Choroby grzybowe na liściach cebuli — jak rozpoznać i zwalczać?

Choroby grzybowe oraz grzybopodobne, które atakują głównie liście cebuli to przede wszystkim: alternarioza, stemphylium i mączniak rzekomy. Podpowiadamy, jak je rozpoznać i zwalczać, aby nie stracić upraw.

W walce z grzybami, które atakują liście cebuli, ważne jest szybkie rozpoznanie problemu i skuteczne działanie. Dużą rolę odgrywać będą tu środki chemiczne, stosowane jako regularna ochrona pola. Rozwijające się choroby grzybowe wpływają negatywnie na jakość i ilość plonów, a przez to na wyniki ekonomiczne.

Reklama

Alternarioza na plantacjach cebuli

Sprawcą alternariozy jest grzyb Alternaria sp. z rodziny Pleosporaceae. Patogen ten poraża również pory i czosnek. Do infekcji dochodzi zwykle w drugiej połowie lata w okresach ciepłej i wilgotnej pogody. Szybki rozwój i rozprzestrzenianie się alteranriozy następuje podczas opadów deszczu i nawadniania plantacji cebuli. Najbardziej podatne na infekcje są starsze liście.

Pierwsze objawy alternariozy cebuli to początkowo żółte lub jasno-brązowe, lekko wodniste plamy. Pojawiają się na powierzchni szczypioru. Z czasem plamy te powiększają się i przybierają brązowo-fioletowe zabarwienie. Choroba prowadzi do wczesnego zamierania liści. Objawy alternariozy obserwujemy również na łuskach cebuli, gdy te pękają i pokrywają się ciemnymi plamami. Takie cebule nie nadają się do przechowywania.

Największa szkodliwość choroby występuje na plantacjach cebuli nasiennej w okresie kwitnienia i dojrzewania torebek nasiennych oraz na cebuli konsumpcyjnej w fazie przedzbiorczej. Aby ograniczyć tę i inne choroby grzybowe na cebuli, należy prowadzić regularną ochronę środkami chemicznymi.

Choroby grzybowe cebuli — stemphylium

Ta choroba grzybowa cebuli wywołana jest przez grzyb Stemphylium vesicarium z rodziny Pleosporaceae. Rozwojowi choroby sprzyja niska wilgotność powietrza i wysoka temperatura. Pierwsze objawy stemhpylium to zasychanie wierzchołków liści. Bardzo często mogą być mylone z fitotoksycznością lub uszkodzeniem przez herbicydy. Następnie na szczypiorze pojawiają się jasno-kremowe smugi. Z czasem plamy ciemnieją i wydłużają się. Przy sprzyjających warunkach pogodowych choroba może doprowadzić do przedwczesnego zaschnięcia szczypioru, co zmniejsza powierzchnię asymilacyjną roślin. Prowadzi to do obniżenia plonu.

Mączniak rzekomy najgroźniejszą chorobą cebuli

Sprawca choroby to patogen bezwzględny Peronospora destructor z rodziny Peranosporaceae. Bez wątpienia mączniak rzekomy jest najgroźniejszą chorobą cebuli. Optymalne warunki do jej rozwoju to temperatura 10–14°C i wysoka wilgotność powietrza 98–100%.

Głównym źródłem choroby w nowym okresie wegetacyjnym są:

  • porażone cebule nasienne;
  • cebule z dymki;
  • resztki cebul, które zostały po zeszłorocznej uprawie.

Pierwsze objawy to jasnozielone lub zielonożółte, drobne plamy. Z czasem stopniowo powiększają się i przy silnym porażeniu pokrywają znaczną część liści. W okresie wilgotnej pogody na plamach pojawia się szarofioletowy nalot trzonków i zarodników konidialnych patogena. Porażone liście oraz pędy żółkną i przedwcześnie zasychają. W warunkach atmosferycznych sprzyjających rozwojowi choroby szkody w plonie cebuli konsumpcyjnej mogą dochodzić do 30%. Natomiast w cebuli nasiennej nawet do 50%.

Pokrótce w celu ograniczenia wystąpienia mączniaka rzekomego na cebuli należy:

  • likwidować pierwotne źródła choroby;
  • nie dopuszczać do zakwaszenia uprawy;
  • nie zwiększać wilgotności powietrza.

O innych chorobach cebuli, a także o chorobach i szkodnikach warzyw innych gatunków przeczytasz w dziale: warzywa polowe.

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *