Zwalczanie mączniaka w jęczmieniu jarym

Jęczmień jary mimo krótkiego okresu wegetacji jest narażony na infekcje ze strony wielu patogenów. Jedną z najczęściej spotykanych chorób na jęczmieniu jarym jest mączniak prawdziwy zbóż i traw. Jak więc pozbyć się tej choroby jęczmienia jarego?

Rozwój choroby może doprowadzić nawet do strat rzędu 35%. Jęczmień jary silnie reaguje na infekcje mączniaka, dlatego konieczne jest jak najszybsze ograniczenie choroby. Jak skutecznie zahamować rozwój mączniaka prawdziwego w jęczmieniu jarym?

Reklama

Mączniak prawdziwy zbóż i traw w natarciu

Sprawcą tej choroby jęczmienia jest pasożyt bezwzględny Blumeria graminis. Co gorsza, gatunek wytworzył formy specjalne B. graminis f. sp. hordei, które są przystosowane do porażania tylko i wyłącznie jęczmienia. Zagrożenie mączniakiem w uprawie jęczmienia jarego występuje już w fazie krzewienia. Największa presja mączniaka występuje w okresie majowym i trwa do początku czerwca. Pojawienie się choroby na liściu flagowym oraz kłosie obniża plon i jakość uzyskanego ziarna.

Szkodliwość mączniaka prawdziwego zbóż i traw w uprawie jęczmienia jarego

Rozwój tej choroby jęczmienia jarego prowadzi do zajęcia powierzchni liści przez charakterystyczny biały, mączysty nalot grzybni. Początkowo objawy powstają w dolnym piętrze roślin. Następnie zajmują wyżej znajdujące się fragmenty roślin jęczmienia. Powstałe objawy mogą różnić się w zależności od uprawianej odmiany. Z czasem nalot staje się filcowaty, a na jego powierzchni uwidaczniają się czarne punkty. Są to kleistotecja. W okresie jesiennym stanowią zagrożenie również dla uprawianych ozimin.

jęczmień uprawa ochrona

Największa presja tej choroby w uprawie jęczmienia jarego jest w okresie majowym i trwa do początku czerwca

fot. AgroFakt.pl

Kiedy mączniak prawdziwy zbóż i traw atakuje jęczmień jary?

B. graminis jest trudnym przeciwnikiem. Dokonuje bowiem infekcji jęczmienia w szerokim zakresie temperatur (5–30°C) oraz w warunkach wysokiej wilgotności. W dodatku patogen ten nie potrzebuje nawet kropli wody do skiełkowania. Progi szkodliwości tej choroby dla jęczmienia jarego są następujące:

  • faza krzewienia: 25–35% roślin z pierwszymi objawami porażenia,
  • faza strzelania w źdźbło: 10% roślin z pierwszymi objawami porażenia.

Jak zwalczyć mączniaka prawdziwego w jęczmieniu jarym?

Najlepszym wyborem jest fungicyd Kendo 50 EW. Produkt stosuje się zapobiegawczo oraz interwencyjnie. Termin stosowania to początek fazy strzelania w źdźbło do końca fazy kłoszenia (BBCH 30–59). Wielotorowe działanie Kendo 50 EW zwalcza patogeny obecne w roślinie, ale dodatkowo zabezpiecza przed rozwojem nowych infekcji. Ponadto systemiczne działanie środka chroni nowe przyrosty roślin. Dużą zaletą Kendo 50 EW jest możliwość stosowania środka niezależnie od panujących warunków pogodowych. Błyskawicznie wnika do wnętrza roślin i już po 1. godzinie od wykonania zabiegu jest odporny na zmywanie, a co więcej efekt działania fungicydu utrzymuje się aż do 6 tygodni.

Inne choroby jęczmienia jarego

W uprawie jęczmienia jarego środek Kendo 50 EW ogranicza również występowanie następujących chorób: plamistość siatkowa liści jęczmienia, rdza jęczmienia i rynchosporioza zbóż. Kendo 50 EW to dokonały partner do mieszanin. Przy stosowaniu zapobiegawczym zaleca się dawkę 0,1–0,15 l/ha. Z kolei w momencie zauważenia pierwszych objawów odpowiednią dawką będzie 0,2–0,3 l/ha. Kendo 50 EW to specjalista od zwalczania mączniaka prawdziwego w zbożach i nie tylko.

Prezentowane informacje w zakresie środków ochrony roślin zawarte w serwisie www.agrofakt.pl nie zawierają pełnej treści etykiet-instrukcji stosowania. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.

Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *