajów UE w 2017 r. wyniesie 7 mln 960 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 1,2% więcej niż rok wcześniej.

Spożycie wołowiny

Spożycie wołowiny ogółem według prognoz Komisji Europejskiej w 2017 r. zwiększy się o 1,2%, natomiast w 2018 r. obniży się o 1,6%. Spadek spożycia w przyszłym roku będzie spowodowany redukcją produkcji wołowiny na rynku UE. Spożycie wołowiny przypadające na jednego mieszkańca w Unii zwiększyło się w 2016 r. o 1,6% do 10,8 kg/osobę. W 2017 spodziewany jest wzrost spożycia wołowiny na osobę o 0,9%, po czym w 2018 r. zmniejszy się o 2%.(Fammu/Fappa)

Cena agrestu – jaka jest i jakiej można się spodziewać?

Jaka jest opłacalność produkcji agrestu? Jak przedstawia się prognoza sytuacji rynkowej tego owocu? Czy będzie opłacać się produkować agrest?

19 września 2017

Ceny wiśni – rekordowo wysokie i rekordowo mała produkcja

Spadek produkcji wiśni, spowodowany głównie przez wiosenne przymrozki, przekłada się na silny wzrost cen owoców.

20 września 2017

Koszt produkcji mleka: przez co jest budowany?

Koszt wyprodukowania litra mleka jest uzależniony od wielu czynników. Sprawdźmy od jakich.

13 września 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij