Jakie będą detaliczne ceny żywności i ceny surowców rolnych?

W 2017 r. mają być droższe tłuszcze, artykuły mleczne, w tym głównie masło i sery dojrzewające, słodycze oraz mięso wieprzowe i jego przetwory. W II kwartale br. jest spodziewane ożywienie popytu i zwiększenie sprzedaży detalicznej oraz cen żywności. Dla agroFaktu wypowiadają się eksperci.

Wyższe ceny skupu trzody chlewnej i mleka

Marta skrzypczak o rynku trzody chlewnej i mleka

Marta Skrzypczyk, starszy ekspert ds. analiz sektorowych i rynków rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas

W I kwartale br. sytuacja na rynku rolnym była dość mocno zróżnicowana. Przeciętne ceny skupu trzody chlewnej i mleka były o ponad 20% wyższe niż w I kwartale 2016 r.mówi Marta Skrzypczyk, starszy ekspert ds. analiz sektorowych i rynków rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas. Z jej analiz wynika, że nieznacznie droższa była także pszenica i żyto. Natomiast ceny kukurydzy kształtowały się na poziomie o ok. 10% niższym wobec ub. r. Tańszy był też drób –  kurczęta o kilka procent, zaś indory o ok. 15%.

Bez większych zmian na rynku zbóż

ceny żywności

Ceny produktów zbożowych

Jeżeli chodzi o zboża, to maj-czerwiec 2017 r. prawdopodobnie nie przyniosą większych zmian na rynku. Ze względu na wysoki eksport i uszczuplone zapasy, spodziewamy się, że ceny zbóż w kraju, zwłaszcza pszenicy konsumpcyjnej, mogą lekko rosnąć – prognozuje M. Skrzypczyk, ekspert BGŻ BNP Paribas.W drugiej połowie roku dużo będzie zależało od zbiorów, które na razie zapowiadają się dość dobrze. Na świecie jednak jest przewidywany niewielki spadek produkcji, co może działać w kierunku podwyżek. Większe mają być natomiast zbiory soi i rzepaku, co powoduje, że obecnie ceny oferowane za rzepak ze zbiorów w 2017 r. wynoszą ok. 1500-1550 zł/t – dodaje.

Większe zapotrzebowanie na pasze

olejniczak o cenach warzyw

dr Wojciech Olejniczak, dyrektor Działu Biznesu Agro Alior Bank

Zbiory zbóż w Polsce szacowane są na ok 30 mln t. Popyt krajowy rośnie, głównie ze względu na zapotrzebowanie paszowe, które jest głównym czynnikiem wzrostu. Rozpoczęte inwestycje w produkcję trzody chlewnej będą decydować o rosnącym zapotrzebowaniu na pasze ocenia sytuację rynkową dr Wojciech Olejniczak, dyrektor Działu Biznesu Agro Alior Bank.

 

Ceny żywca na wysokim poziomie

Ceny surowców pochodzenia mięsnego

Ceny surowców pochodzenia mięsnego

Jeżeli chodzi o rynek surowców pochodzenia zwierzęcego, to zarówno ceny mleka jak i żywca wieprzowego będą utrzymywały się na relatywnie wysokim poziomie. Dopiero pod koniec roku, na skutek zwiększenia produkcji trzody, być może zaczną rysować się tendencje spadkowe ich cen, ale nie powinny być one silne – prognozuje M. Skrzypczyk z BGŻ BNP Paribas. Jej zdaniem, w przypadku sektora drobiowego ceny żywca prawdopodobnie pozostaną na niewysokich poziomach. Z drugiej strony, dobre wyniki eksportowe w pierwszych miesiącach 2017 r. mogą być czynnikiem wspierającym ceny skupu kurcząt brojlerów w naszym kraju. Podkreśla, że dużym czynnikiem niepewności pozostaje sytuacja związana z występowaniem grypy ptaków w kilkunastu krajach europejskich. Z jednej strony, jest to czynnik obniżający ceny, gdyż powoduje zamknięcie niektórych rynków pozaunijnych na import z UE, a z drugiej strony – możliwe ograniczenia w produkcji oraz i tak już niski poziom cen w 2016 i początku 2017 roku są czynnikami przeciwdziałającymi dalszym spadkom.

Analiza spadku cen mleka

Dynamika cen nabiału

Dynamika cen nabiału

W sezonie letnim możliwy jest sezonowy spadek ceny mleka. Obecnie jednak jesteśmy w początkowym okresie 2-3-letniego cyklu zwyżkowego cen mleka. Dlatego wysoki poziom cen z tendencją wzrostową powinien utrzymać się jeszcze przez ok 1,5 r. Do końca 2018 r. ceny mleka powinny być wysokie – prognozuje dr Wojciech Olejniczak ekspert Alior Bank.Nastroje w branży mleczarskiej są optymistyczne, wzrasta zatrudnienie w zakładach przetwórczych – analizuje sytuację rynkową.

Ceny żywności – droższe: tłuszcze, artykuły mleczarskie…

Dynamika cen tłuszczów

Dynamika cen tłuszczów

W marcu br. ceny żywności i napojów bezalkoholowych były przeciętnie o 3,1% wyższe niż w tym samym czasie 2016 r. Wzrost cen towarów i usług konsumpcyjnych wyniósł 2%, w tym wzrost cen żywności wyniósł 3,4% – wynika z analiz Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ).

 

 

prof. Krystyna Świetli

prof. Krystyna Świetlik, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej

– W marcu najbardziej, bo o 16,6% podrożał cukier. O wzroście cen tłuszczów o 11,4% zadecydował wzrost cen masła o 21,3% analizuje prof. Krystyna Świetlik z  IERiGŻ. – Za artykuły mięsne konsumenci płacili średnio o 4,1% więcej niż przed rokiem. Istotny, o 4,5% wzrost cen ryb i owoców morza był efektem wzrostu cen ryb wędzonych o 8,4% i świeżych o 5,9%. – dodaje. Z jej analiz wynika, że ceny mięsa wieprzowego zwiększyły się o 8,9%, wołowego o 2,1%, a drobiowego o 0,7%. Łączne ceny owoców i przetworów owocowych zwiększyły się o 3,7%. Wzrostowi cen owoców cytrusowych o 4,3% towarzyszył spadek cen bananów o 7,7% i jabłek o 6,3%. Wzrost cen pieczywa i produktów zbożowych wyniósł 1,6%, w tym pieczywa 2,0%, mąki 1,9%, kasz 1,8%, ryżu 1,4%, a makaronów 0,8%. Ceny dżemów, marmolad i miodu zwiększyły się o 2,2%, a czekolady i wyrobów cukierniczych o 0,9%. Spośród produktów zaliczanych do napojów bezalkoholowych najbardziej, bo o 3,6% podrożało kakao i czekolada w proszku. Ceny herbaty wzrosły o 2,7%, kawy o 1,6%, soków owocowych o 1,9%, a wód mineralnych o 0,3%.

Jak wygląda porównanie cen aktualnych z zeszłorocznymi?

Natomiast w porównaniu z poprzednim miesiącem,  w marcu 2017 r. ceny żywności i napojów bezalkoholowych obniżyły się o 0,4%, po wzroście w styczniu i lutym odpowiednio o 1,8 i 1,0%. Ceny żywności zmalały o 0,5%. Najbardziej, bo o 5,4% spadły ceny warzyw, w tym warzyw świeżych o 9,1%, przy wzroście cen ziemniaków o 4,5%. Obniżyły się ceny ryżu o 1%, mięsa wieprzowego o 0,8%, dżemów, marmolad i miodu o 0,6%, mleka spożywczego pitnego o 0,4%, masła o 0,2% oraz ryb i owoców morza, serów dojrzewających, jaj i margaryn po 0,1%. Na takim samym, jak miesiąc wcześniej, poziomie utrzymały się ceny makaronów, wędlin i cukru. Wzrosły natomiast ceny mięsa drobiowego o 3,0% i wołowego o 0,3%, tłuszczów wieprzowych o 1,1%, mąki o 0,6% oraz pieczywa i twarogów po 0,2% – wynika z analiz IERiGŻ.

W marcu br., w porównaniu z marcem ub. r., artykuły mleczarskie były średnio o 3,6% droższe niż przed rokiem, głównie za sprawą znaczącej zwyżki cen serów dojrzewających o 5,9%, jogurtów o 5,3% i śmietany o 4,5% – analizuje prof. K. Świetlik.Ceny mleka w proszku wzrosły o 2,9%, napojów mlecznych, serków twarogowych smakowych i deserów mlecznych o 2,4%, twarogów o 1,7%, a mleka świeżego o 1,3% – dodaje. Jednocześnie podkreśla, że w br. w porównaniu z marcem 2016 r. pogorszyły się uwarunkowania rynkowe dla nabywców żywności.

Można przypuszczać, że w II kwartale br. nastąpi ożywienie popytu i zwiększenie sprzedaży detalicznej żywności w stosunku do analogicznego okresu ub. r.

prof. K.Świetlik

Wspomniane wcześniej zmiany na rynku surowców rolnych nie pozostają bez wpływu na detaliczne ceny żywości. Spodziewamy się, że w tym roku droższe niż rok wcześniej będą tłuszcze, artykuły mleczne, w tym głównie masło i sery dojrzewające, słodycze oraz mięso wieprzowe i jego przetworyprognozuje M. Skrzypczyk, ekspert BGŻ BNP Paribas.

Można przypuszczać, że w II kwartale br. nastąpi ożywienie popytu i zwiększenie sprzedaży detalicznej żywności w stosunku do analogicznego okresu ub. r. Wskazują na to wyniki badań koniunktury konsumenckiej i gospodarczej prowadzonych przez GUS i NBPprognozuje prof. K. Świetlik z IERiGŻ.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *