Chowacz brukwiaczek w rzepaku – opis, próg szkodliwości, zwalczanie

Chowacz brukwiaczek w rzepaku. Do grupy owadów mogących wywołać straty w uprawie rzepaku zaliczamy chrząszcze z rodziny ryjkowcowatych.  Mowa tu o chowaczach. Pierwszym z gatunków, który rozpoczyna naloty na młode rośliny rzepaku ozimego jest chowacz brukwiaczek.

Jest on największym z gatunków wśród chowaczy i występuje zwłaszcza w rzepaku. Po czym go rozpoznać?

Reklama

Jak wygląda chowacz brukwiaczek?

Chowacz brukwiaczek w rzepaku

Chowacz brukwiaczek w rzepaku

Ciało chowacza brukwiaczka ma długość 3,2-4 mm i jest pokryte szarymi łuskami. Stadium zimującym w glebie są osobniki dorosłe, a proces ten odbywa się na głębokości do 10 cm. Po osiągnięciu przez glebę temperatury 5-7°C chowacze rozpoczynają aktywnie wylatywać. Wówczas przenoszą się na młode rośliny rzepaku ozimego, gdy temperatura osiągnie 10-12 °C, i tam rozpoczynają żer uzupełniający.

Około 1-2 cm poniżej wierzchołka pędu samice chowacza brukwiaczka za pomocą charakterystycznego ryjka tworzą małe otwory, to w nich składają jaja. Po okresie ok. tygodnia wewnątrz łodygi wylęgają się pierwsze larwy, które są beznogie z jasnobrązową puszką głowową. Po upływie 3-4 tygodni żerowania larwy przedostają się w pobliże szyjki korzeniowej i w niej wygryzają otwór, aby przejść na przepoczwarczenie do gleby. Dorosłe już chrząszcze wylatują w poszukiwaniu miejsca do zimowania. Warto zwrócić uwagę, że w ciągu sezonu wegetacyjnego może rozwijać się tylko 1 pokolenie.

Chowacz brukwiaczek w rzepaku – na ile jest szkodliwy?

W wyniku gromadnego żerowania larwy zjadają miękisz wewnątrz łodygi. Zakłóca to prawidłowy przepływ asymilatów. Efektem tego jest żółknięcie roślin oraz zahamowanie wzrostu. Łodygi roślin zasiedlonych przez chowacza brukwiaczka pękają. Następnie wyginają się charakterystycznie w literę S. Zdeformowane rośliny ulegają złamaniu i wyleganiu. Szkodniki tworzą także drogę do wniknięcia i rozwoju patogenów chorobotwórczych, są nią otwory, które posłużyły składaniu jaj, i uszkodzenia utworzone podczas żerowania.

Próg szkodliwości

Do walki z chowaczem polecana jest Inazuma 130 WG

Zwalczanie chowacza. Inazuma 130 WG wykazuje się skutecznością w okresie nalotów

Celem planowanych zabiegów agrotechnicznych jest zwalczenie chowacza w rzepaku. Przede wszystkim nie można dopuścić do złożenia jaj przez samice chrząszcza, dlatego na polach rzepaku przeprowadza się lustrację. Dzięki niej wyznaczany jest odpowiedni termin rozpoczęcia zabiegów zwalczających chowacza brukwiaczka w rzepaku. Do lustracji wykorzystywane są żółte naczynia lub czerpak entomologiczny. Próg szkodliwości występowania chowacza brukwiaczka wynosi:

  • w przypadku naczyń żółtych 10 osobników odłowionych w ciągu 3 dni,
  • przy użyciu czerpaka 2-4 dorosłych chrząszczy odłowionych z 25 roślin rzepaku.

Skuteczne zwalczanie chowacza w rzepaku

Do skutecznej ochrony rzepaku należy zastosować odpowiednie środki, takie jak Inazuma 130 WG.  Ten insektycyd działa szybko i długotrwale, dzięki zawartości dwóch substancji czynnych – lambda-cyhalotryny i acetamiprydu. Podkreślić należy, że prowadzone badania wskazują, że Inazuma 130 WG w uprawie rzepaku ozimego może zastąpić środki z chloropiryfosem.

Inazuma 130 WG może być stosowana wczesną wiosną w temperaturze już od 5°C. Preparat działa na owady dwutorowo kontaktowo, a także żołądkowo, jego skuteczność wynika z wielokierunkowego działania na roślinę. Po pierwsze powierzchniowego, po drugie wgłębnego i w końcu systemicznego.

Na koniec zwróćmy uwagę na stosowanie oraz zalecaną jednorazową dawkę w zabiegu, która w uprawie rzepaku ozimego wynosi od 0,16 kg/ha do 0,20 kg/ha. Insektycyd ten można stosować od fazy BBCH 30 do 50, czyli od początku wydłużania pędu do początku rozwoju pąków kwiatowych.

Prezentowane informacje w zakresie środków ochrony roślin zawarte w serwisie www.agrofakt.pl nie zawierają pełnej treści etykiet-instrukcji stosowania. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.

Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *