Ceny warzyw: czy spowodują ograniczenie upraw?

Ceny warzyw: czy spowodują ograniczenie upraw?

Tendencje niskich cen warzyw mogą utrzymać się w najbliższych tygodniach! Co jeszcze czeka rynek warzyw? Zobaczcie, co mówią eksperci!

Ceny warzyw do konsumpcji i przetwórstwa są niższe w porównaniu z poprzednimi sezonami. Duża jest natomiast podaż, a zbiory warzyw wręcz rekordowe. Mniejsza opłacalność produkcji. Zdaniem ekspertów tendencje niskich cen warzyw mogą utrzymać się w najbliższych tygodniach… Jak przedstawiają się ceny warzyw i co z tego może wynikać, dla agrofaktu mówią eksperci.

Tomasz Smoleński - ceny warzyw spadają

Tomasz Smoleński z IERiGŻ.

– W sezonie 2016/2017 ceny skupu niemal wszystkich warzyw, zarówno kierowanych do konsumpcji bezpośredniej, jak i do przetwórstwa, są niższe w porównaniu z cenami z sezonów 2012/2013 i 2014/2015, a największy ich spadek dotyczy cebuli i kapustymówi Tomasz Smoleński z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ). – Opłacalność produkcji wszystkich warzyw gruntowych jest zdecydowanie niższa niż w sezonie 2015/2016, jak również w porównaniu z poprzednimi trzema sezonami.

olejniczak o cenach warzyw

Dr Wojciech Olejniczak, Alior Bank.

– Czynnikiem ograniczającym rozwój branży warzywnej jest nadal duże rozdrobienie produkcji pierwotnej – mówi Dr Wojciech Olejniczak, dyrektor Działu Agro Alior Bank. – Niemniej jednak, nie można nie zauważyć ogromnych zmian, które zaszły w tym obszarze w ostatniej dekadzie m.in. w wyniku wsparcia dla tworzenia grup producentów rolnych. Z drugiej strony poziom integracji producentów warzyw jest mniejszy niż w przypadku producentów owoców – dodaje.

Większe zbiory warzyw

Zbiory warzyw gruntowych w 2016 r. ocenia się na blisko 4,5 mln t – wynika z szacunków głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych, opublikowanych przez Główny Urząd Statystyczny (GUS).

Magdalena Kowalewska o rynku warzyw

Magdalena Kowalewska, BGŻ BNP Paribas SA.

– Oznacza to, że były one o ok. 18% większe od ubiegłorocznych i o 2% większe niż oceniano jeszcze pod koniec września 2016 r. – analizuje Magdalena Kowalewska, analityk rynków rolnych BGŻ BNP Paribas SA. – Wzrost produkcji warzyw gruntowych w 2016 r. wynikał ze zdecydowanie lepszych warunków agrometeorologicznych w porównaniu do roku ubiegłego – dodaje.

Łączna produkcja kapusty białej w 2016 r. wyniosła 1030 tys. t, czyli aż o 180 tys. t, tj. 21%, więcej niż w ubiegłym roku, a zbiory kalafiorów w ujęciu rocznym zwiększyły się o ponad 26% i oceniane są na ok. 240 tys. t. Z kolei produkcja ogórków zwiększyła się o ponad 20% do poziomu 265 tys. t, marchwi o 19% do 800 tys. t, zaś cebuli o 17% i szacowana jest na 630 tys. t – oceniają eksperci GUS. Takie wzrosty mogę ujemnie wpływać na kształtowanie się cen warzyw.

 

Ceny hurtowe warzyw krajowych

Ceny hurtowe warzyw krajowych (w zł/kg).

 

– Miniony rok 2016 był okresem wysokich zbiorów warzyw. Zbiory warzyw gruntowych zwiększyły się z 3,8 do 4,4 mln t. Z kolei produkcja warzyw spod osłon zwiększyła się z 1 do 1,02 mln t. W dodatku wzrostowi w Polsce towarzyszył spadek zbiorów w całej Unii Europejskiej – analizuje dr Olejniczak z Alior Bank. – Wysokie zbiory warzyw powinny skutkować wzrostem produkcji przetworów, w tym mrożonek. W efekcie oczekuje się zwiększenia wolumenu eksportu mrożonek. Według szacunków IERiGŻ-PIB w 2017 r. spodziewany jest wzrost również wolumenu eksportu warzyw świeżych – dodaje.

marchew i pietruszka

W pierwszych ośmiu miesiącach bieżącego sezonu (lipiec 2016 – luty 2017) średnie ceny warzyw spadły. Dla przykładu: średnia cena marchwi była o połowę niższa i wynosiła 0,63 zł/kg.

Wysoka podaż warzyw i rekordowe zbiory wpływają na niskie ceny warzyw

– Na cenach większości warzyw, w szczególności warzyw korzeniowych i kapustnych, w bieżącym sezonie istotnie ciąży wysoka ich podaż na krajowym rynku, wynikająca m.in. z rekordowych zbiorów  mówi Kowalewska z BGŻ BNP Paribas.

– W lutym 2017 r., w porównaniu ze styczniem br., w skupie na rynku produktów świeżych były wyższe skupowe ceny warzyw takich jak: cebula biała o 8%, marchew o 15%, kapusta biała o 23% i burak ćwikłowy o 2%. Jedynie pieczarki staniały o 5%. W zakładach przetwórczych wzrosły ceny skupu kapusty białej o 8% i cebuli obieranej o 2%, a stabilne były ceny skupu marchwi na kostkę i buraków – analizuje Smoleński z IERiGŻ.

 

Ceny detaliczne warzyw

Ceny detaliczne warzyw świeżych (w zł/kg).

 

Dużo niższe ceny warzyw w skupie

W pierwszych ośmiu miesiącach bieżącego sezonu (lipiec 2016 – luty 2017) średnie ceny warzyw spadły. Przeciętnie za kilogram cebuli w skupie płacono 0,59 zł, czyli o 39% mniej niż w analogicznym okresie ubiegłego sezonu. Z kolei średnia cena kapusty białej ukształtowała się na poziomie 0,38 zł/kg, co oznacza spadek aż o 61% w relacji rocznej. Natomiast średnia cena marchwi była o połowę niższa i wynosiła 0,63 zł/kg – wynika z danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW).

 

Ceny warzyw w spółdzielniach

Ceny skupu warzyw w spółdzielniach ogrodniczych (w zł/kg).

 

– Biorąc pod uwagę aktualną sytuację rynkową wydaje się, że tendencje te mogą utrzymać się również w najbliższych tygodniach – prognozuje analityk M. Kowalewska z BGŻ BNP Paribas. – Obecnie trudno jest jednoznacznie przewidzieć, jak będzie kształtowała się sytuacja na rynku krajowym rynku warzyw w kolejnym sezonie 2017/2018, który rozpocznie się w lipcu 2017. Ceny warzyw będą zależały m.in. od wielkości zasiewów, warunków agrometeorologicznych, a także szeregu innych czynników o charakterze podażowo-popytowym – komentuje ekspert.

 

Ceny warzyw w przetwórstwie

Ceny skupu warzyw w zakładach przetwórczych (w zł/kg).

 

Wyższe ceny warzyw na eksport

W lutym w firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny:

  • kapusty pekińskiej – o 40%,
  • kapusty czerwonej –  o 26%,
  • selerów – o 10%,
  • porów –  o 1%,
  • kapusty białej – o 20%,
  • buraków ćwikłowych – o 6%,
  • ziemniaków – 5%,
  • marchwi – o 2%
  • i pietruszki – o 5% – wynika z analiz IERiGŻ.

Badania rynkowe cen warzyw prowadzone przez instytut wskazują, że w relacji do lutego 2016 r. na rynku krajowym, w eksporcie i w przetwórstwie (w zależności od kierunku zagospodarowania) obniżyły się ceny:

  • buraków – o 37–48%,
  • cebuli – o 23-54%,
  • kapusty białej – o 33-64%
  • i marchwi o – 50–53%.

Na rynkach hurtowych obniżyły się ceny buraków ćwikłowych o 22%, marchwi o 38%, cebuli o 36% i kapusty białej o 60%.

 

Ceny skupu warzyw na eksport

Ceny skupu warzyw przeznaczonych na eksport (w zł/kg).

 

rynek warzyw - eksport import

Eksport i import warzyw świeżych i przetworzonych (w tys. t).

 

Czy zmniejszy się powierzchnia upraw warzyw?

 Ta niekorzystna sytuacja cenowa dla producentów warzyw może mieć konsekwencje w zmniejszeniu powierzchni uprawy niemal wszystkich warzyw gruntowych w 2017 r., przy czym można prognozować, że najbardziej spadnie powierzchnia uprawy kapusty, cebuli oraz marchwi, a ceny tych warzyw mogą być wyższe niż w sezonie 2016/2017 – analizuje Tomasz Smoleński z IERiGŻ. – Utrzymuje się natomiast od lat stały wysoki popyt oraz relatywnie opłacalne ceny skupu warzyw takich jak brokuły i kalafiory do mrożenia w związku z długofalowym gwałtownym rozwojem eksportu warzyw mrożonych z Polski – podsumowuje.

seler i cebula

W lutym w firmach skupujących warzywa na eksport cena selerów wzrosła aż o 10%.

– Na rynku warzyw dominuje jedno zagrożenie, są to warunki pogodowe, zarówno w Polsce, jak i w Europie. Dotychczasowe warunki pogodowe są korzystne, jednak cały czas istnieje ryzyko wystąpienia negatywnych zjawisk pogodowych – komentuje dr Wojciech Olejniczak z Alior Bank. – Ryzyko wystąpienia niekorzystnych zmian w otoczeniu politycznym, legislacyjnym jest niewielkie. Polscy producenci poradzili sobie z negatywnymi skutkami embarga rosyjskiego, w tym niższymi cenami na rynkach wschodnich – podsumowuje.

Tab. 1. Średnie miesięczne ceny skupu warzyw przeznaczonych do konsumpcji bezpośredniej (w zł/kg) [Źródło: Notowania Zakładu Ekonomiki Ogrodnictwa IERiGŻ-PIB  ze spółdzielni ogrodniczych]
MiesiąceCebulaaCebulabKapusta białaMarchewBuraki ćwikłoweOgórki do konserwowaniacOgórki do kwaszeniacPomidory gruntowecPomidory szklarnioweKalafiory gruntowe (szt.)Pieczarki
2016II1,021,901,041,270,794,56
III1,041,870,891,250,7710,004,57
IV1,181,880,851,250,777,424,53
V1,261,940,841,350,823,304,63
VI1,352,210,831,380,902,324,92
VII1,182,370,501,090,781,530,882,392,134,78
VIII0,742,100,300,640,551,550,922,452,165,45
IX0,591,730,340,570,501,642,211,675,08
X0,411,460,280,530,483,171,745,23
XI0,401,360,250,520,453,862,904,93
XII0,391,370,280,510,455,01
2016I-XII0,871,840,610,970,671,541,154,122,124,87
 I0,511,390,300,550,455,40
 II0,551,390,370,630,465,14
 
II 2017I 2017108100123115102xxxxx95
II 2017II 20165473365058xxxxx113
 z notowań spółdzielni ogrodniczych, b cena targowiskowa z notowań ZSRIR  MRiRW,za główkę

Z forum

Powiązany temat:

Opłacalność produkcji warzyw 2017
gosciu506
a na co znajdziesz zbyt to bedzie
zobacz więcej »
Stefannn
Przeanalizuj rynek człowieku i nie zadawaj takich idiotycznych pytań.. 
zobacz więcej »
mtz820narew
Witam Panowie mam takie pytanie o tuż chciałbym się zająć uprawą warzyw co byście polecili ?? na co jest najlepszy zbyt ?
zobacz więcej »
...
Zobacz pozostałe wpisy

Umowa dzierżawy gruntów rolnych – jak ją sporządzić?

Radca prawny doradza, co zrobić krok po kroku!

22 czerwca 2018

Wspólna polityka rolna po 2020 r. – będzie mniej pieniędzy!

Na jakie wsparcie z środków Unii Europejskiej mogą liczyć rolnicy po 2020 r.? Na co mają być przeznaczane pieniądze w ramach WPR?

22 czerwca 2018

Susza rolnicza spowoduje spadek plonów

Sprawdź, jakie straty prognozuje Instytut Uprawy i Gleboznawstwa

13 czerwca 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close