Choroba obrzękowa u trzody chlewnej
Spis treści
Choroba obrzękowa zależy w dużej mierze od sposobu żywienia trzody chlewnej. To choroba zakaźna, lecz nie zaraźliwa. Co jeszcze trzeba o niej wiedzieć?
Choroba obrzękowa wywoływana jest przez toksyny werotoksycznych szczepów bakterii E. coli. Występują one powszechnie w chlewni, gdyż tworzą u zdrowych zwierząt florę fekalną. Do zakażenia chorobą obrzękową dochodzi zwykle od 7 do 14 dni po odsadzeniu prosiąt.
Choroba obrzękowa jest infekcją mało zaraźliwą. Zachorowalność w stadzie wynosi ok. 15%.
Objawy choroby obrzękowej
Charakterystycznymi objawami są obrzęki czoła, nosa, powiek, a także w żołądku i jelitach. Jednak pierwszym typowym symptomem występującym u części chorych zwierząt jest krótkotrwała biegunka. Prosięta również tracą apetyt. Następstwem tego są duszności i ogólne problemy z oddychaniem. Młode osobniki chrapliwie kwiczą oraz otwierają jamę ustną. U prosiąt w miarę rozwoju choroby pojawiają się konwulsje, niedowłady oraz porażenia kończyn. Występują również obrzęki powiek oraz innych narządów. W końcowym etapie zakażenia u zwierząt widoczne są objawy śpiączki.
Choroba obrzękowa jest infekcją mało zaraźliwą. Zachorowalność w stadzie wynosi ok. 15%. Niestety śmiertelność chorych osobników jest bardzo wysoka i sięga blisko 90% osobników!
Jakim hodowlom zagraża choroba obrzękowa?
Choroba obrzękowa występuje zwykle w małych i średnich gospodarstwach towarowych. W momencie pojawienia się pierwszych objawów choroby, hodowca nie może jednak stosować antybiotyków! Spowodowane jest to tym, że w organizmie chorego osobnika działają już toksyny bakterii, a nie same patogeniczne E. coli. Dlatego stosowanie farmaceutyków to rzecz zbędna i nieefektowna. Zresztą każde działanie podjęte po zdiagnozowaniu choroby jest spóźnione oraz nieskuteczne.
Podstawowym czynnikiem rozwoju tej choroby są błędy żywieniowe, które popełnione zostały w okresie przed i po odsadzeniu. Prosięta w każdym etapie swojego życia muszą mieć odpowiednio zbilansowaną dietę, a kojce dla nich przeznaczone powinny być jak najlepiej przygotowane.
Zobacz koniecznie: Intensywne żywienie świń: kiedy i czy się opłaca?