Ceny wieprzowiny pod koniec 2016 idą w górę!

Nadwyżka podaży wieprzowiny na rynku wewnętrznym oraz rosyjskie embargo na towary rolno-spożywcze z Unii Europejskiej  sprawiły, że eksport stał się niezwykle ważnym czynnikiem łagodzącym skutki nadprodukcji w UE, a rosnące ceny wieprzowiny i skupu tuczników cieszą polskich hodowców.

Notowania bieżące: ceny wieprzowiny i żywca wieprzowego

W dniach 28 listopada – 4 grudnia 2016 r. zakłady mięsne [monitorowane przez  MRiRW] skupowały żywiec wieprzowy po 5,08 zł/kg, czyli drożej: o 1% niż w poprzednim tygodniu, o 4% niż w poprzednim miesiącu i o 36% niż przed rokiem. W Unii Europejskiej ceny też rosną i tak średnia unijna cena zakupu świń rzeźnych [dane KE] wyniosła 153,45 euro/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E (cena wyższa o 21% niż przed rokiem). Dla porównania w Polsce cena dla klasy E była niższa: klasa E skupowana była po 151,38 euro/100 kg [dane ARR]. Od drugiego tygodnia grudnia trwa przedświąteczny ubój świń, w związku z czym popyt jest zwiększony.

Po 2 trudnych latach w 2016 r. nastąpiła poprawa na rynku wieprzowiny.

Grzegorz Rykaczewski, analityk z Banku Zachodniego WBK

Ceny w krajach UE są zróżnicowane. Przy średniej cenie referencyjnej wieprzowiny pod koniec listopada [27 listopada 2016] wynoszącej dla UE 153,45 euro/100 kg, Polska z ceną 151,38 euro/100 kg zajmowała 6 miejsce w UE, ale od końca… Najwyższa cen wystąpiła na Malcie (218 euro/100 kg), a najniższa w Belgii (137,0 euro/100 kg). [FAMMU/FAPPA]

W samej UE wyższa są średnie ceny wieprzowiny niż na rynku światowym. W październiku 2016 r. na rynku UE odnotowano cenę na poziomie 158,21 euro/100 kg i była ona wyższa o 11,4% niż w październiku 2015 r.  Natomiast ceny wieprzowiny na rynku światowym wynosiły średnio 103,85 euro/100 kg i były o 27,2% niższe niż rok wcześniej. Różnica w cenach wieprzowiny w Unii i na rynku światowym wynosiła więc +52%. [FAMMU/FAPPA]

Podsumowanie roku 2016

światowy rynek ziemniaka / ceny mleka / ceny wieprzowiny

Grzegorz Rykaczewski, analityk Banku Zachodniego WBK.

– Po 2 trudnych latach w 2016 r. nastąpiła poprawa na rynku wieprzowiny. Od połowy 2014 r. ceny skupu utrzymywały się na niskim poziomie, co wynikało z rosyjskiego embargo z jednej strony oraz rosnącej produkcji w Unii Europejskiej z drugiej. W całym 2014 r. za kilogram żywca płacono przeciętnie 4,87 zł. W ubiegłym roku średnia cena spadła do poziomu 4,29 zł – wyjaśnia Grzegorz Rykaczewski, analityk z Banku Zachodniego WBK. – W II kwartale br. nastąpił wzrost cen skupu, napędzany przez większy popyt na rynku światowym, zgłaszany m.in. przez Chiny. W ciągu pierwszych 8 miesięcy 2016 r. sprzedaż zagraniczna z całej UE na rynek chiński przekroczyła 1,4 mln t, co oznacza wzrost o 85% w relacji rocznej. W analizowanym okresie wieprzowina skierowana na rynek chiński stanowiła 47% łącznego wolumenu unijnego eksportu tego rodzaju mięsa. Polscy przedsiębiorcy wprawdzie nie mogą korzystać w sposób bezpośredni z większego zapotrzebowania w Chinach, jednak zwiększali sprzedaż do Hongkongu, nazywanego „bramą do Chin”. Z danych Ministerstwa Finansów wynika, że od stycznia do września na ten rynek trafiło 28 tys. t polskiej wieprzowiny, tj. o 92% więcej niż w analogicznej części poprzedniego roku. Polscy eksporterzy więcej też sprzedali na rynek amerykański. Do końca września do Stanów Zjednoczonych trafiło 25 tys. t, co oznacza wzrost o 70%. Łączny eksport wieprzowiny z Polski wyniósł 325 tys. t – o 8% więcej niż rok wcześniej – mówi analityk. – Wzrost zapotrzebowania na rynku światowym, ale i poprawa sytuacji w Unii stymulowały wzrost cen również w III kwartale. Jak podał GUS, średnia cena w październiku br. wyniosła 5,02 zł/kg i była wyższa o 15% w porównaniu do analogicznego miesiąca 2015 r. oraz wyższa o 9% niż w październiku 2014 r. Wzrostowi cen skupu w II i III kwartale towarzyszył spadek cen pasz. W rezultacie zanotowano poprawę opłacalności chowu. Natomiast w IV kwartale ceny skupu zaczęły spadać, co było związane z czynnikami sezonowymi. Warto jednak zauważyć, że na początku grudnia wróciły powyżej poziomu 5 zł/kg, co świadczy o utrzymującym się wysokim popycie na wieprzowinę.

ceny wieprzowiny

Na ceny wieprzowiny w Polsce bardzo mocno wpłynęło pojawienie się wirusa ASF, a co za tym idzie masowe uboje trzody.

Liczba ubojów żywca wieprzowego w krajach UE w II kwartale 2016 r. zwiększyła się o 3,2% w porównaniu do poprzedniego kwartału, a wzrost ten był bardziej dynamiczny niż w I kwartale br. (o 0,7%). Wzrost ubojów miał ujście w eksporcie do Chin. Prawie wszystkie kraje UE odnotowały wtedy wzrost produkcji. Co bardzo ważne: wzrost produkcji był skutkiem wzrostu liczby ubijanych zwierząt, a nie był spowodowany wzrostem wagi ubijanych świń.

Warto jednak zauważyć, że na początku grudnia ceny wróciły powyżej poziomu 5 zł/kg, co świadczy o utrzymującym się wysokim popycie na wieprzowinę.

Grzegorz Rykaczewski, analityk z Banku Zachodniego WBK

W II połowie 2016 r. produkcja mięsa wieprzowego w krajach Unii spadała, bo redukowano pogłowie loch oraz prosiąt. Na przełomie maja/czerwca 2016 r. pogłowie loch u największych producentów wieprzowiny w UE  zmniejszyło się o 420 tys. szt.  Ogromne spadki macior zanotowano w Polsce (-150 tys. szt., Niemczech (-107 tys. szt.), Holandii (-53 tys. szt.) oraz we Francji (-29 tys. szt.) a nawet w Hiszpanii (o 34 tys. szt.). Na podstawie tych danych  Komisja Europejska prognozuje, że w 2016 r. produkcja netto mięsa wieprzowego w Unii zwiększy się tylko o 1,1% t.j. do 23 mln 616 tys. t. Warto podkreślić, że  w pierwszych 7 miesiącach 2016 r. unijny eksport wieprzowiny zwiększył się także, oprócz Chin, na inne ważne rynki, tj. do Japonii (+13%), na Filipiny (+26%), do Stanów Zjednoczonych (+31%) oraz do Wietnamu (+134%).

ceny wieprzowiny

Jak zmieniał się stan pogłowia trzody chlewnej w latach 2007–2016?

W II i III kwartale bieżącego roku na rynku wieprzowym ceny skupu rosły. W II kwartale rósł też popyt na mięso z Polski i UE w porównaniu do poprzedniego roku. Wzrosła również opłacalność produkcji wieprzowiny. Na początku IV kwartału cena skupu spadała, by wzrosnąć z kolei w okresie przedświątecznym.

Podsumowanie roku na przykładzie woj. podlaskiego

ceny wieprzowiny

Grzegorz Leszczyński, Prezes Podlaskiej Izby Rolniczej.

Na pytanie: czy można było zarobić na produkcji trzody chlewnej w 2016 w woj. podlaskim?, Grzegorz Leszczyński, Prezes Podlaskiej Izby Rolniczej, tak odpowiada: – W 2016 r. nie można było zarobić. Sytuacja kryzysowa trwa zresztą od 3 lat. W woj. podlaskim nastąpiło rozchwianie rynku. Była nawet taka sytuacja, że przez miesiąc tuczniki w ogóle nie były skupowane. W woj. podlaskim ceny skupu zawsze są trochę niższe, bo tu działają obostrzenia administracyjne i handlowe z powodu ASF. Niestety wciąż borykamy się z tym problemem, np. gospodarstwa muszą pamiętać o wymaganiach bioasekuracyjnych. Nie można żałować pieniędzy na bioasekurację, by nie rozlało się ASF na resztę kraju. Czekamy na obiecane pieniądze. Teraz skup jest zwiększony, ponieważ obostrzenia zostały zmodyfikowane, bo nie ma nowych ognisk ASF – wyjaśnia prezes PIR. –  Teraz przed świętami trochę ceny poszły w górę. Mimo że miecz ASF wisi nad nami, to sytuacja się normalizuje. Jest to wynikiem koordynacji działań wszystkich uczestników rynku, w tym rolnika i administracji – dodaje.

Mimo że miecz ASF wisi nad nami, to sytuacja się normalizuje. Jest to wynikiem koordynacji działań wszystkich uczestników rynku, w tym rolnika i administracji.

Grzegorz Leszczyński, Prezes Podlaskiej Izby Rolniczej

Prognoza produkcji wieprzowiny

– W I kw. 2017 r. można się spodziewać spadku cen, czego powodem będą czynniki sezonowe. Oczekujemy jednak, że w najbliższych miesiącach popyt na rynku światowym pozostanie wysoki, co będzie oddziaływało również na rynek Unii Europejskiej, w tym rynek krajowy. W rezultacie poziom cen będzie znacznie wyższy niż w analogicznym okresie 2016 r. – podkreśla Grzegorz Rykaczewski, analityk z Banku Zachodniego WBK. – Przy dobrej dostępności zbóż po tegorocznych zbiorach oraz ich niskich cenach, opłacalność produkcji trzody ulegnie poprawie w porównaniu do ubiegłego roku.  

Według październikowych prognoz FAO, w 2016 r. światowa produkcja wieprzowiny nieznacznie obniży się – o 0,6% do 116,5 mln t, co oznacza stagnację już drugi rok z rzędu.

ceny wieprzowiny

Jak zmieniały się ceny skupu trzody chlewnej w latach 2010–2016?

Główną przyczyną  jest wspomniany wcześniej spadek produkcji w Chinach. Więcej wyprodukuje natomiast Brazylia, Rosja, Kanada, USA Japonia oraz UE. Na znaczny wzrost eksportu mięsa wieprzowego z krajów UE i innych państw wpłynie zwiększony popyt na wieprzowinę na rynku światowym. [FAMMU/FAPPA]

Według prognoz USDA, w 2016 r. produkcja wieprzowiny w krajach Unii Europejskiej wzrośnie do rekordowego poziomu 23 mln 350 tys. t. Równie wysoki poziom produkcji utrzyma się także w 2017 r., i to pomimo malejącej liczby ubijanych zwierząt.

Tab. 1. Sytuacja na rynku wieprzowiny w UE (dane w tys. t) [źródło: USDA]
2014 2015 2016*
Produkcja 22,540  23,290 23,350
Eksport 2,166  2,389 2,900
Spożycie 20,390  20,913 20,062
*prognoza
ceny wieprzowiny 2016

Jak w latach 2014–2016 wygląda produkcja, spożycie i eksport wieprzowiny w Unii Europejskiej? (dane USDA)

Wzrost produkcji netto mięsa wieprzowego w Unii będzie pobudzany w 2017 r. eksportem do krajów trzecich oraz dobrą ceną rynkową. Nie nastąpi jednak powrót wieprzowiny UE na rynek rosyjski. Embargo będzie dalej utrzymane (wprowadzone w 2014 r.) do końca 2016 r., a także obejmie 2017 r. Jest to istotne, ponieważ przed embargiem Rosja była największym rynkiem zbytu na unijną wieprzowinę (świeża, chłodzona, produkty, tłuszcze, przetwory), gdzie trafiało 24% całego eksportu UE. Polska znajdowała się na 6 miejscu głównych dostawców z UE obok: Niemiec, Danii, Hiszpanii, Francji i Holandii. Import mięsa wieprzowego do UE można określić jako znikomy, bo w 2016 r., jak i w 2017 r., wyniesie on ok. 13 tys. t.

 

Zobacz koniecznie: Spożycie mięsa w Polsce: jak zmienia się konsumpcja wieprzowiny?

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *