Ceny w skupie żywca, drobiu i jaj: tanio, taniej, najtaniej

Czy hodowla zwierząt na mięso jeszcze się rolnikom opłaca? A może opłaca się produkcja jaj? Czy ceny zaczną rosnąć? Te pytania zadaliśmy ekspertom agrobiznesu Banku Zachodniego WBK.

Ceny wieprzowiny

– W najbliższym czasie ceny skupu żywca wieprzowego powinny wrócić do trendu wzrostowego – głównie z uwagi na czynniki sezonowe – mówi Grzegorz Rykaczewski, analityk rolnictwa Banku Zachodniego WBK. – W pierwszych 3 miesiącach br. ceny skupu żywca wieprzowego rosły, jednak w I połowie kwietnia tendencja się odwróciła i zanotowano spadki. Wg danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi średnia cena skupu żywca wieprzowego w kraju w ostatnim tygodniu kwietnia wzrosła do 4,15 zł/kg. Był to jednak poziom o 8% niższy niż w analogicznym okresie 2015 r. i aż o 16% niższy niż średnia z lat 2011–2015. Utrzymujący się niski poziom cen jest wynikiem rosnącej produkcji w ostatnich latach zarówno w Polsce, jak i w UE, przy istniejących ograniczeniach eksportowych.

W najbliższym czasie ceny skupu żywca wieprzowego powinny wrócić do trendu wzrostowego – głównie z uwagi na czynniki sezonowe.

Grzegorz Rykaczewski, analityk rolnictwa Banku Zachodniego WBK

Podobnie niewesoło, choć stabilniej wygląda sytuacja na rynku bydła rzeźnego.

W 2016 r. ceny skupu żywca wołowego kształtują się na poziomie niższym od ubiegłorocznego – potwierdza ekspert Banku Zachodniego WBK. – Z danych GUS wynika, że średnia cena w I kwartale wyniosła 5,85 zł/kg i była o 4% niższa niż w analogicznym okresie 2015 r. Spadek cen w kraju był związany ze spadkiem cen na rynku unijnym. W kwietniu ceny tygodniowe podawane przez MRiRW wskazywały na wzrost średniej ceny miesięcznej do poziomu ok. 6 zł/kg. Sytuacja na rynku żywca wołowego powinna pozostać stabilna.

Ceny drobiu i jaj

Mówi się, że ostatnią prawdziwą specjalnością Polski jest drób. Tu nawet odnotowujemy sukcesy eksportowe. I rzeczywiście, dane Banku Zachodniego WBK wskazują, że na rynku kurcząt rzeźnych w I kwartale br. notowane były wzrosty cen, ale kwietniu doszło do niewielkiego spadku.

Z uwagi na dalszy wzrost sprzedaży zagranicznej przy obserwowanym wzroście produkcji oczekujemy, że w najbliższych tygodniach ceny skupu kurcząt rzeźnych pozostaną na relatywnie stabilnym poziomie.

Grzegorz Rykaczewski, analityk rolnictwa Banku Zachodniego WBK

– MRiRW podało, że w ostatnim tygodniu kwietnia średnia cena skupu żywca wyniosła 3,33 zł/kg, tj. o 2% niżej niż miesiąc wcześniej – wyjaśnia Grzegorz Rykaczewski. Ceny nadal kształtują się poniżej poziomu ubiegłorocznego. Z uwagi na dalszy wzrost sprzedaży zagranicznej przy obserwowanym wzroście produkcji oczekujemy, że w najbliższych tygodniach ceny skupu kurcząt rzeźnych pozostaną na relatywnie stabilnym poziomie.

Równie stabilne w najbliższym czasie powinny być też ceny jaj.

– Z informacji Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wynika, że w I kwartale br. średnia cena jaj świeżych (łącznie ze wszystkich klas wagowych), sprzedawanych przez zakłady pakujące, wyniosła 33,82 zł za 100 sztuk i była o 2% niższa niż w tym samym okresie 2015 r. – mówi analityk bankowy. – W marcu br. nastąpiła wprawdzie niewielka obniżka w porównaniu z lutym, ale średnia cena przewyższała poziom ubiegłoroczny (o 1,6%). W porównaniu do poprzedniego roku, najbardziej podrożały jaja klasy S – o 6%. Ceny jaj średnich (klasy M) oraz dużych (klasy L) wzrosły o 5%. Potaniały za to jaja największe XL – o 6%.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4.1 / 5. Liczba głosów 7

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *