Ciekawostki rolnicze w 100 sekund – m.in. sztuczne mięso

Zwierzęta zamiast kosiarek, wydatki Polaków na ekologiczną żywność i sztuczne mięso z laboratorium – o tym wszystkim dowiesz się z nowego wydania „100 sekund”.

niedobory mikroelementów w nawożeniu borówek

Obronną ręką z zeszłorocznych przymrozków wyszła jedynie borówka amerykańska.

Borówka na plusie

Ubiegły rok, ze względu na majowe przymrozki, nie był najlepszy dla uprawy owoców w Polsce. Borówka amerykańska jako jedyna odnotowała wzrost produkcji. Z danych GUS wynika, że jej zbiory zwiększyły się o 11% w stosunku do 2016 r. Dla porównania, uprawa czereśni odnotowała 67% spadku w ujęciu rocznym, a wiśni – 63%.

Ekożywność z rosnącym potencjałem

Instytut Badań Rolnictwa Ekologicznego FiBL podaje, że wartość globalnego rynku ekożywności wynosi 80 mld euro. Najwięcej na produkty z certyfikatem BIO wydają Szwajcarzy, Duńczycy i Szwedzi – odpowiednio 262, 191 i 177 euro rocznie. Dla porównania, Polacy w ciągu roku przeznaczają na ten cel średnio 6 euro, czyli kilkadziesiąt razy mniej. Tak duża dysproporcja wynika nie tylko z zasobności portfela, ale również świadomości konsumenta. Wszystko wskazuje więc na to, że segment ekożywności w Polsce czeka dynamiczny rozwój.

Inwestycja w sztuczne mięso

sztuczne mięso z laboratorium

Koszt produkcji sztucznego mięsa do 2020 r. ma zmniejszyć się do kilku dolarów za 1 kg.

Trwają prace nad rewolucyjną metodą pozyskiwania mięsa. Amerykański gigant Tyson Venture zainwestował 2,2 mln dolarów w izraelski projekt „czyste mięso”. Zajmuje się on wytwarzaniem komórek mięśniowych i tłuszczowych w warunkach laboratoryjnych. Celem firmy jest polepszenie opłacalności produkcji. Obecnie sztuczne mięso kosztuje 800 dolarów za kilogram. Do 2020 r. koszty mają zostać zredukowane do kilku dolarów za 1 kg.

Plaster zamiast daty przydatności

Ustalony z góry okres trwałości to tylko przybliżona wartość. Naukowcy z Uniwersytetu McMaster w Kanadzie opracowali nową technologię, która jest w stanie zastąpić tradycyjną datę przydatności do spożycia. Przezroczysty plaster z naniesionymi substancjami chemicznymi pozwala na wykrywanie zanieczyszczeń pojawiających się w żywności. Taki niewielki detektor może zostać umieszczony bezpośrednio w opakowaniu produktu i na bieżąco monitorować pojawianie się bakterii.

Owce i kozy

Stada owiec i kóz zastąpią kosiarki w rzymskich parkach.

fot. pixabay.com

Zwierzęta zastąpią kosiarki

Włosi postanowili rozwiązać problem braku personelu do koszenia trawy w interesujący sposób. Kosiarki w rzymskich parkach zastąpią… owce i kozy. Stada zwierząt wykorzystywane są już do „koszenia” trawników i skwerów m.in. w Berlinie. Ciekawe, czy ten pomysł przyjmie się również w polskich miastach.

Wystarczy tylko 100 sekund, aby być na bieżąco!

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *