Choroby nieinfekcyjne kalafiorów i brokułów

Czynniki powodujące choroby nieinfekcyjne kalafiorów i brokułów na ogół powodują obniżenie plonu jakościowego. Prowadzi to do tego, że uszkodzone roże są niehandlowe. Jak walczyć z takimi schorzeniami?

Istotny wpływ na anomalie wzrostu kalafiorów i brokułów mają czynniki środowiskowe, takie jak temperatura, woda, światło, jak również nieodpowiedni skład makroelementów. Te niekorzystne czynniki powodują zmiany we wzroście i rozwoju roślin, a w konsekwencji ograniczają plonowanie.

Reklama

Choroby nieinfekcyjne kalafiorów i brokułów – objawy

  • Brzegowe zamieranie liści sercowych kalafiora (tipburn).
    Choroba występuje w różnym stadium wzrostu roślin. Na obwodzie najmłodszych liści sercowych tworzą się jasnobrązowe nekrozy, stopniowo czerniejące. Przyczyną tej nieinfekcyjnej choroby jest deficyt wapnia w najmłodszych częściach rośliny. Sprzyjają jej również stresowe warunki wzrostu w okresie wegetacji.
  • Puste komory głąba brokułu

    Puste komory głąba brokułu

    Puste komory głąba kalafiora i brokułu.
    Tworzą się jamy wewnątrz głąba. Chorobie sprzyja obfite nawożenie azotem i potasem, wysoka temperatura, małe zagęszczenie roślin na jednostce powierzchni oraz deficyt boru.

  • Guzikowatość róży kalafiora i brokułu.
    Chorobę powoduje niedobór azotu oraz czynniki stresowe (np. susza), która objawia się powstawaniem małych, rozpierzchłych róż.
  • Przebarwienia róż kalafiora.
    Fioletowe i inne przebarwienia wynikają z niskiej temperatury w okresie rozrastania się róż.

Występowanie zaburzeń fizjologicznych na świecie

Choroby nieinfekcyjne na kalafiorach i brokułach obserwowane są na całym świecie, zwłaszcza te powodowane przez anomalia pogodowe. W niektórych przypadkach zmian pogodowych i przy nieodpowiedniej agrotechnice, straty powodowane przez czynniki abiotyczne mogą być znaczące.

Choroby nieinfekcyjne na kalafiorze i brokule – profilaktyka

Metody ogólne zapobiegania zaburzeniom fizjologicznym są następujące:

  • przed założeniem plantacji wykonać szczegółową analizę gleby;
  • stosować odpowiedni płodozmian oraz prawidłową agrotechnikę pod planowaną uprawę kalafiorów i brokułów;
  • kontrolować odczyn gleby, by pH nie przekraczało wartości powyżej 7.

Profilaktyka i zwalczanie poszczególnych chorób nieinfekcyjnych kalafiorów i brokułów:

  • Brzegowe zamieranie liści sercowych kalafiora. Należy uprawiać odmiany tolerancyjne na warunki stresowe. W okresach wysokiej temperatury rośliny trzeba nawadniać ostrożnie.
  • Puste komory głąba kalafiora i brokułu. Stosować racjonalnie nawożenie i nawadnianie roślin. Należy zwiększyć zagęszczenie roślin na jednostce powierzchni, ponieważ ogranicza to wzrost roślin i rozmiar róży. Bowiem przerośnięte róże mają tendencję do wytwarzania pustych komór głąba. Zwykle zaburzenia te wynikają ze zbyt wysokiej temperatury, która powoduje rozpoczęcie ponownego wzrostu wegetatywnego, na co plantator nie ma wpływu. Mogą też przerastać liście przez róże lub wyrastać liście lub przylistki u podstawy róży
  • Guzikowatość róży kalafiora i brokułu. Należy stosować do
    Uszkodzenia chłodowe róży kalafiora

    Uszkodzenia chłodowe róży kalafiora

    produkcji rozsad właściwe substraty o odpowiedniej zawartości składników pokarmowych i nawadniać w taki sposób, aby nie dopuścić do ich wypłukiwania. Z kolei w trakcie uprawy wskazane jest nawadnianie w okresie wysokich temperatur.

  • Przebarwienia róż kalafiora. Wśród obecnie uprawianych odmian kalafiora są odmiany o wysokiej odporności na przebarwienia antocyjanowe, wywołane niską temperaturą. Również inne plamy mogą wystąpić wskutek niskich temperatur.
Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *