Choroba pęcherzykowa świń: jak sobie z nią radzić?

Choroba pęcherzykowa świń: jak sobie z nią radzić?

Choroba pęcherzykowa trzody chlewnej to niezwykle zakaźna, wirusowa choroba. W Polsce jest zwalczana z urzędu i nie podlega szczepieniom!

Choroba pęcherzykowa trzody chlewnej to niezwykle zakaźna, wirusowa choroba. Na terenie Polski jest zwalczana z urzędu i nie podlega szczepieniom! Jak się objawia?

Choroba pęcherzykowa, w skrócie nazywana SVD, jest wywoływana przez wirus z rodzaju Enterovirus z rodziny Picornaviridae. Wirus ten jest wrażliwy na wysoką temperaturę. Natomiast solenie, wędzenie, peklowanie go nie zabija. Również odporny jest na działanie czynników zewnętrznych praz zmienne odczyny pH.

Źródłem infekcji choroby pęcherzykowej są przede wszystkim zakażone zwierzęta, ich kał oraz zarażone wirusem SVD odpady. Namnaża się on w miejscach, przez które wniknął do komórki nabłonka. Tworzą się tam liczne pęcherzyki pierwotne. W sytuacji przełamania odporności miejscowej przenika do krwi zainfekowanego osobnika. Tam rozprzestrzenia się po całym organizmie zwierzęcia, powodując powstanie pęcherzy wtórych na skórze koronek, szparach międzyracicowych, gruczole mlekowym a także w jamie ustnej.

Choroba pęcherzykowa w Polsce jest zwalczana z urzędu. Nie wolno szczepić chorych zwierząt.

Jak objawia się choroba pęcherzykowa świń?

Okres inkubacji choroby pęcherzykowej trwa zwykle od 3 dni do 14 dni. Charakterystycznym objawem klinicznym tej choroby są pęcherze pojawiające się na tarczy ryja, w okolicach jamy ustnej, na koronkach i piętkach racic, w obrębie szpary międzyracicowej, jak również na skórze śródstopia i śródręcza. U loch prośnych, oproszonych oraz tuczników występują objawy nerwowe, takie jak ruchy menażowe. Chore zwierzęta atakują i gryzą przeszkody. Dochodzi do wiosłowania i porażenia kończyn, które często prowadzi do śmierci osobnika. Wzrasta temperatura ciała świni do 39,8–42°C. U loch będących w ciąży wielokrotni dochodzi do ronień.

Choroba pęcherzykowa w Polsce, według rozporządzenia ministra rolnictwa z dnia 30 lipca 1971 r., jest zwalczana z urzędu. Nie wolno szczepić chorych zwierząt. W momencie wystąpienia tej choroby należy ją bezzwłocznie zgłosić do lekarza weterynarii.

 

Zobacz też: Choroba Glassera: jakie są jej objawy?

Skład paszy dla tuczników istotny w dążeniu do wyników produkcyjnych

W celu osiągnięcia zadowalających wyników produkcyjnych warto położyć nacisk na dobór odpowiednich pasz dla naszej trzody chlewnej.

17 sierpnia 2017

Szkoda wyrządzona przez zwierzę to problem właściciela

Szkoda wyrządzona przez zwierzę często wiąże się z dużymi kosztami. Przeczytaj jak sobie wtedy poradzić i skąd wziąć pieniądze na zniwelowanie strat

18 sierpnia 2017

Programowanie żywieniowe dla cieląt

Uzyskane udoskonalenie potencjału produkcyjnego zwierząt gospodarskich wymaga stałej pracy nad poprawą warunków, w których są utrzymywane zwierzęta.

12 sierpnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij