Choroby pasożytnicze świń – lepiej zapobiegać niż leczyć. Część II

W zapobieganiu chorób pasożytniczych świń znaczenie ma również pełnowartościowe żywienie, ponieważ wpływa ono na poziom swoistej i nieswoistej odporności zwierząt.
Źle zbilansowane dawki pokarmowe, mogą sprzyjać rozwojowi pasożytów, np. wysokobiałkowa karma wpływa na zwiększone ryzyko zarażenia kokcydiami. Pasza musi być wolna od pasożytów i nie skażona ich formami inwazyjnymi, co może mieć miejsce w źle utrzymywanych magazynach paszowych.
Spis treści
Zakaz wstępu dla innych zwierząt
Paszarnie, jak i same chlewnie, powinny być zabezpieczone przed kontaktem z potencjalnymi nosicielami pasożytów tj. szczurami, myszami, ptakami, a nawet pasami i kotami przebywającymi w gospodarstwie. O ile dla gospodarzy walka z gryzoniami to oczywisty zabieg, to egzekwowanie zakazu wstępu zwierząt towarzyszących do chlewni jest często lekceważone.
Choroby pasożytnicze świń. Rola kwarantanny
Jednym z ważniejszych działań zapobiegających inwazjom pasożytniczym jest zachowanie okresu kwarantanny dla nowo zakupionych zwierząt. Wprowadzenie do stada nawet jednego zarażonego osobnika, może doprowadzić do zarażenia wszystkich naszych świń. Izolacja nowych zwierząt pozwoli na ich obserwację i ewentualne zdiagnozowanie chorób mogących zagrozić naszym świniom. Zalecane jest odrobaczenie zwierząt przebywających na kwarantannie i ich leczenie w przypadku obecności pasożytów. Zalecany minimalny okres kwarantanny to 4 tygodnie (najlepiej 5-6 tygodni). Miejsce przeznaczone do kwarantanny powinno mieścić się optymalnie ok. 150 metrów obok budynków inwentarskich. Minimalna odległość to 10-15 metrów. Aby nie dopuścić do rozpowszechnienia chorób, przy obsłudze stada podstawowego nie należy używać narzędzi i przyrządów wykorzystywanych na terenie kwarantanny. Obsługa zwierząt odizolowanych powinna być przeprowadzona dopiero po obsłudze stada podstawowego, a pracownicy powinni używać nowej odzieży ochronnej.
Zalecane jest odrobaczenie zwierząt przebywających na kwarantannie i ich leczenie w przypadku obecności pasożytów.
Odrobaczanie świń
Średni i więksi producenci trzody chlewnej często stosują programy odrobaczające polegające na profilaktycznym podawaniu środków przeciwpasożytniczych zwierzętom. W przypadku loch stada podstawowego odrobaczanie powinno odbywać się cykliczne, na ok. 2 tygodnie przed planowanym terminem porodu. Pozwala to ochronić nowo narodzone prosięta przed zarażeniem jajami pasożytów. W przypadku tuczników zabieg odrobaczania powinno wykonać się przed wprowadzeniem zwierząt do tuczarni.
Mycie zwierząt
Do ochrony przed inwazjami pasożytów zewnętrznych, zaleca się mycie zwierząt podczas przeprowadzania ich do kolejnych kojców. Do mycia świń najlepiej użyć letniej wody z dodatkiem szarego mydła lub jednego z nowoczesnych preparatów o właściwościach dezynfekcyjnych oraz pielęgnacyjnych. Podczas mycia pracownicy powinni być dokładni, ale i bardzo delikatni. Ponadto, aby nie przenieść na racicach groźnych mikroorganizmów, zwierzęta powinny przejść po macie dezynfekcyjnej. Najwygodniejszym i najbardziej odpowiednim miejscem do mycia loch jest korytarz przepędowy.
Przeczytaj o roli higieny w walce z pasożytami: Choroby pasożytnicze świnie – lepiej zapobiegać niż leczyć. Część I
