Ceny wieprzowiny: dlaczego w sierpniu były niższe?

Jakie były ceny wieprzowiny na przełomie lipca i sierpnia? Co wpłynęło na ich obniżki?

Aktualności cenowe

W lipcu było ciepło, więc sprzedaż wieprzowiny rosła. Jednak z końcem miesiąca ceny zaczynały się zmieniać.

– Ostatni tydzień lipca przyniósł obniżkę cen w skupie trzody chlewnej. Średnia cena w zakładach monitorowanych przez MRiRW wyniosła 5,36 zł/kg, wobec 5,39 zł/kg tydzień wcześniej. Prawdopodobnie jest to jedynie korekta – analizuje Grzegorz Rykaczewski z Banku Zachodniego WBK.

Pod koniec III kwartału ceny zaczną spadać, kształtując się w IV kwartale na poziomie wyższym niż w analogicznym okresie 2015 r.

Grzegorz Rykaczewski,Bank Zachodni WBK

Na początku sierpnia zła pogoda (ochłodzenie i deszcze) nie sprzyjała grillowaniu, co odbiło się na cenach wieprzowiny. Najbardziej spadła cena karkówki. Półtusze wieprzowe w klasie E kosztowały średnio 6,5–7,9 zł/kg, boczek 6,5–9,3 zł/kg, szynka 8,5–11,9 zł/kg, łopatka 9,4–9,9 zł/kg, schab 12,5–13,4 zł/kg karkówka 12,6–12,8 zł/kg. Mniejsza produkcja kiełbas i dań gotowych spowodowała spadek cen mięsa drobnego (2,25–10,5 zł/kg). Oferty sprzedaży słoniny to 1,5–3,6 zł/kg, smalcu 3,3–3,6 zł/kg a ceny te poszły w górę (12.08).

– Trend wzrostowy cen utrzyma się w sierpniu, choć dynamika wzrostu będzie niższa niż w poprzednich miesiącach. Pomimo spadku średnia cena była o 21% wyższa niż rok wcześniej oraz o 4% wyższa od średniej z tych samych tygodni w latach 2011–2015. Powoli zbliżamy się do sezonowego szczytu cen. Pod koniec III kwartału ceny zaczną spadać, kształtując się w IV kwartale na poziomie wyższym niż w analogicznym okresie 2015 r. – prognozuje Grzegorz Rykaczewski.

ceny wieprzowiny

Na początku sierpnia zła pogoda (ochłodzenie i deszcze) nie sprzyjała grillowaniu, co odbiło się na cenach wieprzowiny.

Ceny skupu żywca

W połowie sierpnia odnotowano stabilną sytuację tak w Niemczech jak i u nas. Ceny skupu (17.08) kształtowały się następująco:

Tuczniki wg wbc (zł/kg)
S 6,45–7,00
E 6,15–6,90
U 5,65–6,60
R 5,05–6,20
O 4,35–5,30
P 4,15–4,90

Obserwowane w 2016 r. wzrosty cen skupu żywca, przy utrzymujących się na relatywnie niskim poziomie cenach zbóż, pozwoliły na poprawę opłacalności produkcji trzody. Jest to szczególne istotne, ze względu na fakt, że lata 2014–2015 były pod tym względem bardzo trudne dla rolników. Istotną kwestią jest poziom cen zbóż po tegorocznych żniwach. Gdyby pozostały one na niskim poziomie, pojawi się realna szansa na zmniejszenie dynamiki spadku krajowego pogłowia trzody – podaje analityk Banku Zachodniego WBK.

ceny wieprzowiny

Trend wzrostowy cen utrzyma się w sierpniu, choć dynamika wzrostu będzie niższa niż w poprzednich miesiącach.

fot. Fotolia

Ceny skupu wieprzowiny są w Polsce zróżnicowane obszarowo. Dodatkowym elementem zróżnicowania cen są strefy zagrożenia ASF. Na początku sierpnia odnotowano nowe ogniska wirusa ASF. Największe ograniczenia w skupie ma 3 strefa – niebieska.

– Nawet dokładnie nie wiem, ile wynoszą ceny skupu w centralnej Polsce, ale myślę, że poziom jest satysfakcjonujący. My w strefie niebieskiej mamy szczególnie trudną sytuację. Nie ma sprzedaży poza strefę. Tu znajduje się około kilkanaście, kilkadziesiąt sztuk trzody chlewnej. Cena jest ceną wewnętrzną i jest tu znacznie niższa, bo ok. 6 zł  za wbc. W różnych rejonach różnie się ona kształtuje. W czerwonej strefie w ogóle nie skupuje się świń – mówi pan Jan, rolnik z gm. Sarnaki, Podlaskie Zrzeszenie Producentów Trzody Chlewnej.

 Produkcja mięsa wieprzowego dla UE

My w strefie niebieskiej mamy szczególnie trudną sytuację. Nie ma sprzedaży poza strefę.

pan Jan, rolnik z gm. Sarnaki, Podlaskie Zrzeszenie Producentów Trzody Chlewnej

Lipcowa, krótkoterminowa prognoza dla UE zakłada, że produkcja wieprzowiny w 2016 r. obniży się o 0,2% w skali roku, czyli do 23 mln 384 tys. t. W 2017 r. nastąpi wzrost o 0,8% do poziomu 23 mln 561 tys. t. Stado reprodukcyjne świń w UE zmniejszy się w ciągu 2016 r. o 1,7% (w Polsce w pierwszych 3 miesiącach nastąpił spadek liczebności stada loch o 15%). Według wstępnych wyników spisu pogłowia z maja br., liczebność stada trzody chlewnej u największego producenta wieprzowiny w UE – w Niemczech – obniżyła się w skali roku o blisko 4% do ok. 27 mln szt. Jest to najniższy stan pogłowia od 5 lat. Najbardziej spadła liczba loch – o 6%. Może to spowodować kolejne obniżenie podaży mięsa wieprzowego w dalszej części roku (FAMMU/FAPPA, 12.08).

Spożycie wieprzowiny

Produkcję i sprzedaż wieprzowiny kształtuje również spożycie wieprzowiny, które na jednego mieszkańca UE w 2015 r. wzrosło w skali roku o 2,5% (o 1,1 kg) do 41,7 kg. Biorąc pod uwagę perspektywy wzrostu eksportu i odbudowy cen wieprzowiny, w 2016 r. konsumpcja prawdopodobnie obniży się o 1,8% do 40,9 kg, a w 2017 r. ustabilizuje się zgodnie z tendencją obserwowaną w ciągu ostatnich 10 lat (FAMMU/FAPPA, 12.08).

 

Zobacz również: Ile stracili producenci wieprzowiny przez ASF?

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *