Zwalczanie mączniaka w pszenicy jarej
Białe, pojedyncze skupienia na liściach pszenicy jarej to oznaka rozwoju mączniaka prawdziwego zbóż i traw. W związku z tym czas pomyśleć o przeprowadzeniu zabiegu fungicydowego. Jak zatem chronić plantacje przed rozwojem tej choroby pszenicy jarej? Jaką strategię ochrony uprawy zastosować?
Czynnikiem sprawczym mączniaka prawdziwego zbóż i traw jest Blumeria graminis. To patogen, który pozostaje w ciągłym kontakcie z rośliną żywicielską. Choroba może rozwijać się w szerokim zakresie temperatur wynoszącym 5–30°C. Tempo rozwoju mączniaka wzrasta w warunkach wysokiej wilgotności oraz temperatury 12–20°C w dzień oraz 5–12°C w nocy. Co więcej, obecność wody nie jest warunkiem koniecznym. Infekcji pszenicy jarej dokonują zarodniki konidialne, których uwodnienie pozwala na kiełkowanie nawet w trakcie suchej pogody.
Etapy rozwoju mączniaka w pszenicy jarej
Początkowo choroba rozwija się na dolnych liściach, z czasem również opanowując te wyżej położone. Objawy choroby mogą obejmować całe rośliny pszenicy jarej, a silnie porażone fragmenty obumierają. W wyniku rozwoju mączniaka zostaje ograniczona powierzchnia asymilacyjna, co znacząco wpływa na obniżkę plonu.
Ograniczanie presji mączniaka prawdziwego
W zaleceniach dobrej praktyki rolniczej znajdziemy kilka zasad umożliwiających ograniczenie szkodliwości mączniaka. Przede wszystkim rekomenduje się dobór odmian pszenicy jarej o wysokiej tolerancji lub odporności na patogen. Ważne jest, aby odpowiednio zaplanować zmianowanie i zagęszczenie roślin na polu. Ponadto należy niszczyć resztki pożniwne z uwagi na ryzyko zimowania B. graminis. Warto również pamiętać o racjonalnym nawożeniu azotem, ponieważ jego nadmierna ilość powoduje osłabienie roślin i zwiększa podatność na infekcje mączniaka.
Mączniak kontra pszenica jara
Nieodzownym elementem ochrony plantacji jest jej lustracja. W przypadku pszenicy jarej progi ekonomicznej szkodliwości są następujące w poszczególnych fazach:
- krzewienie: 50–70% roślin z pierwszymi objawami porażenia;
- strzelanie w źdźbło: 10% roślin z pierwszymi objawami porażenia;
- kłoszenie: pierwsze objawy porażenia na liściu podflagowym, flagowym lub na kłosie.
Po ich przekroczeniu należy wykonać zabieg w oparciu o fungicyd z takiej grupy chemicznej, na którą mączniak prawdziwy nie wytworzył odporności.

Rozwój tej choroby w pszenicy jarej zaczyna się od dolnych liści, a z czasem również opanowuje te wyżej położone
Specjalistyczna walka z mączniakiem w pszenicy jarej
Zalecanym fungicydem jest Kendo 50 EW, który działa wielotorowo, zabezpiecza rośliny przed infekcją oraz niszczy struktury mączniaka w przypadku rozwinięcia się choroby. Jego systemiczne działanie gwarantuje ochronę również nowych przyrostów roślin. Efekt działania Kendo 50 EW utrzymuje się do 6 tygodni. Dodatkowo warto zaznaczyć, że fungicyd szybko się wchłania. Dzięki temu jest odporny na zmywanie już po 1. godzinie od wykonania zabiegu. Kendo 50 EW może być stosowany w pszenicy jarej od początku fazy strzelania w źdźbło do końca fazy kłoszenia (BBCH 30–59). Zalecana dawka wynosi 0,2–0,3 l/ha. Kendo 50 EW oprócz samodzielnego stosowania doskonale sprawdza się jako partner mieszanin fungicydowych. W mieszaninach zalecana dawka Kendo 50 EW to 0,1–0,15 l/ha.
Inne choroby pszenicy jarej
Pszenica jara może być jednocześnie infekowana przez wielu sprawców chorób, co utrudnia ochronę upraw. Warto jednak wiedzieć, że środek Kendo 50 EW ogranicza występowanie również brunatnej plamistości liści, rdzy brunatnej pszenicy, rdzy żółtej, septoriozy paskowanej liści, septoriozy plew oraz fuzariozy kłosów. Kendo 50 EW oprócz samodzielnego stosowania doskonale sprawdza się jako partner mieszanin fungicydowych.
Prezentowane informacje w zakresie środków ochrony roślin zawarte w serwisie www.agrofakt.pl nie zawierają pełnej treści etykiet-instrukcji stosowania. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.
Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.