Ceny żywca 2023. Takich cen wieprzowiny dawno nie było!

Ceny żywca 2023 w Polsce osiągnęły jeden z najwyższych poziomów w Europie. Obecnie kilogram wcb jest wyższy o 20 eurocentów niż w Niemczech. Sytuacja ta wynika z niskiej podaży żywca i jednocześnie wysokiego popytu.
Ceny żywca 2023 okazują się trudne do akceptacji dla zakładów przetwórczych, które chciałyby wykorzystać pełnie swoich mocy przerobowych. Jednocześnie obecny wysoki poziom cen może utrudnić w przyszłości konkurencję na rynkach dalekowschodnich z mięsem z Ameryk. A ponowne zdobycie raz utraconych rynków może okazać się bardzo kosztowne.
Spis treści
Rynek krajowy — ceny żywca 2023
Ceny żywca netto na początku bieżącego (26.) tygodnia wahały się w następujących przedziałach:
- 8,40 do maksymalnie 9,80 zł/kg w wadze żywej;
- 10,80–11,90 zł/kg na wbc w klasie E.
Stawki te dotyczą ubojni, zakładów mięsnych oraz innych źródeł krajowych. W stosunku do poprzednich notowań (z 19 czerwca 2023 r.) cena żywca wzrosła średnio o 0,06 zł/kg, choć ceny minimalna i maksymalna wzrosły odpowiednio o 0,10 i 0,20 zł/kg. Z kolei średnia cena klasy E wzrosła zaledwie o 1 grosz/kg, jednakże w porównaniu do poprzedniego zestawienia stawki minimalna i maksymalna spadły odpowiednio o 0,20 i 0,60 zł/kg.
Ceny macior w skupach wahają się w granicach 5,30–7,50 zł/kg, zaś średnia cena wynosi 6,32 zł/kg. W stosunku do ubiegłego tygodnia jest to wzrost o 0,02 zł/kg.
Cena trzody za granicami Polski
W Niemczech gwałtowny wzrost cen trzody chlewnej mógł zaskoczyć nie tylko rolników. Przetwórcy do samego końca opierali się wyższym cenom trzody chlewnej, spodziewając się utrzymania ich na stałym poziomie. Jednak teraz ceny idą ostro w górę a przyczyną, podobnie jak w Polsce, jest bardzo mała podaż. Teraz rynek zadaje sobie pytanie, czy wszyscy rzeźnicy zaakceptują wyższe ceny.
Pomimo trwających wakacji, niewielka wciąż podaż świń rzeźnych nie wystarcza, aby w pełni pokryć zapotrzebowanie firm ubojowych. W konsekwencji ceny rosną w nowym tygodniu, mówi Stowarzyszenie Grup Producenckich, wyjaśniając skok cen.
Na początku wakacji doświadczamy spadku popytu na mięso. Zaspokaja go równie mała podaż żywca wieprzowego, która jest jednak wystarczająca do sprzedaży mięsa — powiedział Robert Elmerhaus z Tönnis Agrarblog.
Rynek żywca pod presją niskiej podaży
Jednak rynek żywca okazuje się wąskim gardłem w całej Europie. Jak informuje Interessengemeinschaft der Schweinhalter (ISN) w swoim aktualnym raporcie rynkowym:
Napięta sytuacja podażowa przejawia się w znacznym spadku wagi ubojowej w wielu krajach UE. Ubojnie i zakłady rozbioru mięsa w różnych krajach mają trudności z wykorzystaniem mocy produkcyjnych .
Ponadto przy utrzymującej się dość wysokiej temperaturze bardzo prawdopodobne są dalsze redukcje podaży żywca. Niektóre firmy ubojowe najprawdopodobniej zareagują skróceniem dziennego czasu pracy lub ograniczeniem dni uboju, uważa ISN. Inne być może zagrają cenami.
Ceny trzody chlewnej w Niemczech rosną o 7 centów na kg
Od 28 czerwca do 5 lipca VEZG podał cenę trzody chlewnej w wysokości 2,50 euro za punkt indeksowy. W porównaniu do poprzedniego notowania ceny wzrosną o 7 centów na kilogramie. Przedział cen wynosi od 2,43 do 2,50 euro za kg.
Średnią wagę ubojową określono na 96,7 kg. Stanowi to spadek o 0,1 kg w porównaniu z poprzednim tygodniem i sugeruje dalszy spadek podaży żywca.
Czytaj również: Wnioski o dopłaty dla hodowców drobiu. Kiedy upływa termin?
Źródło: ewgt.com.pl
